TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merdiven altı işçilerin sorunları dağ gibi büyüdü

Tekstil sektöründe kadınlar ve gençlerin sosyal güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldığı ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2015 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2015 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Merdiven altı işçilerin sorunları dağ gibi büyüdü

Merdiven altı işçilerin sorunları dağ gibi büyüdü

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Tekstil sektöründe kadınlar ve gençlerin sosyal güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldığı ileri sürüldü.

Yıllardır süre gelen tekstil işçilerinin olumsuz çalışma koşulları günümüzde de devam ediyor. Tekstil emekçilerinin sorunlarının ciddi boyutlarda olduğunu ve bunun sendikal güç birliğiyle çözülebileceğini aktaran Dev-Tekstil Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, tüm tekstil emekçilerini sendikalı olmaya davet etti. Kadın ve çocukların zor şartlar altında düşük ücretlerle güvencesiz çalıştırıldığını belirten Subaşı, kadın ve çocuk işçiler tekstil patronları için sömürü kaynağı olduğunu öne sürdü. Adana’da yüzlerce fabrika ve atölye bulunduğunu belirten Subaşı, sadece Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde resmi raporlara göre üretim halinde olan 70’in üzerinde tekstil fabrikasının bulunduğunu ve bu fabrikalarda 10 binden fazla tekstil emekçisinin çalıştığına değindi. Adana’nın merkezinde ise merdiven altı olarak tabir edilen yüzlerce tekstil atölyesinin olduğunu aktaran Subaşı, bu atölyelerde binlerce tekstil işçisinin sigortasız ve güvencesiz olarak çalıştırıldığına vurgu yaptı.

DOĞUM İZNİNDE SİGORTALARI YATIRILMIYOR

Tekstil sektöründe daha çok kadın ve çocukların çalıştırıldığına değinen Subaşı, kadın ve çocukların zor şartlar altında düşük ücretlerle güvencesiz çalıştırıldığını vurguladı. Subaşı, “Güvencesiz çalışma koşullarının, düşük ücretlerin, sigortasız çalışmanın, taşeron köleliğinin tek geçerli kural olduğu tekstil fabrikalarında kadın işçilerin yaşadığı sömürü oldukça ağırdır. Kadın işçiler doğum iznine ayrıldığında hem sigortası yatırılmıyor hem de ücreti ödenmiyor. Yine çocuk işçiliği özellikle kent merkezlerine ve mahalle aralarına yayılan tekstil atölyelerinde fazlasıyla yaygındır. Kadın ve çocuk işçiler tekstil patronları için sömürü kaynağıdır” ifadelerini kullandı. Tekstil iş kolunun farklı milliyetlerden ve mezheplerden işçilerin üretim alanlarında birlikte çalıştıkları ender işkollarından biri olduğunu söyleyen Subaşı, bu işkolunda hakları için birleşen işçilerin kardeşçe bir yaşamı da birlikte örme imkânlarına sahip olduklarının altını çizdi.  

TEKSTİL İŞÇİLERİNDE SURİYELİ KORKUSU

Tekstil işçileri kendilerinin günde 12 saatten fazla çalıştırıldığına dikkat çekti. Zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden Vedat Nas adlı tekstil işçisi, çalıştıkları ortamın sağlıksız ve hijyenden yoksun olduğunu ve her türlü hastalığa davetiye çıkartan bir ortamda çalıştıklarını aktardı. Köle gibi çalıştırıldıklarını söyleyen Nas, “Bizim çay molalarımız bile verilmiyordu. Yemek yedikten hemen sonra çalışmamız isteniyordu. Suriyelilerinde gelmesiyle birlikte üzerindeki baskı daha da arttı. Çünkü işveren bizi çıkarsa, bizden daha az ücretle Suriyeli alacak. Ondan dolayı işçi sıkıntısı yoktu. Asgari ücret alıyorduk. Hakkımızı savunamıyorduk. Her türlü baskı ve kötü duruma rağmen çalışmamız gerekiyor ve çalışmak zorundayız. Köle gibi çalışmaya mecbur bırakıldık” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.