TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyasi partilerin emekli açılımı

Seçime 1 aydan kısa bir süre kala siyasi partilerin açıkladıkları seçim beyannamelerinden emeklilerde nasibini alacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2015 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2015 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Siyasi partilerin emekli açılımı

Siyasi partilerin emekli açılımı
 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Seçime 1 aydan kısa bir süre kala siyasi partilerin açıkladıkları seçim beyannamelerinden emekliler de nasibini alacak. Muhalefet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sıklıkla gündeme getirdiği emekli maaşı ve asgari ücret konularını İktidar Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi de gündeme alarak seçim beyannamesine ekledi.

Siyasi partilerden gelen bu atılımlar emeklilerin bir nebze yüzünü güldürdü. Partilerin seçim beyannamesinde yer alan emekliler için olan bölümde, emeklilerin iş yeri açmaları durumunda daha önce maaşlarından yapılan yüzde 30’luk kesinti yüzde 15’e indirilmişti. Bu vaadi veren AK Parti seçimlerde yine iktidar parti olursa seçim beyannamesine göre iş yeri açan emeklilerden artık destekleme pirim kesintisi yapılmayacak. Yine TOKİ tarafından yapılan açıklamalara göre, daha önce emekliler için hazırlanan 2+1’lik daireler konusuna bir yenisi daha eklendi. TOKİ tarafından emekliler için 3+1 dairelerde yaptırılacak. Bu dairelerin fiyatları ise, 375 TL fiyatla satılacak. Vade oranı ise 180 ay olacak.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Adana Çukurova Şubesi Başkanı Rafet Kaya, siyesi partilerin seçim beyannamelerindeki emekliler için olan maddelerin önemli bir gelişme olduğunu savundu. Ayrıca bu gelişmenin üzerine TOKİ’nin de müjde vermesinin önemine değinen Kaya, Ak Parti’nin seçim beyannamesinde asgari ücretin Bin 300 TL olacağını duyurduğunu belirtti. Çalışan emekliler için işveren destekleme primi yatırıldığına dikkat çeken Kaya, “Artık bununda kalkacağı ifade ediliyor. Emeklilerimiz işyeri açıp destekleme pirimi adı altında toplanan yüzde 15’lik maaş kesintisinin bundan sonra hiç alınmayacağı ifade ediliyor. 1 Kasım sürecinden sonra bunların uygulanıp uygulanmayacağını göreceğiz.” dedi.

Daha önce TOKİ’de emekliler için 3+1 dairenin olmadığı söylentilerinin ortaya atıldığını anlatan Kaya, 3+1 evlerin olmadığını söylüyorlardı. Ancak TOKİ tarafından yapılan açıklamada emeklilere 3+1 dairelere verileceği açıklandı. Genel Başkanımız Satılmış Çalışkan her siyasi partiye 10 madde içeren liste tebliğ etti. Bunun içinde maaşlar ve intibak kanununa kadar çok şey talebi var. Emekliler bu ülkede istikrarsızlık istemiyor istikrar istiyor. Memleketimizin hükümetsiz kalmasını istemiyoruz. Memleketimizin meselelerin bir an önce çözülebilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emekliler iş yeri açtıklarında kendilerinden yapılan kesintinin de artık tamamen kalkacağı konusunun da yine seçim beyannamelerindeki yerini aldığını işaret eden Kaya, “Daha önceleri emekliler iş yeri açtığında yüzde 30 kesinti yapılıyordu. Yapılan kesintiler nedeniyle emeklilerimiz zor zamanlar geçiriyordu. En son yüzde 15’e düşürülmüştü. Şimdi ise seçim öncesi siyasi partilerin beyannamelerini okuyun bu ifadeler yer alıyor. Çalışan emeklilere işveren destekleme primi yatırıyordu. Şimdi onu da yatırmayacak. Ak Parti’nin seçim beyannamesinde bunu da gördük.  Sayın Kılıçdaroğlu’na da teşekkür ediyoruz. Kendisi emeklilerin sorunlarını dile getirerek bunu hükümet gündemine girmesini sağladı. Bu söylemler yarın icraata geçmez ise emekliler bir dahaki seçimde gereken cevabı vaatlerini yerine getirmeyen siyasi partilere verir.” diye konuştu.

Emekli vatandaşlar ise, seçim beyannamelerine yansıyan kendileri için olan bu önemli gelişmeleri yakinen takip ettiklerini söyledi. Maaşların arttırılması ve TOKİ konularının kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen emekliler, “Emekli olduk ama maalesef birçoğumuzun başını sokacağı bir evi dahi yok. Bunun için yetkililerin bizleri görüp kiralardan kurtarmasını istiyoruz. Bu talepleri yerine getirecek siyasi parti kim olursa olsun emekliler her zaman kendini düşünen o partiyi destekleyecektir.” dediler.

Halit Kılıç isimli emekli vatandaş ise kendisinin 10 çocuk büyüttüğünü 5 tanesini evlendirdiğini şuan için ise 3 tanesinin okula gittiğini dile getirdi. Ancak hala kirada oturduklarını anlatan Kılıç, “Emekliyim TOKİ’den ev almayı düşünüyorum. 10 çocuk sahibiyim 5 tanesi evli 3 ünü okutuyorum. Evim kira başka bir gelirimde yok. TOKİ’den ev istiyorum. Artık bu yaşımızdan sonra elin kirasından kurtulalım diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.