TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hedef: Suçla mücadele

İşbirliği içinde aile içi şiddetle daha etkin mücadele etmek için kolları sıvadılar

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hedef: Suçla mücadele


 

ADANA (İHA) - Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, aile içi şiddet suçlarının azaltılması, yaşanan sorunların en aza indirilmesi ve soruşturma aşamasındaki tedbir kararlarının daha etkin uygulanabilmesi amacıyla savcılık, emniyet ve aile uzmanlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda istatistiki veriler paylaşılırken, bu konuda devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın bütün olarak kararlı mücadelesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Adana Adliyesi'ndeki toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Başsavcı Vekili Birsen Türkoğlu, Aile İçi Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcıları Aydın Can, Gökhan Kangal, Taha Güneş, Yazı İşleri Müdürü Gülhan Aslan, büro personeli ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Kamuran Yerden ile Adana Emniyet Müdürlüğü Aileiçi ve Kadına Karşı Suçlarla Mücadele Büro Amiri Hatice Çıngıl katıldı.

"AMACIMIZ 'BENİ KURTARIN' DİYEN MAĞDURLARI KORUMAK"
Toplantıda konuşan Başsavcı Ali Yeldan, aile içi şiddet olaylarında verilen tedbir kararlarının kolluk birimlerine vakit kaybetmeksizin ulaştırılması gerektiğini söyledi. Öncelikli olarak tekrarlayan şiddet olaylarının ele alınması gerektiğini, bu yüzden gelen evraklarda evveliyatın önemli olduğunu kaydeden Başsavcı Ali Yeldan, "Defaatle aynı suçu işlemeye devam eden kişilerle ilgili bizim alacağımız kararlar ve tedbirler etkilenir. Olay sayısının artması, tedbirlerin derecesini değiştirebilir. Biz, mağduriyetlerin katlanarak devam etmesini önleyebiliriz. Bu uzun soluklu, kapsamlı bir mücadele. Bizim amacımız, göstere göstere gelen, bağıra bağıra 'Beni kurtarın, beni koruyun' diyen yasal, yetkili bir merciye ulaşmak isteyen mağdurları korumak. Bu yüzden rutin, basite indirgenebilecek olaylarla ayrımı ve elemeyi iyi yapıp önceliklerin belirlenmesi gerekiyor. Mağduru koruyacak ve şüpheliyi caydıracak, suç işlemesini önleyecek tedbirleri seçerek almamız, bunları zamanında uygulamamız önemli. Aynı zamanda mağdurun, şüpheli için verilen tedbir kararı süreci içinde desteklenmesi gerekiyor" dedi. Başsavcı Yeldan, bu konuda görev alan tüm birimlerin gayretli ve dikkatli çalışmalarıyla aile içi şiddet olaylarıyla daha etkin mücadele yapılabileceğini sözlerine ekledi. Toplantıda aile içi şiddet suçlarının azaltılmasına yönelik görüş alışverişinde bulunulurken, insana yönelik her tür şiddetin sonlandırılabilmesi için devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi bir çok tarafın bir bütün olarak uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

İSTATİSTİKİ VERİLER
Toplantıda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu'na gelen dosya sayılarına ilişkin veriler de ele alındı. Buna göre 1 Ocak-27 Nisan 2016 tarihleri arasında Başsavcılık kayıtlarına giren ve işlem yapılan dosya sayısı şu şekilde gerçekleşti:
"Resmi/gayriresmi birlikte yaşadığı veya ayrıldığı kişi tarafından; Kadına karşı Kasten Yaralama: 214 - Erkeğe karşı Kasten Yaralama: 11 -Kadına karşı Tehdit/Hakaret: 495 -Erkeğe karşı Tehdit/Hakaret: 56 Kadına cinsel saldırı eylemi: 4 -Anne ve baba tarafından çocuklara karşı Kasten Yaralama/Tehdit/Kötü Muamele: 26 -Çocuklar tarafından anne/babaya karşı Kasten Yaralama/Tehdit/Kötü Muamele: 64.
Verilere göre; 2015 yılında Adana'da aile içi suç sayısı 6 bin 84 olurken, bu yıl 27 Nisan'a kadar ise bu sayı bin 916 oldu. Ayrıca 2015 yılında toplam 6 bin 51 tedbir kararı verilirken, bu yıl aynı tarihe kadar ise bin 841 dosyada tedbir kararı uygulandı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.