TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşlama sezonu açıldı

Yaz döneminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan Aşlama içeceği sezonu açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Aşlama sezonu açıldı

Aşlama sezonu açıldı

 


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Yaz döneminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan Aşlama içeceği sezonu açıldı.  

 

Her yıl olduğu gibi bu yılda havaların ısınması ile sıcaktan bunalan vatandaşların imdadına Aşlama yani (meyan kökü) şerbeti yetişiyor. Bu içecek ile serinleyen Adanalılar aşlamadan vazgeçemiyor.  Ancak bu yıl Ramazan ayının gelmesi ile aşlama satışlarında beklenilen potansiyel yakalanamadı. Aşlama fiyatlarında bu yılda bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında 1 TL’ye satılan aşlama bu yılda aynı fiyattan satılıyor.  Satıcılar umutlarını Ramazan sonrasına saklıyor. Ramazan’dan sonra işlerin açılacağını tahmin eden satıcılar, aşlamanın her derde deva olduğunu dile getiriyor.

 

Şeyhmus Yalçın isimli aşlama satıcısı kendisinin 35 yıldır bu işi yaptığını söyledi. Ramazan nedeni ile işlerin durgun olduğunu dile getiren Yalçın, Ramazan’dan sonra satışlarda bir hareketlilik yaşanmasını beklediklerinin altını çizdi.  Yalçın, meyan şerbeti üretmenin çok zahmetli bir iş olduğunu belirterek, meyan kökünün üç dört saat normal sıcaklıkta suda bekletilip, içine bir çubuk tarçın, bir zencefil, 50 gram kadar da kekik atılarak yapıldığını söyledi. Meyan şerbetinin mide, sinir, cilt ve böbrek hastalığına iyi geldiğini belirten Yalçın, yaz aylarında asitli içecekler yerine sağlıklı bir içecek olarak meyan şerbeti içilmesini önerildiğini de hatırlattı. Yalçın normal zamanlarda yaptığı satışlardan 40-50 TL gibi bir para kazandığını sözlerine ekledi.

 

 

AŞLAMANIN FAYDALARI

Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser; nezle ve bronşitte iyileştiricidir. Solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir. Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Özellikle çocuklar için hafif müshil etkisi vardır. Bedeni güçlendirici toniktir. Mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar.
Karın ağrılarını geçirir. İdrar söktürücüdür. Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Mide – 12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İncebağırsak iltihaplarını giderir. Vücuda serinlik verir. Kabızlığı giderir. Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.