TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşsiz laborantların sayısı artıyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Denetleme Kurulu Başkanı Muzaffer Yüksel, her yıl 200 kadar öğrencinin laborant olarak mezun olduğunu ancak, mezun olan bu laborantların tayinlerinin yapılmadığını ve işsiz kaldıklarını ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2015 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2015 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İşsiz laborantların sayısı artıyor

İşsiz laborantların sayısı artıyor

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Denetleme Kurulu Başkanı Muzaffer Yüksel, her yıl 200 kadar öğrencinin laborant olarak mezun olduğunu ancak, mezun olan bu laborantların tayinlerinin yapılmadığını ve işsiz kaldıklarını ileri sürdü.

 

Yüksel gazetemize yaptığı açıklamada, yeni mezun laborantların ve meslekte aktif olarak çalışan laborantların sorunlarını aktardı. Türkiye’de 15 Bin civarında laborant çalıştığını savunan Yüksel,  her yıl 200 kadar öğrencinin mezun olduğunu ancak tayinleri yapmadığı için işsiz laborantların sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.

 

Laboratuvar teknisyenlerinin kıymetinin bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Yüksel, “1926 yıllarında Halk Sağlığı laboratuvarları kuruldu. Bu laboratuvarların çalışmaları ile trahom, sıtma, verem, kolera, çiçek gibi bulaşıcı hastalıkların yok edilmesinde etkileri büyük olmuştur. Aşılar serumlar üretilmiştir hastalıkların tedavilerinde avantajlar sağlanmış diğer taraftan çevre sağlığına önem verilmiş koruyucu sağlık için her şey yapılmıştır. 1961 yılında Laboratuvar Sağlık Kolejleri açılmış Sağlık Bakanlığından laboratuvar teknisyenlerinin yetiştirilmesi 2006 yılında Sağlık Meslek Liseleri Milli Eğitim Bakanlığına devir edildi. İki yıl öncesinde de ücretli özel okullar açıldı, şimdi de laboratuvar teknisyeni değil ucuz emek için teknisyen yardımcısı yetiştirmek istiyorlar.  Bu gün ülkemizde 15 Bin civarında laborant çalışmaktadır her yılda 200 kadar öğrenci mezun olmakta ama tayinleri yapılmamakta işsiz laborantlar artmaktadır.” dedi.

 

Kimi zamanlar laborantların tek başına bir ekip görevi gördüğünü savunan Yüksel, “Laborantlar kamuda özelde laboratuvarlarda kimyevi maddeler      (asitler, bazlar), ilaçlar, hastaların serumu idrarı , vücut sıvıları ile çalışır bulaşıcı mikroplarla virüslerle karşı karşıya pür dikkat çalışmak zorundadır. Bu kadar tehlikeli ve risk altında çalışmaktadırlar bu hizmetler bazen tek başına bazen ekip hizmeti olarak vermek mecburiyetindedir. İnsan sağlığı için hastalıklardan korunmak ve hastaların tedavisi için doktorların teşhisine yardımcı olmak için çalışırlar. Laborantların önceleri fiili yıpranma payı erken emekliliği tam gün tazminatı vardı iş riskinin karşılığı veriliyordu öncelikle bu hakları ellerinden alındı. Şimdi maaşları oldukça düşük angarya işler uzun nöbetlerle adaletsiz emeklilikten sayılmayan düşük döner sermaye ek ödemeleri performans ücretleri ile çalışmaktadır yeni mezunlar iş bulamamaktır.” diye konuştu.

 

Laboratuvarlar hizmet alımlarının özelleştirildiğini anlatan Yüksel, “Sağlıkta dönüşümle beraber en önce gelir getirisi yüksek olan laboratuvarlar hizmet alımları ile özelleştirildi. Dolayısıyla destek sınıfı kabul ettikleri laborantlar taşeronlaşmaya başladı. Sağlığın piyasalaşması ticarileşmesi ve özelleşmesi laboratuvarlar da başlandı. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliklerle ita amirleri iş alanları net tarif edilmemiştir. Mahkemeler ayrı ayrı kararlar vermektedir. Özelleştirmeler laboratuvarların piyasaya açılması ticarileştirilmesi durdurulmalı, hizmet alımları sonlandırılmalı esnek angarya ve taşeron çalışma yasaklanmalı. Risk altında çalışan laborantlara fili hizmet tazminatı ödenmeli erken emeklilik sağlanmalıdır. İnsanca yaşayacak bir ücret sağlanmalı emeklilikte de aynı miktar da ücret ödenmelidir. Bulaşıcı hastalıklara iş risklerine karşı tedbirler alınmalı şiddete karşı can güvenliği sağlanmalıdır. Sözleşmeli, taşeron, kiralık, ithal laborantlık yasaklanmalı performans ücretlendirmeden vazgeçilmeli, kaliteli eğitim verilmeli, her laborantta en az lisans eğitimi sağlanmalı yardımcı laboranttan vazgeçilmeli uzun nöbetler den vazgeçilmeli hakkı olan ücret ödenmeli angarya işlerden kaçınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.