TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karşılıksız çeklere dikkat!

Adana’da, ekonominin can damarını oluşturan orta ölçekli şirketler, yeni kanunla özelliğini yitirip kağıt parçasından öteye gitmeyen karşılıksız çekler nedeniyle üretemez duruma düştü.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Karşılıksız çeklere dikkat!

Karşılıksız çeklere dikkat!


 


 

Bayram BULUT

 

ADANA (İLKHABER)- Adana’da, ekonominin can damarını oluşturan orta ölçekli şirketler, yeni kanunla özelliğini yitirip kağıt parçasından öteye gitmeyen karşılıksız çekler nedeniyle üretemez duruma düştü.

  

Yüreğir İlçesi’ndeki Demirciler Sitesi içerisinde, 2008 yılından beri 790 metrekarelik alanda 20 kişi istihdam ederek kanalizasyon ve içme sularının çeşitli ek borularını imal eden Derinsu Ltd. Şti.’nin Genel Müdürü Mustafa Derin, piyasada dönen karşılıksız çek sayısında patlama yaşandığını dile getirdi. Yeni Çek Kanunu nedeniyle ayyuka çıkan dolandırıcılığa karşı önlem alınması gerektiğini belirten Derin, “Yapılan düzenleme istismar ediliyor. Para dönmediği için iş olsun diye çek kabul ederek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Tahsilat günü geldiğinde çekin karşılığı olmadığı ortaya çıkıyor. Mağdur oluyoruz. Bu yasayı hazırlayanlar, ellerine yüzlerine bulaştırdılar” dedi.

Çekin karşılığı bulunup bulunmadığına dair bankaların mesul olmadığını hatırlatan Mustafa Derin, “50 bin liraya kadar olan borçlardan banka mesul olmalı. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir uygulama yok. Hapis cezası kaldırıldığı için adam karşılıksız çek vermeye korkmuyor artık. Bu yasayı çıkaranlar, bu sorunu da bir an evvel çözmeli. Aksi halde içinde bulunduğumuz kriz iyiden iyiye patlak verecek” diye konuştu.

 

Kendi öz kaynaklarıyla şirketlerini belirli bir seviyeye taşıdıklarını ifade eden Mustafa Derin, “Ne kalkınma ajanslarından ne de KOSGEB’den hiçbir destek almadık. Prosedürleri çok teferruatlı. Biraz esneklik sağlamaları gerekiyor. Büyümeyi hedefliyoruz ancak devletin hiçbir desteğini göremiyoruz. Bahsettiğim gibi piyasalarda da hareket yok. Karşılıksız çeklerle resmen dolandırılıyor ve bir şey yapamıyoruz. Böyle giderse vaziyet daha da kötü olacak” ifadelerini kullandı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.