TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TARIMIN SORUNU BÖYLE ÇÖZÜLMEZ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Tarımsal ürün açığını ithalat yolu ile kapatmak sadece günü kurtarır.”dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2015 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2015 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
TARIMIN SORUNU BÖYLE ÇÖZÜLMEZ

ADANA (İLKHABER) - Son yıllarda yaşanan tarımsal ürün artışı ve fiyatların buna bağlı olarak yükselmesi ile ilgili yazılı açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Tarımsal üretimimizin nüfus artışımızı karşılayamadığı noktada, bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturacak, uzun erimli politika uygulamaları üretilmemiştir. Mevcut sorun ithalat yolu ile çözülmeye çalışılmıştır” dedi.

Limon Fiyatlarında Dalgalanma Beklenmekte

Geçtiğimiz aylarda halkımızın temel gıdalarından olan patatesin kilogram fiyatında gerçekleşen artışlar ve ardından yaşanan ithalat tartışmalarına da değinen Karademir, “Bugünlerde benzer bir sorun zeytinyağı fiyatında gözlenmektedir. Önümüzdeki günlerde ise limon fiyatlarında benzer bir dalgalanma beklenmektedir. Belli başlı tarımsal ürünlerde yaşanan bu fiyat dalgalanmalarının temel sebebi üretimimizin tüketimimizi karşılayamamasıdır. Bu durum ülkemiz tarımına yön verecek olan kurumların, uzun erimli, analitik politikalar geliştirmemesinin doğal bir sonucudur.”

Tarımsal Ürün İthalatları Günü Kurtarmış, Geleceği Tehlikeye Atmıştır

Son 10 yılda ülke nüfusunun yaklaşık %12 artış gösterdiğine dikkat çeken Karademir, “Ancak özellikle halkımızın tükettiği temel tarımsal ürünlerin üretimi bu artışı yakalayamamış veya azalmıştır. Ülkemizin patates üretimi son 10 yılda %13 azalmıştır. Zeytin üretimi ise %10 artış göstermiştir ancak bu artış ülkemizin nüfus artışı ile kıyaslandığında yeterli olmamaktadır.

Tarımsal üretimimizin nüfus artışımızı karşılayamadığı noktada, bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturacak, uzun erimli politika uygulamaları üretilmemiştir. Mevcut sorun ithalat yolu ile çözülmeye çalışılmıştır. Tarımsal ürün ithalatları günü kurtarmıştır ancak geleceği tehlikeye atmıştır. Şu anda yaşadığımız bu sorun geçmişte tarımsal yatırım ve düzenleme yapmak yerine, ithalat yaparak günü kurtarmaya çalışılmasının sonucudur” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak politika yapıcıları göreve çağıran Karademir, “Tarım arazilerinin yok olmasının engellenmesi, çiftçinin alınterinin karşılığını alması, ithalat yerine tarımsal üretimimizin artırılmasına dönük politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Mevcut tarım politikası anlayışı ile dün patates, bugün zeytinyağında yaşananlar, yarın limonda gerçekleşecektir. Bu döngüye bir son verilmelidir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.