TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Olumsuz etkileniyoruz

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, “Nakliye Sorunumuz ortadan kalkarsa ihracat hedefimiz 1 milyar doları aşmaktır” dedi ve ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Olumsuz etkileniyoruz

Olumsuz etkileniyoruz

 

MUTİA AVUKA

MARDİN (İLKHABER)- Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan son gelişmelerin nakliye ve ulaşım sorununu olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, son gelişmelerle birlikte nakliye sorununun  baş gösterdiğini, Kuzey Irak’a yük götürecek araç bulmada zorlandıklarını bildirdi. Duyan,yük taşıma fiyatlarının da  yüzde 50 oranında arttığını ifade etti. Duyan “Organize sanayi bölgesinde  gerek üretim gerekse ihracat noktasında sıkıntımız yok. Cizre ve Nusaybin ilçelerinde yaşanan olaylar, taşımacılıkta sıkıntı yarattı. Alternatif yol olarak kullanılan Cizre-Silopi-Midyat-Mardin yolu mevcut trafiği kaldırmıyor. Hem zaman açısından hem de yolun dar ve elverişsiz olması kamyoncuları rahatsız ediyor. Olaylar öncesinde tonunu 28-30 dolara taşınan gıda maddeleri bugün 58-60 dolara dayandı. Ton başına yüzde 50 zam yapıldı.” dedi.

Kuzey Irak’taki tüccarlarla yaptıkları mal teslim taahhütlerini yavaşlayan nakliyat ve gümrük müdürlüğünde Mardin’e özel uygulanan araç mühürleme işlemleri nedeniyle yerine getiremediklerini belirten Duyan “Bölgemizde araç muayenesi ve araç mühürleme işlemi sadece Mardin’de yapılıyor. Komşu illerimizin hiç birinde bu uygulama yok. Kanun hükmü ise bütün illerde uygulanmalı. Habur sınır kapısı sahasında zaten muayene ve kontrol mekanizması var. Mardin’de gümrük müdürlüğünde yapılan mühürleme ve kontrol işlemleri ile bir gün gümrük sahasında bekletilen araç sadece zaman kaybı yaşatıyor. Bu durum hem bizi hem de kamyoncuyu mağdur ediyor. Çoğu arkadaşımız ihraç edeceği gıda maddeleri için kamyon bulmada zorlanıyor.  Araçlar işlem kolaylığı olan komşu illerimize kayıyor. Üretimlerimizi  gönderecek araç bulamadığımız için  stoklar artıyor, bu durum kısa da olsa fabrikaların durmasına neden oluyor “ şeklinde konuştu.

Bir milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini kaydeden Duyan, gıda ihracatında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Gıda sektöründe herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Duyan “ Gıda ihracatı olaylardan etkilenmedi. Hatta fazla talep gelmeye başladı. Kuzey Irak’ta her tüccarın bir aracısı var. İhracatımız ve  gelir kayıt altındadır. Bir sıkıntımız var o da devlet güvencesi yok. Normal şartlarda bu yılki ihracat hedefimiz 1 milyar 200 milyon dolar olarak belirlemiştik. Cizre ve Nusaybin olayları ve 9 günlük bayram tatili hedeflerimizde sapma meydana getirecek. “ diye konuştu.

MARSİAD Başkanı Duyan Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımcıların geleceğe umutla  baktıklarını  sözlerine ekledi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.