TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolar yükseldi, maaşlar düştü

Dolar ve EURO’da yaşanan yükseliş sabit gelirli vatandaşların alım gücünü asalttı

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2015 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2015 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Dolar yükseldi, maaşlar düştü

Dolar yükseldi, maaşlar düştü

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası Adana Şubesi Denetleme Kurulu  Başkanı Muzaffer Yüksel, Dolar ve Euro’daki yükselişin maaşların satın alma gücünü düşürdüğünü belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Adana Şubesi Denetleme Kurulu  Başkanı Muzaffer Yüksel, 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinden çıkan sonuçları değerlendi. Gazetemize konuşan Yüksel, son dönemde artan Dolar ve Euro fiyatları nedeni ile maaşların satın alma gücünü düşürdüğünü ileri sürdü. Yüksel, 2016-2017 yılları için de geçmişte olduğu gibi özlük ve sosyal kazanım sağlanmamış 2014-2015 yılların da oluşan hak kayıpları giderilmemiştir. Ancak yüzdelik artışla 108-120 TL aylık bir zam maaşlara eklenmiş bu zam enflasyon değerleri altında kalmış,  bu zamlara daha maaşlara uygulanmadan ilaçtan gıdaya, akaryakıttan kiralara kadar piyasalara yapılan zamlar dolardaki aşırı değer artışı maaşların satın alma gücünü daha da düşürmüştür. “ dedi.

Toplu sözleşmelerden insanca yaşanabilecek bir ücret artışının sağlanamadığını öne süren Yüksel, “İnsanca yaşayabilecek bir ücret artışı sağlanmamış, yıllardır istediğimiz ek ödemeler(döner sermaye katkı payları) her türlü aldığımız ek gelirler arttırılmamış, emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmamıştır.   Milli gelir den refah sağlanmamıştır. Asgari ücret arttırılmamış ve maaşlardan asgari ücret kadar kısmından vergi alınmaması ve kamu çalışanların ücretlerin den kesilen vergi en alt orana düşürülmemiş, onun için de ikinci altı ay  zamlar  ek ödemeler de vergi den muaf olmadığı için vergi artışını dahi karşılamamaktadır.“ diye konuştu.                                                             

Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü; “Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri riskli ve tehlikeli işler de çalışan sağlık emekçisi sayılmamış, bu durum gözetilerek  yıpranma payı verilmesi fiili hizmet tazminatı  ödemesi sağlanmamış bu da başka bahara kalmıştır.  Performansa dayalı ücretlenmeden vazgeçilmiş  ücret eşitsizliği artarak devam etmektedir. .Farklı meslekle de çalışanların görev tanımları yapılmamış sağlık ta 45 saat haftalık çalışma halen devam etmektedir. İş yerlerine kreş açılması gerçekleşmemiş ulaşım servis ücreti, lojman veya kira yardımı sağlanmamış giyim kuşam yardımı gülünç durum da devam etmektedir. Kısaca hiçbir sosyal yardım kamu emekçilerine kazandırılmamıştır. Taşeron  sözleşmeli  esnek kuralsız çalışmalar kaldırılmamış yasaklanmamış, taşeronlar kadroya geçirilmemiş. Sağlığın özelleştirilmesi piyasaya açılması durdurulmamış hizmet alımlarından vazgeçilmemiştir. Yurttaşlardan alınan sağlık ta katkı ve katılım payları kaldırılmamış ücretsiz nitelikli ulaşılabilir bir sağlık için mücadele edilmemiştir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.