TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Faizsiz kredi alamazsınız

TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Avcı, borcu olan esnafı uyardı:

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2016 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2016 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Faizsiz kredi alamazsınız

Faizsiz kredi alamazsınız


 

 

ADANA(İLKHABER) - Sınırlı Sorumlu (S.S.) Adana Güney Bölgesi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi - Kefalet Kooperatifleri (EKKK) Birliği'nde 2015 Yılı Olağan ve Mali Genel Kurulları'nın başlaması nedeniyle bağlı kooperatiflere yönelik "Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

 

Sheraton Oteli'nde TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına, Güney Bölge Birliği Başkanı Muhammet Yalçın, Başkan Vekilleri Hüseyin Aksay ve Bahtiyar Namlı ile Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda kooperatif başkanları katıldı. Toplantıda, Merhum Birlik Başkanı Kazım Barışık için de dua edildi.

 

Soru - Cevap şeklinde sürdürülen toplantıda "Kredilerden yapılan yasal kesintilerin kararlaştırılması", "30 bin lira faizsiz kredi konusunun görüşülmesi", "Genel kurul tarihlerinin 15 Ocak'tan önce yapılmaması" yönünde uyarı yapılması ile dilek ve temenniler görüşüldü.

 

Açılış konuşmasını yapan Güney Bölge Birliği Başkanı Muhammet Yalçın,  toplantıya katılan tüm kooperatif başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ve bilgilendirme yapmak üzere Adana'ya gelen TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı ile Müfettiş Yardımcısı Hikmet Özcan'a  ayrı ayrı teşekkür etti. 

 

Başkan Yalçın, 13 Ocak 2016 tarihinde Merkez Birliği'nce düzenlenen Bölge Birlik Başkanları Toplantısı'nda görüşülen konular ve alınan kararların, acilen kooperatif başkanlarına da duyurulmasının istendiğine dikkat çekerek, "Bu vesileyle toplantımıza katılım ve ilginizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırdığımız kredi faiz oranları 7.8 iken, şimdi vadesine bağlı olarak bir yıla kadar yüzde 4, bir yıldan fazlası için de yüzde 5 arasındadır. Limitimiz kooperatiflere göre 75 bin ile 150 bin lira arasındadır. 30 bin liralık faizsiz kredi konusu da ayrıntısıyla anlatılacaktır. Kesintilerimiz genelge ile belirlenmiştir. Bu toplantının bölgemizdeki kooperatiflere yararlı olacağına inanıyor, hepinize bol kazanç ve  başarılar diliyorum." dedi.

 

TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı da, 2001 yılına kadar esnaf - sanatkarlara verilen kredilerin yüksek faiz oranlarının geride kaldığını, 2016 yılına kadar kredilerin banka faiz oranları yüzde 0.50'de iken bugün yüzde 2'lere çıkarıldığını, bunun nedenleri arasında başta Suriyeli Mülteciler olmak üzere devletin yükünün artmasının bulunduğuna işaret ederken, "Banka para toplar, bunu da kredi şeklinde halka dağıtır. Burada maliyet durumu önemli. Halk Bankası devletin bankasıdır. Kar amaçlı kuruluştur. Eskiden görev zararı vardı. 2003'ten sonra sistem değişti. Artık banka devletten parasını peşin alıyor, ondan sonra kredi dağıtıyor. Banka yüzde 12 ile topladığını yüzde 10'la veremez. Burada da kesintiler ortaya çıkıyor. Yüzde 2'ye tekamül eden bu kesintiler de peşin değil, aylara eşit taksitlerle bölünerek tahsil ediliyor. Blokeler de yüzde 1'den  zorunlu olarak yüzde 3'e yükseldi. Keyfi durum yok. Hazine ile Halk Bankası arasındaki bir mesele. Maliyet unsurları bunları getirdi.  950'nin üstünde kooperatif var. Halk Bankası'nın verdiği krediler, halen diğer bankalardan daha avantajlı. Bunu esnafa izah etmek de sizlere düşüyor." diye konuştu.

 

Başkan Yalçın da, bazı kooperatif başkanlarının masrafları peşin aldığını, bunun hoşnutsuzluğa yol açtığını belirtirken, kooperatif başkanları da yüzde 1,5 üstü kesintilerin işlerini durma noktasına getireceğini, haklarının korunması gerektiğini ifade ettiler.

 

Teftiş Kurulu Müfettişi Avcı ise, özellikle BİMER üzerinden gelen şikayetler nedeniyle sadece geçen yıl kendisinin 136 ayrı yerde teftiş yaptığını, kooperatif başkanlarının başta makul olmayan maaş ve harcırahlar konusunda daha dikkatli kararlar almasını istedi.

 

 Kooperatif başkanları da, Merkez Birliği'nin her süreçte disiplini elden bırakmamasını ve haksız uygulamalara karşı çıkılmasını isterken, "Kimse kimseyi suçlamasın, derdimiz aynı. Herkes genel merkezin kararlarına uymalı. Uymayanlara önce ihtar yapılır, ardından ihraç gelir. Hiyerarşik düzenin dışına çıkılmasın. Harcırah konusu da abartılmasın, zaten yılda bir ya alıyor ya almıyoruz." dediler.

 

30 bin liralık faizsiz kredi konusunda yapılan açıklamada da,  genelge gereği 100 lira ortaklık payı, 250 lira banka masrafı, 250 lira kooperatif payı, yüzde 1'de bloke dışında kesinti olmayacağı, borcu olan, 2016'ya borcu sarkan hiçbir üyenin bu haktan yararlanamayacağı, borcu olmayıp 30 bin lira faizsiz kredi kullanabilene, yetmezse faizli olarak 120 bin liraya kadar işletme kredisi verilebileceği de kaydedildi.

 

Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı, kooperatifler bünyesindeki Yardımlaşma Fonları'nın sıkıntılara yol açtığını, çoğunlukla kötüye kullanılan bu fonların kapatılmasının daha doğru olacağını belirtirken, yıllık olağan genel kurulların da kanun gereği 1 Şubat'tan önce yapılmamasını istedi.

 

Birlik Başkanı Muhammet Yalçın da, genel kurul tarihlerinin 2016 yılından sonra kesinlikle genelgeler doğrultusunda gerçekleştirileceğini, hazirun cetvellerinin de KOBBİS üzerinden alınacağını duyururken, "Sıcak para her zaman tehlikelidir. Hizmetinizden dolayı mağdur duruma düşmeyin. Genelgelere mutlaka uyun." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.