TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çatışmalar otobüs firmalarını vurdu

Son dönemde özellikle güney doğu illerinde yaşanan çatışmalar şehirlerarası yolcu taşımacılığını da olumsuz etkiledi. 36 günlük süre içerisinde otobüs firmalarının taşıdığı yolcu sayısı yüzde 70 oranda düştü.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2015 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 22:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çatışmalar otobüs firmalarını vurdu

Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER)- Son dönemde özellikle güney doğu illerinde yaşanan çatışmalar şehirlerarası yolcu taşımacılığını da olumsuz etkiledi. 36 günlük süre içerisinde otobüs firmalarının taşıdığı yolcu sayısı yüzde 70 oranda düştü.
Adana Merkez Otogarı’nda güney doğu illerine sefer yapan otobüs firmaları, son dönemde tekrar şiddetlenen çatışmalar nedeniyle neredeyse yolcu taşıyamayacak duruma geldi. Yolcu sayısının azalmasıyla bazı firmaların zaman zaman otobüs seferlerini geri çektiği ileri sürüldü. Yaşanan durumdan hem firmalar hem de otogar çalışanları mağdur oldu. Otogar çalışanları 5 yıl önceki aldıkları günlük ücretle çalışmaya devam ettiklerini savundu.
PEKMEZ YAPMAYA BİLE GİDEN YOK
Muhittin Şengül isimli otogar çalışanı, hasat zamanı, üzüm zamanının geldiğini ancak eskisi kadar yolcunun güneydoğu illerine gitmediklerini dile getirdi. Eskiden insanların bu dönemlerde aileleri ile birlikte hasat yapmaya, pekmez yapmaya gittiğini aktaran Şengül, “Şimdi vatandaş haklı olarak korkuyor. Çatışmalar devam ediyor. Bu nedenle artık herkes ailelerini götürmek yerine tek başlarına memleketlerine gidip işlerini hal edip dönüyorlar” dedi.
YÜZDE 30’LARA GERİLEDİ
Otobüslerde neredeyse yolcu kalmadığının altını çizen Şengül, “Eskiden yüzde 80’leri bulan doluluk oranımız şuanda yüzde 30’lara kadar geriledi. Bazı zamanlar otobüslerimiz 4 veya 5 yolcuyla sefer yapmak zorunda kalıyor. Günü birlik işleri olanlar gidip geliyor bazen. Beğenmediğimiz Suriyeliler şuan ağırlıklı olarak bizim yolcularımız oluyor. Tunceli, Şırnak, Diyarbakır ve benzeri illere gidenlerden çok bu illerden gelenler oluyor.” diye konuştu.
İŞLER DURGUNLAŞTI
Yusuf Gök isimli otogar çalışanı ise, yolcu sayısında önemli ölçüde düşüşün yaşandığını belirtti. Güneydoğu illerine giden olmadığını ancak batı istikametinde ki hatlarda bir değişikliğin olmadığını söyleyen Gök, “Bu yaşananlar tabiî ki bizleri de etkiledi. İşlerimiz durgunlaştı. Artık bizler kendimize kravatlı hamallar diyoruz. “ ifadelerini kullandı.
ÇATIŞMALARIN BÜYÜK ETKİSİ VAR  
Otogarda bulunan yazıhane sahiplerinden Halil Aygırcı, yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Son dönemde yaşanan çatışmaların şiddetlendiğini bu nedenle yolcu sayısında düşüş yaşandığını savunan aygırcı, “Yolcu sayısında düşüş yaşandı. Doğudan gelip giden yok, Tunceli’den, Urfa, Diyarbakır’dan gelen giden olmuyor. Yolcu sayısının düşmesinde çatışmalarında büyük bir etkisi var tabiî ki.” şeklinde konuştu. 
OTOGARDA DA GÜVENLİK ALINMALI
Ali Bugay ise, otogarla ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. İnsan yoğunluğunun bulunduğu otogara herkesin elini kolunu sallayarak girebildiğini, her hangi bir güvenlik önleminin olmadığını dile getiren Bugay, “İnsanlar anne babalarını ziyaret etmeye dahi gidemiyor. Sen gidebilir misin? Hasat zamanı, üzüm toplama, pekmez çıkartma zamanı geliyor. Son bir aydan beri doğuya giden yok. Otogarda bombalı saldırı olabilir güvenlik önlemi yok. İpini koparan geliyor. Kapı açmışlar mahalle içine, elini kolunu sallayan gelip gidiyor.” dedi. 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.