TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MUTLU ANA RAMAK KALDI

Tarihi Milli Mensucat Fabrikası içinde yer alan Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük müze kompleksi açılmak için gün sayıyor

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2015 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2015 18:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
MUTLU ANA RAMAK KALDI

ADANA (İHA) - Adana'da tarihi Milli Mensucat Fabrikası'nda 68 bin metrekarelik alanda yapımı süren Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük müze kompleksi açılmak için gün sayıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in çabalarıyla, Orhan Kemal’in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı tarihi Milli Mensucat Fabrika binasında kurulacak olan müze kompleksinde sona yaklaşıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari yaptığı açıklamada, restorasyonu süren asırlık fabrika binasında ilk etabın bitmek üzere olduğunu, arkeolojik eser ve mozaiklerin sergileneceği ve taşınmaya hazır hale getirilen müzenin ilk etabında, 2016’ın ilk çeyreğinde teşhir tanzimi yapılacağını söyledi.
Tari, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı yatırım programı kapsamında, Seyhan ilçesinde 1907 yılında yapılmış ve atıl halde bulunan Milli Mensucat Fabrikası'nda müze kompleksi kurma çalışmasının başlatıldığını anımsatarak, “İki kısımdan oluşan kompleksin ilk bölümünde arkeoloji ve mozaik eserler, ikinci bölümünde ise Adana'nın tarih boyunca sahip olduğu tarım şehri olma özelliğinden dolayı tarımda kullanılan alet ve makineler ile yine yakın tarihten beri sanayi şehri olması nedeniyle sanayi makineleri sergilenecek. Yakın dönem kent müzesi özelliği taşıyan bir bölümü de barındıracak kompleks kapsamında ayrıca çocukların ziyaret sonrası gördüklerini somut ortamlara aktarılmasını sağlayacak toprak, seramik atölyeleri bulunacak” dedi.
Tari, müzenin Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliği taşıdığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"68 bin metrekare alana sahip kompleks açıldığında Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin en büyük müzesi olacak. Bu alanın 8 bin metrekarelik ilk kısmı fiziki gerçekleşme tamamlanarak eserlerin taşınmasına hazır hale getirildi. Paelotik çağdan Osmanlı dönemine kadar yaklaşık bin 700 tarihi eser ile 700 metrekarelik mozaik sergisini barındıran ilk kısım, taşınma çalışmalarına başlamış ve yeni müzede mozaiklerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlanılmıştır. Adana müzesinde çevre illerde (Hatay-Gaziantep) olduğu gibi mozaik sanatının yaygın olduğunu ispatlayan mozaik buluntuları ile bölge müzesi olmasından dolayı Paleolitik çağdan Doğu Roma Dönemi sonuna kadar tarihlenen nadir eserler sergilenecektir."
Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu ise yeni müzeyle ilgiyi yaptığı açıklamada, Adana’nın da içinde bulunduğu Ovalık Kilikya bölgesinin, ilk çağlardan Arap işgallerine kadar, birçok medeniyetin beşiği olduğunu ifade ederek, “Adana bu medeniyetlerin etkisi altında kalmış ve şekillenmiştir. Bölgenin Mezopotamya ve Doğu Akdeniz’i Anadolu ve Ege’ye bağlayan bir geçiş noktası olma niteliği bölgede kurulan medeniyetleri çeşitlendirmekte, üzerinde bulunduğu göç ve ticaret yolları koleksiyon bünyesinde görülen eser çeşitliliğini arttırmaktadır. Müze senaryosunun hazırlanması kısmında, koleksiyonun bir araya geliş biçimleri değerlendirilirken bu yapı göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca müzenin kurulduğu 1924 yılından bu yana (Gaziantep, Kahramanmaraş, Tarsus vb. müzeleri yapılana kadar) bir bölge müzesi olarak değerlendirilme durumu koleksiyonunun yapısındaki çeşitliliğin sebepleri arasındadır” dedi.
Dervişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Adana Yeni Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmesine karar verilen Milli Mensucat Fabrikası kompleksinin toplumsal hafızadaki anı değeri göz önünde bulundurulduğunda, 20. yüzyılın başından itibaren Adana kentinin toplumsal ve mekansal dönüşümüne, sanayi ve üretim tarihine tanıklık etmiş olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, alanda toplumsal kültürün değişen talepleri göz önünde bulunduran, çağdaş müzecilik normlarını temel alan, eğitim-iletişim işlevlerinin dahil edildiği, katılımcılığı ve kültürel paylaşımı gözeten bir müze yapılması planlanmaktadır.”
Dervişoğlu, Adana Yeni Arkeoloji Müzesi'ndeki müze kompleksleri tamamladığında Doğu Akdeniz turizm potansiyelini büyük ölçüde arttıracağını belirterek, “Özellikle müze içerisinde yer alan tarım ve sanayi müzesi Türkiye’de resmi müze olarak ilk kez açılacağından Adana'nın hakkettiği ayrıcalığı bütün müze ziyaretçilerine tattıracaktır. Bir ziyaretçi müzeye geldiğinde şehrin arkeolojik, sanat tarihi, geçmişten bugüne sanayi ve tarım gelişimini izleyebilecektir. Yeni müze Adana’mıza yakışır şehri yansıtan bir ayna vazifesini görecektir. Böyle bir müze kompleksi Türkiye'de ilk kez kurulmaktadır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.