TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana, Hollandalıların Türkiye’deki evi olsun

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, tarımsal açıdan dünya devi olan Hollanda ile Adana arasında ilişkilerin güçlenmesini istediklerini belirtti:

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2015 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2015 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana, Hollandalıların  Türkiye’deki evi olsun

ADANA (İHA) - Hollanda Büyükelçisi Ron Keller ve Hollanda Heyeti’ni makamında ağırlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Hollanda Adana ilişkilerini geliştirmek için ellerinden geleni yapacakları ifade ederek, “İsteriz ki, Adana Hollandalıların Türkiye’deki evi olsun” dedi.
Hollanda Büyükelçisi Ron Keller ve heyetini makamında ağırlayan Başkan Sözlü, Hollandalı yatırımcıların Adana’ya gelmesinin her iki ülkeye de katkı sağlayacağını söyleyerek, “Hollanda’nın kısıtlı imkanlarla göstermiş olduğu tarımsal başarıyı biliyoruz. Hollanda hakikaten tarımda başarılı işler yapmış bir ülke. Adana’mız da tarımsal potansiyeli çok yüksek bir şehir. Ben de Hollanda’nın bu başarısını Adana’ya taşımak istiyorum. Adana’nın tarımsal potansiyelini, nitelikli ürünlerle çeşitlendirmek istiyoruz. Biz şu anda Flora Holland ile önemli bir iş birliği içerisindeyiz. Burada çiçek yetiştirip, Flora Holland’ın tedarikçisi olmak istiyoruz. Rusya’nın Avrupa ile olan ambargo münasebetlerini Türkiye üzerinden delerek, hem Hollanda ticaretini yapsın hem de biz yapalım istiyoruz. Deneme üretimlerine de başladık. Hatta sembolik olarak buradan çiçekler gönderdik. Henüz işin başındayız ama başaracağız” diye konuştu.

ADANA’DA HOLLANDA HAFTASI
Hollanda ile iş birliğine sadece tarım sektörü olarak bakmamak gerektiğinin de altını çizen Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“Sadece tarımda değil, sanayi ve lojistikte de Hollanda ile iş birliği yapabiliriz. Hollandalı firmalara yeni fırsatlar sunabiliriz. Ceyhan’da Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi var. O bölge dünyanın önemli transit petrol geçiş bölgelerinden biridir. Hollandalılar lojistik hizmetlerinde de dünya çapında başarılı. Bölge ile ilgilenen Hollandalı firmalara, Adana’da fuar alanımızda, sanayi ve tarımsal alanlarda bir Hollanda günleri, Hollanda haftası yapmayı arzu ederiz. İleride ilişkileri daha da ileriye götürerek, isteriz ki Adana Hollandalıların Türkiye’deki evi olsun.”

ADANA LOJİSTİK AÇIDAN AVANTAJLI BİR ŞEHİR
Adana’nın şu anda lojistik açısından Türkiye’nin en avantajlı şehirlerinden biri olduğu bilgisini de Hollanda Büyükelçisi ile paylaşan Başkan Sözlü, “Türkiye’de merkez olarak İstanbul’u baz alırken bile en kolay ulaşılan yer Adana’dır. Ayrıca Ankara’ya da kara yolu ile yakındır. Adana havaalanımız oldukça çaplıdır. Günde en az 80 uçağın indiği bir havaalanı. Bu rakam her gün büyüyor ve artıyor. Almanya’ya, Ortadoğu’nun birçok yerine direkt uçuşlarımız var. Bölünmüş yollar, otoyol, liman avantajları yüksek. Yani burada yetiştirdiğimiz çiçekleri, Hollanda’ya hem soğutuculu kamyonlarla hem de uçakla gönderme alternatiflerimiz var. Kısaca Adana, lojistik açıdan rahatlıkla ulaşılabilir bir şehir. Üstelik Adana’da hem tarih hem tabiat var” dedi.

ADANA’NIN TİCARİ POTANSİYELİ ÇOK FAZLA
Hollanda Büyükelçisi Ron Keller ise Adana’ya ilk kez ticari ziyarette bulunduklarını belirtirken, burada ağırlanmış olmaktan dolayı Başkan Sözlü’ye teşekkürlerini sundu. Ron Keller Adana ile ticari iş birliğini geliştirmek adına şunları söyledi: “Ticari heyetle birlikte ilk defa Adana’ya geliyoruz. Önümüzdeki günlerde Hollanda firmalarını, olanakları tanıtmak açısından Türkiye’nin çeşitli bölgelerine götürmek istiyoruz. Hollandalı şirketler ve girişimciler bu güne kadar daha çok İstanbul ve Marmara bölgesinde faaliyet gösterip, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yeterince yayılmamışlardır. Bazı Hollandalı firmalar da bizimle birlikte buradalar. Burada bulunan Hollandalı firmalar da sizinle tanışmaktan dolayı memnuniyet duyuyorlar. Ticaret ve girişimciliğin temeli güvene dayanır. Şehriniz çok güzel, havası da çok güzel. Ayrıca ticari potansiyeli çok fazla. Adana’da ticaret yapma konusunda epey bilgi edindik. Bu bir ilk tanışma, heyetimize katılanların Adana ve Hollanda arasında güzel iş birlikleri içinde olacaklarını umuyorum. Ve bunun uzun vadeli olmasını diliyorum. İlişkiler açısından tek seferlik bir ziyaret olmaması gerektiğini düşünüyorum.”

TARIMDA YÜKSEK VERGİ ENGELİ KALKMALI
Tarım konusunda Türkiye’nin halen yüksek vergi oranlarına sahip olduğunu ifade Hollanda Büyükelçisi Ron Keller, “Bu pazarı genişletmemiz açısında bu engelleri kaldırmaya çalışmamız gerekiyor. Bu her iki ülkenin de yararına olacaktır. Sadece bizlerin imtiyazında değil biliyoruz ama yardımlarımız önemli. Hollandalı girişimciler Adana’nın sorunlu ülkelere coğrafi yakınlığı sebebi ile çekinceli davranıyorlardı. Ancak haritaya baktığında o kadar da yakın olmadığını, firmaların buraya gelmesine engel olmadığını görüyoruz. Bundan sonra karşılıklı ticari ilişkilerin daha da ilerlemesi için birlikte çalışacağız” diyerek düşüncelerini açıkladı.
Başkan Sözlü, ziyaretin ardından Hollanda Büyükelçisi Ron Keller’ın Sheraton Otel’inde akşam saatlerinde düzenlediği resepsiyona da katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.