TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kendini düşünmüyorsan, sevdiklerini düşün”

İnşaatlarda çalışan işçilerin kendi güvenliklerini almalarını isteyen Emekli İş Başmüfettişi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Birol Vural;

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2016 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2016 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Kendini düşünmüyorsan, sevdiklerini düşün”

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Aykin Sinerji ve Ekol Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından, İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği ,Patentli Portatif Korkuluk ve Güvenlik Pensesi’nin tanıtımı ve 6331 ve 4857 Sayılı İş Kanunu  ve Mevzuatlar konulu seminer düzenlendi.

Adana Anemon Otelde düzenlenen seminerde konuşan, Emekli İş Başmüfettişi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Birol Vural, sunumlarla iş güvenliği konularını anlattı. İş kazalarının özellikle inşaatlarda sıkça meydana geldiğini dile getiren Vural, iş kazalarının olmasında 4 etkenin olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin işçi olduğunu savunan Vural, “İkincisi teknik kadro, iş güvenliği uzmanları ve teknikerler, mühendisler, üçüncüsü patronlar, işverenler, dördüncüsü devlet mekanizmasıdır.” dedi.

Çok değişken iş kazalarının sebeplerinin olduğunu dile getiren Vural, “İş kazalarının değişken sebepleri var ama özellikle en önemlisi bizim toplum olarak bu kültürden uzak durmamız. Çünkü İş sağlığı güvenli bir temel kültürdür. Bu kültürde eksikliğimiz var. İkincisi bu konuda yapacağımız şeyleri ihmal ediyoruz. Özellikle işverenler bunu bir masraf olarak görüyorlar. Eğitime masraf ayırmayan, bütçe ayırmayan, iş güvenliğine bütçe ayırmayan, reklama bütçe ayırmayan firmaların sağlıklı olması mümkün değil. Bu nedenle de bu gibi temel ihmallerden dolayı iş kazalarımız çok fazla oluyor. Uluslar arası baraj inşaatında arkadaşlarımız çalışmışlar. Çinliler ve Japonlar var, Avrupalılar var ve Türkler var ekip ekip. Çinlilerde, Japonlarda ve Avrupalılarda kaza hiç olmuyor ama Türkler de oluyor. Sebebi tamamen bu kültürel ve bütçe yaklaşımlarıdır. Biz bunları aşmadıkça, temel nedenleri düzeltmedikçe iş kazalarının önüne geçemeyiz.” diye konuştu.

İş kazalarının olmasında 4 etkenin olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin işçi olduğunu dile getiren Vural, “İkincisi teknik kadro, iş güvenliği uzmanları ve teknikerler, mühendisler, üçüncüsü patronlar işverenler, dördüncüsü devlet mekanizmasıdır. Dördününde de çok ihmali var. İşçi kendisini ihmal ediyor. İşçilerden en çok duyduğumuz kelime “Bize bir şey olmaz ağabey, biz 5 yıldır bu işi böyle yapıyoruz bize hiçbir şey olmadı, bugüne kadar kimse söylemedi.” Bir kere bu kafayı değiştirmeleri gerek. İkincisi teknik kadroların çok hızlı eğitimden geçmeleri nedeniyle hem bilgi hem de tecrübe yönünden eksikleri var. Üçüncüsü işverenler bu işe bütçe ayırmak istemiyorlar, ayırmıyorlar ve şuan iş güvenliği ile ilgili masrafa adeta yeni icat gibi bakıyor. Bu güne kadar bir müteahhit 300 Bin Liraya sattığı bir daire için sadece Bin Lira bu işe ayırsa, 500 Lira ayırsa, hatta yüz lira ayırsa bile ciddi bir yol kat edecektir. Ama yapmıyor. Dördüncüsü devletimizin sistematik eksikliği var. Mesela sahadaki iş güvenliği uzmanlarına hiç sormadan işler yapıyor. “ şeklinde konuştu.

İşçilerin kendilerini düşünmüyorlarsa bile sevdiklerini, çocuklarını düşünmesi gerektiğini hatırlatan Vural, “Şuanda Türkiye’miz de her gün 5-6 tane insan ölüyor. Her gün 40- 50 tane insan ölmese bile sürünür hale geliyor. Aileler yıkılıyor. Buna bu saydığım 4 etkenin payı var. Bizde istatistiki değerler sağlıklı değil. Arttı iş hayatının gelişmesi Türkiye’nin büyümesiyle iş kazaları arttı. İşçiler kendini düşünmeye bilir, ama sevdiklerini çocuklarını düşünsün kendisi ölür mezara gider ama arkasında gözü yaşlı bir eş ve bir çocuk bırakmaya hakkı yok. “ ifadelerini kullandı.

Görsel sunumlarla iş kazalarını ve etkenlerini anlatan Vural daha sonra Patentli Portatif Korkuluk ve Güvenlik Pensesi konularında uygulamalı bilgiler aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.