TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süslü ve bisikletli kadınlar: “Trafikte biz de varız!”

Trafikte bisikletlilerin varlığına dikkat çekmek ve trafikte "Bisiklet de taşıt gibi kabul edilmelidir." mantığıyla gerçekleşen eyleme Adana’da da yüzlerce insan şehir içi bisiklet turu atarak destek verdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2015 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2015 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Süslü ve bisikletli kadınlar:  “Trafikte biz de varız!”

Funda BOZAN
ADANA (İLKHABER) -  "Avrupa Ulaşımda Değişim ve Hareketlilik Haftası' ve 20 Eylül’de kutlanan 'Dünya Otomobilsiz Yaşam Günü' sebebiyle bisikletli kadınlar, otomobil değil insan odaklı şehir planlamasının önemine ve sürdürülebilir ulaşım seçeneklerine dikkat çekmek  amacıyla düzenledikleri etkinlikte şık kıyafetleriyle de dikkat çekti. Şık kıyafetli kadınlar Uğur Mumcu Meytdanı'ndan başladıkları turlarını Ziyapaşa, Gazipaşa Bulvarı ile Atatürk Caddesi'nden geçtikten sonra Uğur Mumcu Meydanı'nda tamamladılar. İlgiyle izleyen bisikletli kadınlara zaman zaman yoldan geçen araçlar kornalarıyla, vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
Kadınların daha çok sokağa çıkmasını hedefleyen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' İzmir' de üç yıl önce başladı ve diğer illerden de ilgi gördü. Bu yıl 20 Eylül Dünya Otomobilsiz Günü'ne denk getirilen tur dokuz ilde aynı anda yapıldı.
“Toplumu bisiklet konusunda bilgilendirmek; bisikletin toplum yaşamını ulaşım, eğlence ve sağlık açısından nasıl değiştireceğini vurgulamak” amacıyla toplanan 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' seslerini "Arabadan in, bisiklete bin" sloganıyla duyurmaya çalıştı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen tura 100’den fazla bisikletçi katıldı. Kadınların bu anlamlı bisiklet turuna erkekler de katılarak bisikletleriyle destek vermenin büyük mutluluğunu yaşadı.  “Kentlerin yollarını egzoz dumanı kokusu değil, parfüm kokusu sarsın!” sloganıyla hareket eden çoğu süslü ve kadın bisikletçi Adana'nın bisikletli bir şenlik alanına dönmesini sağlarken, bisikletin ulaşım açısından önemine dair güzel bir farkındalık eylemine imza attı.
Adana'da gerçekleştirilen organizasyonun sorumlusu Ezo Uge, bisiklet turundan sonra Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
"Otomobilsiz Kentler Günü'nü kutlamak ve tanıtmak için burdayız. Bisiklet ölümlerine ve yolların sadece arabalara ait olmadığını haykırmak, Türkiye'de kadın olmanın dayanılmaz ağırlığına dikkat çekmek için böyle bir etkinlik düzenledik.  Sürekli süslü ve elbiseli bisiklete binmek değil amacımız! Bizim çevremizi korumamız gerekir ve bunu başarmak için birliktelik şart. Bisikleti istersek günlük yaşamımızın bir parçası yapabiliriz. Biz ne kadar çok görünür olursak, bisiklet yolları ile ilgili o kadar yaptırım gücümüz olur ve o kadar sesimiz duyulur.
Bisikletini sürmek için sokağa çıkan özgür kadın imgesinin daha ön planda tutulması gerektiğini düşünüşoruz. Öte yandan sokakta, mecliste varlığı hala eşit düzeyde olmayan kadınların bisiklet üzerinde ve sokaklarda olması hem günümüzde hem de gelecekte bu umutların sürekliliğini sağlamak bir başka amacımızdır. Adana için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bir sokağa girdiğinizde sağlı sollu park etmiş arabaların yanı sıra bisikletlileri de görmek ve kendi şehrimiz için de bisiklet yolları istediğimizi sloganlarla duyurmaya çalıştık. Kadınların da kolaylıkla ve tacize uğramadan bisiklet sürebilmelerini düşlüyoruz. Bu yüzden bu etkinliğimiz Adana şartlarında biraz zaman alacağını düşünsek bile ses getireceğini ve umudumuzun hala tükenmediğini vurgulamak istedik.
Birlikte barış içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu hatırlatmak istedik. Ve barışın zor kazanılıp kolay kaybedildiğine dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye'nin her yerinde kadınlar canları acımadan barış ve kardeşlik içinde, özgürce, yürekleri yanmadan sokaklarda gülümsesin istiyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.