TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet her koşulda çiftçiyi desteklemeli

Adana Ticaret Borsası Başkanı Bilgiç, soğan ve patates üreticilerinin düştüğü durumun büyük sıkıntılar yaratacağını ifade etti:

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Devlet her koşulda çiftçiyi desteklemeli

Devlet her koşulda çiftçiyi desteklemeli

 

 

 

 

ADANA(İLKHABER) -  TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, devletin her koşulda üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Adana Ticaret Odası’nda meclis toplantısı dün yapıldı. Toplantıdan önce bir konuşma yapan Bilgiç, Çukurova Bölgesi’nde mevsimsel hareketliliğin başladığını belirtti. Bu hareketliliğin kendilerini mutlu etmesi gerekirken patates ve soğan üreticilerinin sıkıntılı sürece girmesinden dolayı bir rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Bilgiç şöyle dedi:

“Bir yıllık emeğinin karşılığını alamayan patates ve soğan üreticileri ciddi sıkıntılar içerisindedir. Üreticilerin emeklerinin karşılığını mutlaka almalılar.

Emeğinin karşılığını alamayan, para kazanamayan üreticinin tarlası seneye boş kalır. Bunu da biz istemeyiz. Yaş sebze meyve sezonu başlayacak. Karpuz başlayacak. Bu ürünlerde de üreticinin mağdur olmasını istemiyoruz. Bölgemizde çıkan turfanda ürünlerle Türkiye beslenmektedir. Dünya emtia fiyatlarında ciddi gevşeme var. Bundan bizim üreticimiz de etkileniyor. Gelişmiş ülkeler bunun çözüm formüllerini bulmuşlar. Devlet her koşulda üreticiyi desteklemesi gerekiyor. Soya ve pamuk ekimleri son hızla devam ediyor. 2017 yılında geçilmesi beklenen havza modeli öncesi soya ve pamuk destekleme primlerinin açıklanmasını ve prim miktarının pamuk üretimini arttıracak tarza olmasını istiyoruz. Üreticinin pamukta bir lira, soyada seksen kuruş gibi beklentisi var. Bu beklenti gerçekleşirse 2 ürün öne çıkar. Geçen yılın primleri de bu ayın sonuna kadar verilmesi lazım ki sıkıntılı giden ekonomide piyasaya soluk gelsin. Primler aynı yıl verilirse üretici güçlü olur.

Merkez Bankası’nın faizleri indirmesinin yansımaları iş hayatı için iyi oluyor. Faizler yüksek olunca iş hayatı yatırım yapamaz, ticaret yapamaz. Türkiye’nin ekonomik yönden rahatlaması için faizlerin her ay düşmesi gerekir. Faizler düşerse yeni istihdam alanları açılır. Yatırım artar. Üreticiler en azından faizsiz kredilerle devlet tarafından desteklenirse Türkiye hedeflerine daha rahat ulaşacaktır diye düşünüyorum.”

ÜRETİCİ İÇİN YIKIM OLUYOR

Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak da, borsa olarak patates üreticilerinin düştüğü durumun kabul edilemeyeceğini söyleyerek, ürünlerin ihtiyaca göre ekilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Kilosu 80-90 kuruşa mal olan patatesin 40 kuruşa satılmasının üretici açısından yıkım olduğunu da vurgulayan Başkan Yumuşak, Tarım Bakanı ve hükümetten acil çözüm bulmalarını istedi.

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine geçildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.