TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnaf beyaz altının nimetlerinden faydalanamıyor

Çukurova’nın “Beyaz Altın’ı olarak bilinen pamuğun, Adana’da söylendiği gibi 90’lı yıllarda değil, 2014’den sonra değerini kaybetmeye başladığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Esnaf beyaz altının nimetlerinden faydalanamıyor

Esnaf beyaz altının nimetlerinden faydalanamıyor

 

 

 

Bayram BULUT

 

ADANA (İLKHABER)-Çukurova’nın “Beyaz Altın’ı olarak bilinen pamuğun, Adana’da söylendiği gibi 90’lı yıllarda değil, 2014’den sonra değerini kaybetmeye başladığı belirtildi.

 

Kütlü pamuğu çekirdeğinden ayırma işlemi gerçekleştiren çırçır fabrikalarına yedek parça imal eden Günem Ticaret’in sahibi Fuat Günem, sahipsizlik nedeniyle “Beyaz Altın”ın nimetlerinden şu an, başta Mardin Kızıltepe olmak üzere Güneydoğu illerinin faydalandığını kaydetti. 35 senedir bu işi yaptığını ve Adana’da mesleği sürdüren tek firma olarak Günem Ticaret’in kaldığını ifade eden Fuat Günem, 40 çırçır fabrikasından da 33’ünün kapandığını sözlerine ekledi.

Pamuğun anavatanı sayılan Adana’da, ekim alanlarının her geçen yıl daraldığına dikkat çeken Günem, son birkaç yılda 200 bin dönüme kadar düşüş gerçekleştiğinin altını çizdi. Günem, şunları kaydetti; “60’lı yıllardan 2000’e kadar tarlalarda pamuk işçiler tarafından toplanırdı. Şimdi ise hasadı makineler yapıyor. Ayrıca fabrikalardaki revize (temizleme) işlemlerini de makineler sağlıyor. Bu da pamukta istihdamı güçlendiriyor. Yine bu makineler sayesinde Çukurova pamuğu dünya standartlarını yakalamıştı. Ancak ne olduysa 2014’den sonra oldu. Pamuk ekimi bir anda dibe vurdu. Çiftçi soya, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlere rağbet göstermeye başladı. Biz de pamuk sektörünü Mardin, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi illere kaptırdık. 20 çalışanımız vardı. Sayıyı 6’da düşürdük. Şu an baktığımızda, iki yıl öncesine dönüş yapmanın zor olduğunu görüyoruz. Pamuk tamamen bitme noktasında.”

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.