TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMO, sağduyulu olmalı

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında çiftçinin derdini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2015 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2015 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
TMO, sağduyulu olmalı

TMO, sağduyulu olmalı

 

ADANA(İLKHABER) - Çiftçiler mısır taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle büyük sorun yaşıyor. CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, CHP milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu, Orhan Sarıbal, İbrahim Özdiş ve Aydın Uslupehlivan ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin mısır taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle büyük sorun yaşadığını söyledi.

Toplantı öncesi Mardin’de şehit olan 4 polise Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve Türkiye’ye başsağlığı dileyen Tümer, “Terörün her türlüsüne karşıyız” dedi.

Tümer, bir kilogram mısırın üretim maliyetinin 67 kuruş olduğunu belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisinin buna göre bir an önce alım fiyatlarını belirlemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de mısır üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Çukurova bölgesindeki çiftçilerin de haklarını almak istediğini dile getiren Tümer, çiftçinin tarımsal faaliyetini devam ettirmesi ve ülke ekonomisine katkısının artması için üreticiyi memnun edecek bir taban fiyatının açıklanması gerektiğini belirtti. Tümer, "Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi, bu rakamı göz önüne almalı, çiftçimizin geleceği için sağduyulu yaklaşmalı ve buna göre bir an önce alım fiyatlarını belirlemelidir." dedi.

“YÜZDE 70’E YAKINI TAMAMLANDI”
Adana’da birinci ürün mısır hasadının yüzde 70’e yakınının tamamlandığını vurgulayan Tümer, “Şu anda mısır alımı yapan tüccarlar ve sanayiciler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale fiyatını açıklamamasından dolayı piyasadaki belirsizlik nedeniyle mısır alımlarını geçen hafta durdurmuş, bu hafta da fiyatlarını tona 10 TL düşürmüşlerdir. Şu anda Adana’da çiftçimiz mısırın tonunu net 640 TL’den satabilmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl açıkladığı 680 TL’lik fiyatla karşılaştırıldığı zaman üreticinin mısırdan zarar edeceği açıktır” diye konuştu.

“7 MİLYON TON MISIRA İHTİYAÇ VAR”
Şu anda mısır alımı yapan tüccarların ve sanayicilerin, Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyat açıklamamasından dolayı alımları durdurduğunu ve fiyatları düşürdüğünü ifade eden Tümer, mısır üreticilerinin zarar ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin, yaklaşık 7 milyon ton civarında mısıra ihtiyacı bulunduğunu anımsatan Tümer, bu yıl rekoltedeki artışa rağmen mısır ithalatının devam edeceğini belirtti. Gaytancıoğlu ise "Her üründe olduğu gibi mısırda da istikrarsız bir tarım politikası olduğunu" söyleyerek, "Ülkemiz çiftçisi, düşük fiyatlarla mağdur oluyor" değerlendirmesinde bulundu. Sarıbal da tarımın sorunlarının siyasi olduğunu savunarak, kararlı bir siyasi iktidara ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.