TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu mesleğin son temsilcileri

Adana’da imalathanelerinde el emeği göz nuru dökerek üretilen orijinal deri ayakkabılar 80 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2016 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2016 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bu mesleğin son temsilcileri

Bu mesleğin son temsilcileri


 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da imalathanelerinde el emeği göz nuru dökerek üretilen orijinal deri ayakkabılar 80 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Üstelik bu ürünleri üreten ustaların yaşları 65’in üzerinde. Ustalar, mesleklerinin yok olmaya yüz tuttuğunu ve artık çırak yetişmediğini dile getirdi.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri araştırmaya devam ediyoruz. Son olarak el emeği göz nuru dökülerek üretilen orijinal deri ayakkabı ustalarıyla görüştük. Yaşları 60’ın üzerinde olan bir usta ve 2 kalfayla Adana Büyüksaat civarında bu işi yapan esnaflar, arkalarından mesleği yürütecek bir neslin yetişmediğini anlattı.

YARIM ASIRDAN FAZLA

55 yıldır bu sektörde olan ve şuan kalfa olarak çalışan Mahmut Yurgacı ve ustası 80 yaşındaki Mesut Büyür meslekleriyle ilgili merak edilenleri bizlerle paylaştı. Mahmut Yurgacı, mesleklerini anlatarak sözlerine başladı. Ayakkabı üretimine 55 yıl önce başladığını aktaran Yurgacı, çırak olarak başladığını ve şuan hala mesleğine devam ettiğini belirtti.

NASIL YAPILIYOR

Ayakkabıları nasıl ürettikleri konusunda da bilgiler veren Yurgacı, “Derilerimizi alıyoruz. Kösele kalıba çekiyoruz. Kesim yaptıktan sonra sayacılara gönderiyoruz. Parça derileri birleştirip ardından ise kalıba çekiyoruz. Burada ayak şeklini alıyor. Tabanına da orijinal kösele kullanıyoruz. Köselemizi ayakkabıya göre kesiyoruz. Daha sonra tesviye yaptıktan sonra ayakkabıyı kalıptan çıkartıyoruz.” dedi.

AYAK SAĞLIĞINA UYGUN

Ürettikleri ayakkabıyı ortalama 100 TL gibi bir rakama sattıklarını anlatan Yurgacı, “Fiyatlarımız bazen yüksek geliyor olabilir ama kesinlikle emitasyon değiller ve sağlıklılar. Ayak sağlığına önem gösterenler bu ayakkabılardan kullanmalılar. Koku yapmaz sadece deri kokar ayakkabılarımız. Herkese tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

MESLEĞİİMİZİN GELECEĞİ YOK

Mesleklerinin geleceğinin olmadığını üzülerek ifade eden Yurgacı, “Mesleğimizde artık çırak yetişmiyor. Görüyorsunuz son temsilciler olarak biz bu işi yapıyoruz. Artık günümüz teknolojisinde makinelerle ayakkabı üretir oldular. Emitasyon orijinal olmayan ayakkabılar üretiliyor. Eski zanaatlardan olan mesleğimiz maalesef eski ilgiyi görmüyor” şeklinde konuştu.

KEÇİ VE SIĞIR DERİSİNDEN ÜRETİLİYOR

Ürettikleri ayakkabılarda keçi ve sığır derisi olmak üzere 2 çeşit deri kullandıklarını söyleyen Yurgacı, “bizim yaptığımız ayakkabılar koku yapmazlar. Keçi ve sığır derisi kullanarak yapıyoruz. Keçi derisi yumuşak olduğu için hassas ayaklarda kullanılabiliniyor. Sığır derisi ise biraz daha sert oluyor.  Elle yaptığımız için haftada ben anca 22 tane ayakkabı üretebiliyorum” ifadelerini kullandı.

İÇİ DIŞI DİKİŞLİ

80 yaşındaki kundura ustası Mesut Büyür ise, kendi ürettikleri ayakkabıları en iyi malzemelerle el emeği göz nuru katarak yaptıklarını hatırlattı. Büyür, “Ayakkabılarımızın içi dışı dikişli. Ayak sağlığına uygun ürünler hepsi. Yeni yapılan emitasyon ürünlerde bu yok maalesef. Emitasyon ürünler kanserojen madde barındırdığı için büyük tehlike oluşturuyor.” dedi.

Mesut Büyür, 1950 yılından beri sektörde olduğunu ancak artık sektörde çırak yetişmediğini de işaret etti.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.