TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçi can çekişiyor

Adana tarımının adeta can çekiştiği, çiftçilerin zarar etmemek için tarlalarını başka çiftçilere icara verdikleri öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çiftçi can çekişiyor

 

 

Bayram BULUT

 

ADANA (İLKHABER)- Adana tarımının adeta can çekiştiği, çiftçilerin zarar etmemek için tarlalarını başka çiftçilere icara verdikleri öğrenildi.

Yıllarca Çukurova tarımı milyonlarca insana ekmek kapısı olmuştu. Ancak aradan yıllar geçtikçe Çukurova bölgesinde ki tarım faaliyetleri günden güne geriye gitmeye başladı. Çiftçiler, ektikleri ürünlerin karşılığını alamayıp çoğu kez zarar etti. Tohum, gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının da yüksek seyretmesi çiftçiyi iflasın eşiğine getirdi.

Konuyla ilgili Adanalı çiftçilerin görüşlerini aldık. Eskiden ucuz aldıkları tohumu şimdi çok pahalıya aldıklarını ve tarladan kaldırdıkları ürünü istenilen değere satamadıklarını ifade eden çiftçiler, zarar etmemek için tarla sahibi çiftçinin arazisini diğer çiftçilere icara (kiraya) verdiğini belirtti.

Çiftçilerden Refik Akgül, ektikleri ürünlerin para etmediğini ve işçilerin emeklerinin karşılığını vermekte zorlandıklarını belirtti. Akgül,  kendisinin karpuz ekimi yaptığını, bu yıl ekim yaptığı için pişmanlık duyduğunu anlatarak; “Maliyet kurtarmıyor ve zarar ediyoruz. Ülkede yaşanan olaylar nedeniyle ürünler elimizde kalıyor ve satılmıyor. Kimse durumundan memnun değil. Her şey pahalı ve biz zarar ediyoruz. Tarım politikalarının değiştirmesi gerekir" dedi.

Tohum, gübre, ilaç ve mazotu borca aldıklarını anlatan çiftçilerden Abdullah Durmuş ise, kendisinin yer fıstığı ekimi yaptığını dile getirdi. Durmuş, daha önceki dönemlerden durumlarının iyi olduğunu ancak şuan için kötüye gittiğini kaydetti. Durmuş, "Çiftçi tarlayı ektiği için zarar ediyor. Bu nedenle tarlayı ekmiyor ve başka bir çiftçiye icara veriyor. Ekim yapmadan zarar etmeden para kazanıyor. Ben tarlayı icara alan çiftçilerden biriyim. Fıstığın maliyeti Bin 500 TL'ye kadar çıkıyor ama biz bunu karşılayamıyoruz.  Çiftçi zor durumda" şeklinde konuştu.

Geçen yıl karpuzdan 70 Bin TL zarar ettiğini anlatan Bozan Çelik isimli çiftçi ise, bu yıl 100 dönüm alan yerine 20 dönüm olana karpuz ektiğini söyledi. Az ekmesine rağmen bu yıl yaptığı ekimden dolayı pişman olduğunu vurgulayan Çelik, "Her şeyi borca alıyor ve zarar ediyoruz.  Çiftçi yarı tok, yarı aç geziyor. Çiftçinin durumunun iyileştirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarlanın girdileri ve maliyetinin hiç bir şeyi karşılamadığını anlatan Bülent Kanlı, bu yıl tarla girdilerinin çok zamlandığını dile getirdi. Çiftçilerin tarla girdilerinin çok pahalı olduğunu ve zarar ettikleri için tarlaları diğer başka çiftçilere icare verdiğini anlatan Kanlı, "Enflasyon rakamlarının çok üzerinde gübre, tohum, fide, ilaç, naylon ve mazotta zamlar yapıldı. Geçen yıl korkunç boyutta zarar ettik. Bu yıl durumumuz parlak değil ama bakacağız" şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.