TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fidan üretimi desteklensin

FÜAB Başkanı Tanrıver, meyve üretim ve ihracatı için sertifikalı yerli fidan üretiminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi:

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Fidan üretimi desteklensin

Fidan üretimi desteklensin

 

 

ADANA(İLKHABER) - Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, meyve ihracatında lider olduğumuz türlerde %100 yerli çeşitlerin kullanılması ve dolayısı ile bunların fidanının ülkemizde üretilmesinin gerekliliğine dikkati çekerek; meyve ihracındaki bu lider konumumuzun devam edebilmesi için fidancılık sektöründe de ilerlemelere ihtiyacı olduğunu ve bu alanın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

FÜAB Başkanı Tanrıver, açıklamasında; Bakanlık tarafından sektöre sağlanan tüm destekler için teşekkürlerini ifade etmiş, ancak fidan üreticisinin hemen tamamının kendi öz sermayesi ile zorlukla yürütmeye çalıştığı fidan üretimine bugüne kadar hak ettiği değerin verilmediğini de belirtmiştir. Tanrıver, ayrıca üretim maliyetlerinin, kaçak fidan üretim ve satışı yapan kişiler nedeniyle fidan satış fiyatına yansıtılamamakta olduğunu; bu finansal olumsuzluklar nedeniyle üreticinin damızlık kurması ve yeni teknolojilere geçmesinin mümkün olmadığını da vurguladı.

 

Fidancılık sektöründeki gerilemenin, ithal fidanlarla bahçe tesis edilmesinin yaygınlaşmasının sonucunu doğuracağı belirtilen açıklamasında, bunun devamında yerli meyve çeşitlerimizin ve yerli fidan üreticisinin de yok olacağına dikkati çekti. FÜAB Başkanı Tanrıver, açıklamasında “Ekolojimize uygun olmayan çeşitlerin üretimine paralel olarak da meyve üretiminde kalite ve verim düşecek, yeni hastalık ve zararlıların ülkemize girme riski, üretimlerimiz için büyük bir tehlike oluşturacak, yabancı üretim fidan fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle meyvecilik alanlarımız ve üretimimiz gerileyecektir.”  dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da fidancılık sektörüne yapacağı destekler ve pozitif ayırımcılık ile birlikte, sektörde ilerlemenin gerçekleşeceği ifade edilen açıklamasında Tanrıver, fidanda üretim desteğinin olmaması nedeniyle üreticilerin sertifikalı fidana yönelemediğini ifade etti.

Tanrıver, sektörün talep ettiği desteklerle ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti:

“1. 2007 yılında başlanılan sertifikasyon sistemi kurma çalışmalarında henüz süreç çoğu türde devam etmekte olup, üreticinin damızlık taleplerin çoğu henüz karşılanamamaktadır.

2. Sertifikalı fidan üretimi için gerekli olan 3 nolu damızlık tesis etmek isteyen üreticilerin talep ettikleri temel fidan üretimi Bakanlık kuruluşları tarafından yeterince karşılanmamakta; yurt dışından temin etmede ise sorunlarla yaşanmaktadır.

3. Sertifikasyona tabi tür listesi tüm türleri kapsamadığından, mevzuat hükümleri nedeniyle her meyve türü sertifikalı üretilememektedir.

4. Yerli çeşitlerde sertifikasyon sistemi olmadığından sadece standart üretilebilmektedir.

5. Sertifikasyon süreci başlatılan çeşitte sertifikalı fidan üretimine başlama en erken 12-15 yıl sonra olabileceğinden, bu süre zarfında üretimimizin çoğu standart fidan olmaya devam edecektir.

6. Bu geçiş süresinde üreticinin faaliyetine devam edebilmesi ve sertifikasyona geçiş yapabilmesi için standart fidan üretimine verilecek desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

7. Üreticilerin % 90’ı sadece standart sınıfta üretim yapmakta olup; sektörün tamamına destek verilmesi gerekmektedir.

8. Üretimin sadece %5’i sertifikalı fidandır.

9. Sertifikalı üretime geçilen meyve türünün tüm meyve türlerine oranı %8’dir.

10. Üreticilerin % 63’ü küçük ve mikro ölçekli olduğundan üreticilerin tamamının teşvik edilmesi için tüm fidan üretimleri desteklenmelidir.

11. Kaçak üretim ile satışın önlenmesi ve tüm üretimlerin kayıt altına alınması, piyasadaki fidanların kalitesinin yükseltilmesi için, standart fidanda üretim desteği uygulaması olumlu katkıda bulunacaktır.

12. Ticarete arz edilen fidanların tamamı kayıt altına alınmış olacaktır.

13. Bakanlık talimatlarını uygulayan üreticilerin faaliyetine devam edebilmesi ve yerli fidan üretimin geliştirilmesi için standart fidan üretimi desteklenmelidir.

 

Sonuç olarak; standart fidana üretim desteği verilmesi, ülkemiz meyveciliği ve fidancılık sektörü açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu kapsamda; Standart fidanda talep edilen üretim desteği; 1 TL/adet (aşılı) ve 0,5 TL/adet (aşısız), fidancılık sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.

Damızlık tesisi; sermaye birikimi gerektirmesi ve riskli bir yatırım olması dezavantajlarına karşın izlenebilirlik için gerekli yatırımıdır. Bunun teşvik edilmesi için:

1.Sertifikalı fidan üretiminde 2 TL/adet (aşılı) ve 1 TL/adet (aşısız) olmak üzere üretim desteği uygulamasına geçilmelidir.

2. Kamu Kuruluşlarında sertifikasyon çalışmaları hızlanmalıdır.

3. Temel fidan satış fiyatları, yurtdışı fiyat seviyesine indirilmelidir.

4. Damızlık tesisleri ve materyal üretimleri de destekleme kapsamında yer almalıdır.

FÜAB tarafından ayrıca “Kamu kuruluşlarında sürecin çeşitli nedenlerden dolayı yavaş ilerlemesi ve sürekli değişen piyasa taleplerini karşılamada yetersiz kalınması nedeniyle, özel sektör araştırma kuruluşlarına Bakanlıkça çeşit sertifikasyon sistemi tesis yetkisinin verilmesi” talep edilmiş, Bakanlık Kuruluşları ve özel sektör işbirliğinin daha hızlı ilerleme sağlanmasına katkı yapacağı vurgulanmıştır.

 

“Fidan üreticisine destek

kaçak üretim önleyebilir”

Tohumculuk Kanunu ile tohumluklarda standartlar yükselmiş ve kalite artmıştır. Bu uygulamalar nedeniyle üretimde uygulanmak zorunda olan birtakım işlemler sonucunda üretim maliyetini artırmıştır. Diğer taraftan, piyasada kontrol edilmemiş, sertifika ve etiket almamış tohumluklar ile Birliklere üye olmadan tohumluk üretip pazarlayanlardan dolayı, haksız rekabet oluşmuştur. Kaçak üretimlerin fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle, yasal üreticilerin üretimleri ellerinde kaldı. Özellikle internet veya televizyon kanallarındaki reklamlar ile satışı yapılan tohumlukların kaçak üretim olup olmadığının kontrol edilmesi; kaçak üretim ve satışların önlenmesi için piyasa denetimlerinin arttırılarak kaçak üretim ve satışların engellenmesi gereklidir.

Bakanlıkça belirlenen hedeflere ulaşabilmek için, üretim desteği uygulamasının fidan üreticilerine 2016 yılından itibaren uygulanması beklenilmektedir. Bu kapsamda fidan ve materyal üreten tüm fidan üreticilerinin, yani sertifikalı ve standart fidan üreticileri desteklenmelidir.”

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.