TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda krizi fırsata çevirelim

Adana Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Semih Karademir, basın mensuplarıyla kahvaltı da bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tarımda krizi fırsata çevirelim

Tarımda krizi fırsata çevirelim

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Semih Karademir, basın mensuplarıyla kahvaltı da bir araya geldi. Toplantıda Adana iklimine uygun üretim mastır planı yapılması gerektiği öne sürüldü.

ZMO lokalinde gerçekleşen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karademir, son 3-4 ayın verilerine göre tarımın durumunun hiç iç açıcı olmadığını öne sürdü.  Yaşanan olumsuz durumun bölgedeki ilk turfanda hasatlarına bakarak görülebilineceğini anlatan Karademir,   “Bölgemizde ilk turfanda hasadı patateste yapıldı. Hasatta yaklaşık yüzde 30, yüzde 40’lar seviyesine geldik. Sonunda yine yüzde 60-70’lere geldi. Yüzde 60, yüzde 70’lere geldiğimiz bu gün soğanında patatesinde ne yazık ki tarlada kaldığını görmekteyiz. Çok değil bir yıl öncesine baktığımız zaman bu bölgede üreticinin elinden çıkan patatesle uğraşıyorduk. Tüketiciye patatesin yüksek fiyattan gittiğini konuşuyorduk. Oysa şimdi 40 kuruş 50 kuruş olan patates fiyatlarını konuşuyoruz. Geçen yıl 80-90 kuruş olan soğan fiyatlarının bu gün araziden kalkmadığını görüyoruz. Patatesle, soğanın ilk etapta Adana’da çok yüksek miktarda alanda olmadığı izlenimi yaratabilir.  Ama bunlar gelecekle ilgili bazı ipuçları veriyor. “ dedi.

Rusya’yla çıkan kriz nedeniyle ihracatın olumsuz etkilendiğini aktaran Karademir, “Bugün yurt dışına ihraç ettiğimiz yaş sebze meyve miktarlarını rakamlar bazında  konuştuğumuzda, ortalama yıllık  2.5 Milyar Dolarlık yurt dışı ihracatımızın  yüzde 40’ını yaptığımız, Rusya’yla sıkıntılar olduğunu görmekteyiz. Rusya’ya soğan ihracatı yapıyorduk ama maalesef bugün soğan ihracatımız yok. Limon en önemli ihracat kalemimizdir. Limonda bile geçen yıl ortalama 2015 Ocak ve Nisan ayları döneminde 60 Bin tona yakın ihracatımız varken Rusya’nın limona ambargo koymamasına rağmen bu gün baktığımızda, ihracat rakamımız 38 bin tonlara gerilemiştir.  Portakalda greyfurtta, mandalinada bizim ihracat yaptığımız 1. ülke Rusya’yken şimdi ise bu sıralamada ilk 5’e bile girmiyor. Alternatif olarak diğer ülkelere Pazar arayışı var ama Romanya olsun diğer Avrupa ülkeleri olsun ama bizim kayıplarımızın yerini bu pazarların karşılayamadığını görmekteyiz.” diye konuştu.

448 Milyon dolarlık yaş sebze ihracatının ortalama 96 Milyonlara kadar gerilediğini savunan Karademir, “Burada ki oranda yaklaşık 74’te bir azalma söz konusu. Yüzde 94 yaş meyve ve sebze ihracatında bir daralma var. Tüm yetkililerin tüm tarım paydaşlarının ciddi bir şekilde yarın çok geç olmadan narenciyeyle ilgili herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmeli gerekli. Türkiye’de en yüksek narenciye üretiyoruz.  Greyfurtta üretim 1’siyiz. Mandalina’da, limonda, portakalda üretim 2. siyiz. Bu gün yaş sebze işinde sorun kökten çözülebilir. Alternatif ekim alanları oluşturulabilir ama yaş sebzede bu sorunu şeklen çözerken meyvede ve turunçgil de biz bir şekilde üretim alanlarımızı dağıtarak çözme şansımız yok. Bu yıl ihracat daralması olacak diye biz ürünlerimizi de kısıtlayamayız. Bir yıl, 2 yıl sonrasını etkiler. Turunçgil deki ihracatımız bir milyar dolarlık bir ihracatında yaklaşık 400 Milyon Dolarlık kısmını Rusya’ya yapıyoruz.  400 Milyon dolarlık bir yatırımın payı Adana’da yüzde 40, yüzde 50 seviyelerindedir. Adana ekonomisine baktığımız zaman ortalama 200 -250 milyon dolarlık sıkıntı bekliyor bizi.” şeklinde konuştu.

Yaş sebze ve meyve ihracatının Adana ekonomisi için çok önemli olduğunu anlatan Karademir, “Şuan üreticiden 40 kuruşu alınan patatesin 2.5 TL civarında bir ücrete gittiğini maliyeti 70 kuruş olan domatesin maliyeti 10 kuruşla salçaya gittiğini ancak önemli illerde 4- 5 liradan alıcıya ulaştığını gördük. Bugün bir dekar narenciye alanında ortalama 5 ton hasat yapıldığında yalnızca bir dekarda hasatla ilgili bir işçinin bir günde hasat ettiği ürün yaklaşık 300 kilogramdır. 300 kilogram hasat yapıldığında 5 tonun hasadıyla yaklaşık 16-17 yevmiyenin istihdam olarak yaratıldığı bir alandır. Adana’da bulunan narenciye alanlarının 400 bin dekar olduğunu hesaplarsak ne kadar istihdam sağlandığını ortaya çıkartabiliriz. 23 bin aileye istihdam yapıyoruz. Pazarları zorlamazsak 23 bin ailenin istihdamıyla ilgili sorunlar yaşanacaktır.” dedi.

“KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ”

Rusya’nın ihracatı reddetmesi nedeniyle geri dönen ürünlerin ülke çiftçisini zor durumda bıraktığını dile getiren Karademir, Uzakdoğu ülkelerinde yeni pazarlar aranabileceğini belirterek, yeni Pazar alanlarıyla krizin fırsata çevrilebileceğini söyledi. Narenciye ürünlerinin yurt içinde tüketilmesinin üreticiyi bir nebze olsun rahatlatacağını dile getiren Karademir, “Yurt içinde tüketim konusunda okullara yönlendirilebilir. Askeriye bu tüketimden yararlanabilir. Narenciye ürünlerini bahçeden halka sunmak gerekiyor. Bu konuda da belediyelerin devreye girmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Şahin Yeter ise,  ülkenin özel koşullarına uygun, hatta il il ayrı üretim mastır planı yapılması gerektiğini vurguladı. Bu planı bakanlığın bizzat yapması gerektiğini belirten Yeter, hayvancılık konusunda da bir takım düzenleme yapılması gerektiğini anlattı. Yeter, sütün para etmesi durumunda üreticinin dişi hayvanlarını asla kesmeyeceğini, böylece et üretiminin de artacağını örnek verdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.