TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Teknolojiye yatırım geleceğe yatırımdır”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ar-Ge Reform Paketi”, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) sanayicilere tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Teknolojiye yatırım geleceğe yatırımdır”

“Teknolojiye yatırım geleceğe yatırımdır”

 

 

 

ADANA(İLKHABER) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ar-Ge Reform Paketi”, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) sanayicilere tanıtıldı.

AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu’nda, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi Prof. Dr. Selahattin Serin tarafından sanayicilere, “Ar-Ge Reform Paketi” anlatıldı. Ülkemizin geleceğinde Ar-Ge, tasarım ve yenilikçi üretimin önemine dikkat çeken Serin, “Ülkemizin geleceği, insana ve insanla var olan bilim ve teknolojiye yatırım yapan, bunların ticarileşmesine ortam hazırlayan, bilgi tabanlı bir ekonomi üzerine inşa edilecektir” dedi.

Kalkınma stratejisinin özünü; daha donanımlı, daha yenilikçi ve girişimci, bilgi üreten ve bunu yüksek katma değere dönüştüren insanların ve işletmelerin oluşturacağını belirten Serin, “Önümüzdeki dönemde; imalat sanayinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı dönüşümü gerçekleştirmek, girişimcilik kapasitemizi güçlendirmek ve nitelikli istihdam altyapımızı oluşturmak önceliğimiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Teknolojiye yapılan yatırımın, geleceğe yatırım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Selahattin Serin, kamu, üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine işaret ederek, şunları söyledi:

“Bu işbirliği; üniversitelerin toplumsal sorunlara odaklanmasını sağlar. Sanayi kesimi teknolojik atılımlar yapabilir. Özellikle kaynak erişimi sınırlı olan KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini sağlar. Toplumun ekonomik ve sosyal refahında orta ve uzun dönemde artış sağlar. Üniversiteler için bir gelir kaynağı oluşturur. Ayrıca, yeni ürün ve süreçlerden yararlanılmasını sağlar.”

Türkiye’nin 2023 hedeflerinin; dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içinde Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 3’e çıkarılmasını ve bu payın üçte ikisinin özel sektör tarafından karşılanmasını sağlamak, Ar-Ge personeli sayısını 300 bine çıkarmak ve yine üçte ikisinin özel sektörde istihdam edilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Serin, Bakanlığın Ar-Ge’ye yönelik hedeflerinin; kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması, akademik bilginin ticarileştirilmesi, sanayiye yönelik Ar-Ge personeli sayısının artırılması, yerli, yeşil ve yenilikçi şirketlerin oluşturulması, Türk sanayisinin rekabet gücünün yükseltilmesi olduğuna dikkat çekti.

REFORM PAKETİNİN AMACI

 “Ar-Ge Reform Paketi”nin amaçlarına da değinen Prof. Dr. Selahattin Serin, bu amaçları şöyle sıraladı:

 “Bu paketin amacı tasarım faaliyetlerini desteklemek, Ar-Ge yatırımlarını özendirmek, nitelikli üretim yapısına geçilmesini sağlamak, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak, Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını artırmak, Ar-Ge faaliyetlerini ticarileştirmek; teknoloji şirketlerini ortaya çıkarmak ve desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve kurumsallaştırmak, Ar- Ge ve yenilik desteklerinin etkin koordinasyonunu sağlamak ve ekosistemi güçlendirmek.”

Bu paketle, tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlandırılmasının hedeflendiğini kaydeden Serin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde gerçekleştirilecek tasarım faaliyetlerinin de destek ve muafiyet kapsamına alındığını ifade etti. Serin, tasarım faaliyetlerine artık; gelir ve kurumlar vergisi istisnası, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı desteği, damga vergisi istisnası uygulanacağını belirtti.

PAKETİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Serin, “Ar-Ge Reform Paketi” ile getirilen yenilikleri şöyle sıraladı:

“Ar-Ge ve tasarım yapan firmaların yanı sıra, Ar-Ge ve tasarımı siparişle yaptıran KOBİ’lerin de vergi indiriminden yararlandırılması.

Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli Ar-Ge personeli sayısının özellikle yüksek teknolojili sektörlerde 30’dan 15’e düşürülmesi.

Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmının, 2 yıllığına devlet tarafından karşılanması.

Firmaların ortak proje yapmalarını teşvik etmeye yönelik ‘Rekabet Öncesi İşbirliği’ projelerine vergisel ve hibe destekler sağlanması.

Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere ‘Gümrük Vergisi İstisnası’ getirilerek proje sürelerinin kısaltılması ve maliyetlerinin düşürülmesi.

TGB’ler ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin, projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili dışarıda geçirdikleri sürelerin de muafiyet kapsamına alınması.

Öncelikli ve stratejik sektörlerde ‘İhtisas (Tematik) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin kurularak, odak Ar-Ge yapılarının tesis edilmesi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde kira üst limitlerinin gerektiğinde Bakanlık tarafından belirlenmesi.

KOSGEB temsilcisinin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Değerlendirme Kurulu’nda yer alması sağlanarak, sanayi ve üniversite potansiyelinin yeterli olmadığı illerde öncelikle TEKMER’lerin kurulmasının sağlanması.

Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin yapı uygulama projelerinin onayı ile ruhsat ve izin işlemlerinin OSB idarelerince gerçekleştirilmesinin sağlanması.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde bölge yönetici şirketi mülkiyetindeki taşınmazların emlak vergisinden muaf tutulması.

Kurulmasından 3 yıl süre geçmesine rağmen mücbir sebepler dışında herhangi bir faaliyette bulunmayan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin hükmi şahsiyetlerinin sona erdirilmesi.

Ar-Ge ve tasarım personeline sağlanan gelir vergisi istisnası oranlarının artırılması

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalıştırılacak yabancı uyruklu Ar-Ge ve tasarım personelinin istihdamının kolaylaştırılması, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurulan firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara vergi indirimi kolaylığının getirilmesi.

100 bin TL’lik Teknogirişim Sermayesi Desteği’nin 500 bin TL’ye kadar artırılması, mezuniyet sonrası 5 yıl olan başvuru süresinin 10 yıla çıkarılması.

Bilişim sektöründeki firmalarımızın güvenli ve kaliteli yazılımlar geliştirmelerini sağlamaya yönelik standart belirleme ve yetkilendirme sisteminin getirilmesi.

Üniversite-Sanayi İşbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirlerden; gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaması, öğretim üyesine yüzde 85’inin ödenmesi, Ar-Ge projelerini değerlendiren hakemlerin ücretlerinin artırılması, öğretim üyelerinin Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde kısmi süreli ya da sürekli çalışabilmelerinin sağlanması, elde ettikleri gelirin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde olduğu gibi döner sermaye kapsamı dışında tutulması.

Ar-Ge ürünleri için ‘iş bitirme belgesi’ yerine geçen ‘Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’nin kapsamının genişletilmesi.

Bakanlık tarafından yürütülen destek programlarının (San-Tez, Teknogirişim, Teknopazar) bağlı ve ilgili kuruluşlara devredilerek benzer programlar arasındaki uyum ve koordinasyonun sağlanması.

Türk Tasarım Danışma Konseyi’nin önerileri doğrultusunda, belirli kriterlere haiz tasarım yarışmalarında sergilenen tasarımların tescil giderlerinin geri ödemesiz olarak desteklenebilmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.