TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Portakal Çiçeği Dergisi yayınlandı

Portakal Çiçeği Karnavalı'ndan aldığı ilhamla yayına başlayan üç aylık şehir kültürü dergisi Portakal Çiçeği'nin Temmuz Ağustos Eylül 2015 tarihli altıncı sayısı yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2015 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2015 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Portakal Çiçeği Dergisi yayınlandı

Portakal Çiçeği Dergisi yayınlandı

 

ADANA(İLKHABER) - Portakal Çiçeği Karnavalı'ndan aldığı ilhamla yayına başlayan üç aylık şehir kültürü dergisi Portakal Çiçeği'nin Temmuz Ağustos Eylül 2015 tarihli altıncı sayısı yayınlandı.

Portakal Çiçeği, Atillâ İlhan’ın 1946’da CHP Şiir Yarışması’nda ikincilik ödülü alan ‘Cebbaroğlu Mehemmed’ isimli şiirin yazılma sürecini ve şairin ilk gençliğini yaşadığı Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde geçen yıllarının peşine düştü. Edebiyat Tarihçisi Nedim Ali Kısaoğlu’nun kaleme aldığı bu destansı dizeler ressam Fahri Pelit’in Portakal Çiçeği için çizdiği özel tablolarla ayrı bir zenginlik kazandı.

Şehir Tarihçisi Ahmet Nadir İşisağ, uluslararası bir mağazalar zinciri olan Orosdi-Back’in 1903 yılında Adana’da açılan şubesinin kuruluş hikâyesini ve bir süre sonra mağazanın adının yöresel dilde Horozdibeği’ne dönüşümünü esprili ama zengin anekdotlarla aktarıyor. Bugün küçük esnafın en büyük derdi haline gelen uluslararası AVM’ler meselesinin Osmanlı topraklarına girişini dönemin siyasi ve ekonomik tartışmaları ışığında anlatılan, “Adana’nın ilk AVM’si olan Orosdi-Back nasıl Horozdibeği oldu?” başlıklı araştırma dosyası şehir tarihine ayrı bir boyut kazandırması açısından hayli önemli bir çalışma.

Gazeteci Yazar Abdulkadir Kaçar, Adana’nın Misis ilçesinde yüzyıllardır anlatılan Lokman Hekim gerçeğini kaleme aldı. “Misis Dağları’nda ‘ölümsüzlük otunun’ peşinde” başlıklı yazıda Gazeteci Kaçar, kendi yaşam hikâyesinden hareketle ölümsüzlüğe çare olduğu kabul edilen ‘Altın Otu’nu anlatıyor. Abdulkadir Kaçar, bir dönem bölgede ‘ölümsüzlük otuyla ilgili’ bir televizyon programı çeken Cüneyt Arkın’a rehberlik yaptığını da aktarıyor.

Portakal Çiçeği Dergisi’nin bu sayısı Adana tarihinin önemli isimlerinin hayat hikâyelerinin yer aldığı portre denemeleriyle de zengin bir içerik hazırlamış okura. Tıp dilinin Türkçeleştirilmesinin öncü isimlerinden Adanalı Dr. Ahmet Şükrü’yü Tahsin Yıldırım, bölgede bir dönem hayli yaygın görülen verem ve sıtma hastalıklarıyla mücadelede önemli çalışmalar yapan Dr. Ali Menteşoğlu’nu Şemsettin Koçak kaleme aldı. Adana doğumlu din âlimi Mahmud Sami Ramazanoğlu’da hayat hikâyesinden bir kesitle Portakal Çiçeği’nin portre sayfalarından yer buluyor kendisine.

Öykü önceki sayılara oranla daha çok öne çıkıyor Portakal Çiçeği’nin bu sayısında. Dergi sayfalarında genç kalemler kadar tecrübeli isimlerin öyküleri de okurla buluşuyor. Barış Avcı’nın ‘Hatime’ isimli otobiyografik öyküsü okuyucunun zihninde ‘Kemalettin Tuğcu tadı’ çağrıştıracak izler taşıyor. Genç kalemlerden Şevval Öğütçü ‘Defne’nin Taşköprü macerası’ ile okuyucuyu Adana sokaklarında bir seyahate çıkarıyor. Ressam ve Grafiker Fahri Pelit, özyaşam öyküsünü anlattığı “Üç episode da ‘adam olma’ teknikleri…” isimli metinle, meslek hayatının başlangıcında yaşadığı ilginçlikleri aktarıyor meraklı okura. Kamuoyunun ‘Cam Adam Zeki’ unvanıyla tanıdığı Zekeriya Ünal’da öykücü kimliğiyle öne çıkıyor bu kez. Ünal’ın öyküsünün başlığı ‘Suya yürüyen çocuk’

Ahmet Karataş’ın hem şehir hem edebiyat tarihine katkıda bulunan dosya başlığı, ‘Behçet Kemal Çağlar’ın Seyhan Nehri ile mülakatı’ Mustafa Kemal Atatürk’e Mayıs 1938’deki Adana ziyaretinde eşlik eden Behçet Kemal Çağlar’ın döneme, Adana’ya ve o yıllarda öne çıkan Hatay sorununa değinen dizeleri okuyucuya hayli ilginç gelecek bir çalışma.

Portakal Çiçeği’nin seyyahları bu sayıda da gezip gördükleri farklı coğrafyaları okur için hem görüntüledi hem de kaleme aldı. Prof. Dr. Nazan Koluman Bosna Herkes ziyaretini, Muzaffer Kolik; Selanik, Üsküp ve Sofya şehirlerine yaptığı gezileri edebi bir dille aktarıyor okura.

İsmail Nerimanoğlu, Mustafa Emre, Deniz Ayhan ve Fatih Memiş şiirleriyle sesleniyor Portakal Çiçeği’nin sayfalarından okurlarına.

Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Yılmaz, ‘Adana’nın köprüleri’ temalı portfolyosuyla yer alıyor dergide.

Üç aylık şehir kültürü dergisi Portakal Çiçeği’nin sabit köşeleri de yine birbirinden ilginç bilgiler aktarıyor okurlarına. Ahmet Karataş’ın yayına hazırladığı ‘Adana Kent Kütüphanesi’nde Ahmet Vefa Aray’ın ‘Çukurova Destanı’, Taha Toros’un ‘Dadaloğlu’ ve Şükrü Enis Regü’nün ‘Yağmur şiirleri’ isimli kitapları tanıtılıyor.

Araştırmacı Yazar Sedat Memili’nin ‘Kronolojik Çukurova Tarihi’ başlıklı bölümde bölgenin Millattan Önce 1550’den başlayarak önemli tarihi olay ve gelişmeleri aktarılıyor. Ahmet Nadir İşisağ’ın hazırladığı, ‘Geçmiş zaman olur ki’ başlıklı fotoğraf albümünün konusu bu kez ismiyle de müsemma Türkiye’nin en yüksek saat kulesi ‘Büyük Saat’i pek çoğu ilk kez okurla buluşan fotoğraflarla aktarıyor okura.

Dünyada kayıtlı 400 kelebek türünün 160’ının Adana’nın Saimbeyli ilçesinde yetiştiğini biliyormuydunuz? Eğitimci Ahmet Kaytancı doğup büyüdüğü ilçenin bu özelliğinin ön plana çıkarılıp Saimbeyli’nin ‘kelebek şehri’ özelliğiyle dünyanın ilgisine sunulmasını öneriyor yetkililere.

Şehir Tarihçisi Cezmi Yurtsever, Osmanlı Arşivlerinde Adana odaklı belgeleri ilk kez Portakal Çiçeği sayfalarında gün ışığına çıkarmaya devam ediyor. Sultan II. Mahmud devrinde Adana’da vergi toplamakla yetkili Hasan Paşazade Mehmet Efendi’nin bölge valileriyle yaşadığı gerilimin ardından idam cezasına çarptırılmasını ve sonrasında yaşanan olaylar günümüzle paralellikler kurarak anlatıyor okura.

Portakal Çiçeği’nin zengin yazar ailesinden Sedat Memili, Yusuf Özer, Doç. Dr. Şeref İba, Şükrü Gedik, Muzaffer Kolik bu sayıda da birbirinden ilginç konularıyla okurların karşısına çıkıyor. Derginin yayın kadrosuna yeni katılan Ramazan Ünlü’de bu sayıdan başlayarak geniş zamanlı karikatürleriyle okurları hem güldürüp, hem düşündürmeye çalışacak.

Portakal Çiçeği Dergisi, Türkiye genelinde NT Kitap ve Kitapsan Mağazalarında okurla buluşuyor. Dergiye ayrıca D&R Magazalarının dr.cm.tr ile idefix.com internet online satış sitelerinden ulaşılabiliyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.