TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar şiddete karşı tek yürek oldu

Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen'in çağrısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen kadın sivil toplum örgütü temsilcileri kadın cinayetlerine tepki göstererek, kadın cinayetlerine karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2016 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2016 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kadınlar şiddete karşı   tek yürek oldu

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen'in çağrısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen kadın sivil toplum örgütü temsilcileri kadın cinayetlerine tepki göstererek, kadın cinayetlerine karşı birlikte hareket etme kararı aldı. Basın toplantısına katılan Türkan Sarıkaya’nın annesi Birgül Uğurçalar, “Başka Türkanlar, başka genç kızlar ile annelerin canları yanmasını istemiyorum.” diye konuştu.

 Hiç bir zaman hukuk savaşını bırakmayacağını vurgulayan anne Uğurçalar, gözyaşlarına boğuldu. Konuşmasını gözyaşları arasında sürdüren ve kızının katil zanlısı için müebbet hapis cezası istediğini belirten Uğurçalar, “O müebbet görmeli. Kızım kara toprağın altında ışık göremiyorsa, o da ışık görmemeli, dışarıda. Dayanamıyorum; içeriye giremiyorum. Eşyalarını koklayamıyorum. Onu bırak, evladımı yıkayıp göremedim. Ki onu o güzel haliyle hatırlamak için. Saçlarına kıyamadım, yıkayamadım. Son yolculuğunu yapamadım; dayanamam, diye. Hangi anne dayanır. Türkan davasının örtbas edilmemesi ve hukuk savaşının sonuna kadar gidilmesini istiyorum. Yalvarıyorum, ona müebbet hapis cezası verin, cezaevinden çıkmasın.” dedi.

12 yıl önce benzer şekilde öldürülen öğretmen Bahar Doğan’ın (24) annesi Cennet Doğan da programa katılarak, Birgül Uğurçalar'ın acısını paylaştı. Gözyaşları arasında konuşan Doğan, “12 yıldır ateş içinde yanıyorum. Yavrumun hayatını kim verecek? Ülkede kanun yok. Kravatı takıyor, ceketini ilikliyor, hakimin karşısında 'iyi halden' indirim uygulanıyor. Bunun bedelini kim ödeyecek. Evlatlarımızı kim geri getirecek? Hayatımız eskisi gibi olmuyor, ne yaparsak yapalım; yıllar geçmesine rağmen hiç bir şey eskisi gibi olmuyor. Artık bu kanunları çıkarsınlar. Bu kadar canlar gitmesin. Yeter artık, bu kadar canlar gitmesin.” ifadelerini kullandı.

 CHP Milletvekili Elif Doğa Türkmen ise acı bir olay dolayısı ile kadın STK'ların nasıl bir tutum alabilecekleri konusunda toplandıklarını hatırlattı. Adana'da yeni bir kadın cinayetinin olmaması, 'bir Türkan'ı daha kaybetmemek' için ortak aklı bulmaya çalıştıklarını anlatan Türkmen, “Neticede bu TBMM'de çözülebilecek bir meseledir. Artık Özgecan Yasaları Mecliste beklemesin. Yeni cinayetler olmasın. Bunun için de başta meclis olmak üzere tüm siyasi aktörler üzerine düşeni yapsın. Her gün kadınları kaybediyoruz. Birileri çıkıp hamasi nutuklar atıyor. Ama mecliste onlarca Özgecan Kanunu bekliyor. Verdiğimiz kanun teklifleri ne yazık ki bir türlü meclisten geçmesini sağlayamıyoruz. Sayısal çoğunluğu olan parti tüm söylemlerine rağmen bunlara kulaklarını, gözlerini kapatmış; ne yazık ki bu analarımızın acılarını görmezden geliyor. Öğretmenlerimizin, Türkan'larımızın toprağın altına gitmemesi için artık güç birliği yapma zamanı.” dedi.

  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına söz alan Burcu Karefil ise, Türkan Sarıkaya davasına sahip çıkacaklarını duyurdu. Yasanın çıkartılmamasına tepki gösteren Karefil, “Bu konuda öfkemiz çok büyük. Artık kadınların öldürüldüğü, darp edildiği veya yapılan kadın düşmanlığı açıklamaları doğrultusunda hak ihlallerine uğramak istemiyoruz. Yıllardır mücadele ediyoruz. Bu iş mecliste çözülecektir. Bunu yapmadığınız her gün Türkan'ın, Münever’in, Özgecan'ın ölümünün sorumlusu sizsin. Tekrar uyarıyoruz: Bir an önce kadınların canını koruyacak bu yasayı geçirin.” şeklinde konuştu.

 Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Adana Şube Başkanı Hanife Küçükyılmaz da, kadına şiddet sorununun sadece kendilerinin çabasıyla çözülmeyeceğini belirtti. Çocuklar yetiştirilirken cinsiyet eşitliğinin verilmesi gerektiğine işaret eden Küçükyılmaz, “Çok doluyuz, bütün annelerin acılarını paylaşıyoruz. Ama hiçbir suçu yokken katledilen annelerin acılarına daha çok çekiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Kadınlar Birliği Seyhan Şube Başkanı Saniye Çelik ise yaşam hakkına sahip olmalarına rağmen hiç bir kadının güvende olmadığını kaydetti. Çelik, cezaların daha caydırıcı olmasını gündeme getirdi. Siyasi partilerin ve çok sayıda kadın örgütünün katıldığı toplantıda Adana Barosu Kadın Komisyonu üyeleri de Türkan Sarıkaya dosyasını takip ettiklerini aktardı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.