TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşa yeni bir zorunluluk

1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren yasaya göre binaların enerji kimlik belgelerinin 2017 yılına kadar alınması gerekiyor

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2015 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2015 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Vatandaşa yeni bir zorunluluk

Vatandaşa yeni bir zorunluluk

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 1 Ocak 2011’e yürürlüğe girdi. Binaların Enerji Kimlik Belgelerini 2017 yılına kadar almaları gerekiyor.

Mevcut binalarda 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgelerini almaları gerekirken, yeni yapılacak binalarda belge düzenlemesi proje üzerinden gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacak, süreç projeciler tarafından yürütülecek. Bunun için vatandaşlar yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerine başvurması gerekecek. Bu binaların projesi bulunuyorsa, uzmanlarca tespit kısa sürede tamamlanabilecek. Eğer proje bulunmuyorsa binada, ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, elektrik aydınlatma sistemi gibi unsurlara ilişkin etüt yapılacak.

BİNALAR ENERJİ VERİMLİLEKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILACAK
Binanın enerji verimliliğiyle ilgili veriler, uzmanlar veya projeciler tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının web tabanlı hazırladığı BEP-TR programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesini üretilecek. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEĞİZ

Vaillant Danışmanlık Şirketi yetkililerinden konuyla ilgili bilgi aldık. Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, binaların Enerji Kimlik Belgelerini alma zorunluluğunun olduğunu belirtti. Yeni başlayan inşaatlar için bu belgenin deprem sigortası gibi olduğunu hatırlatan Kayaoğlu,  “Enerji Kimlik Belgesiyle birlikte evinizin bir sertifikası olacak. Bizim sektörümüzde enerji sınıflandırması olacak.  Bu neyi beraberinde getirecek. Benim teknik arkadaşım apartmanınıza gelecek, evinizin enerji modellemesini yapacak. Evinizin çözüm önerisini yani B sınıfının A sınıfına çıkması için çözüm önerileri sunacak. Ödeme koşullarını sunacak ve size aslında  bir  danışmanlık yapıyor olacak. Ürün satmaktan öte burada gerçekten tüketiciyi bu anlamda bilinçlendirmek var.  Tüketiciyi bu anlamda yönlendirmek var. Onlara bir danışman olma var. İzolasyon işi, yada pencere işi, boya işi bizim işimiz değil, ama evin enerji modellemesine yardımcı olacak her türlü danışmanlıkta bir sertifikayla size binanız şu sınıftır diye bir sertifika bir rapor verecek. Gelecekte belki devlet tarafından bu binalar vergilendirmeye kadar gidecek. “ dedi.

VATANDAŞLARIN HABERİ YOK

Vaillant Türkiye Satış Direktörü Vedat Yazar ise, 2017 yılının Mayıs ayından itibaren Türkiye’de tüm binaların Enerji Kimlik Belgeleri’ne  sahibi olması gerekeceğini aktardı. Yazar, “ Şuanda yasa 2007 yılında çıkan enerji verimliliği yasası kapsamında bu yönetmelikler oluşturdu. Dolayısıyla bir çok bina sahibi bu yasadan haberdar değil. 1.5 yılımız kaldı. İşte bu belgeyi verecek firmalar var.  Valiant bayilerinde bu belgeleri tüm tüketicilere vermeye başlayacak. Bu gün alabilir mi isterlerse evet alabilirler, ama maalesef bunu kimse bilmiyor.  Binanızın enerji kimlik belgesini talep edip isteyebilirsiniz. Bizim uzman mühendislik firmamız  gelip binanızda incelemeler yapar ve gerekeni size söyler ve sizin isteğiniz doğrultsun da size bir kimlik belgesi verir. Atıyorum D’dir, B’dir denebilir. “ ifadelerini kullandı.

 

BU BELGEYİ ALMAK ZORUNLU OLACAK

Binanızın sınıfını nasıl yukarıya çıkartabilineceğini danışman firmanın aktaracağını kaydeden Yazar, “Bunları nasıl yukarı çıkartabileceğinizi danışman firma size bildirir. Örneğin neyle soğumayı gerçekleştiriyorsunuz? Klimayla.  Burada sizin elektrik tüketiminiz bu kadar,  ısı kaybınız bu kadar der. Devletin bu işe bakışı bu belgeyi almak zorunlu olacak. Şuan DASK yaptırmazsanız bir işlem yapamıyorsunuz. Evlerin tapu dairelerinde alınıp satılması esnasında devlet bu belgeyi isteyecektir sizden. Vergilendirmede A sınıfı binalarda yüzde 50, B sınıfında ise yüzde 25 denebilir. Bunun için sizde sınıf yükseltmek isteyeceksiniz. Buda sizin cebinize yarayacak.  Ne ödüyorsanız daha az ödeyeceksiniz. Vaillant olarak 2017 yılına kadar vatandaşlara bu bilinci yayma konusunda gayret sarf ediyoruz.  Kendi bayilerimizi enerji danışmanlığı haline getirmeye çalışıyoruz. Adana’nın yüzde 15’i doğalgaza geçti. Diğer yakıtların havayı kirlettiğini görüyorsunuz. Yenilenebilir enerji ürünlerini öneriyoruz. Isı pompaları güneş enerjisi panelleri gibi çözüm üretebilen bir hal getirmek istiyoruz yeşile giden yolun öncüsüyüz. “ diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.