TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmen: Son 6 yılda et fiyatları yüzde 71 arttı

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Türkmen: Son 6 yılda et fiyatları yüzde 71 arttı

Türkmen: Son 6 yılda et fiyatları yüzde 71 arttı

 

 

 

ADANA(İLKHABER) -  TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 2010 yılından 2016 yılı Mart ayına kadar 3 milyar 953 milyon dolarlık canlı sığır, koyun, keçi ve dondurulmuş, soğutulmuş veya taze kırmızı et ithalatı gerçekleştirildiğini belirten Türkmen, “Ancak yapılan ithalata rağmen, et fiyatları aynı dönem içerisinde yüzde 71,4 arttı” dedi.

İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL

2010 yılı ocak ayında 21,8 lira olan dana etinin, geçtiğimiz ay 37,3 liraya satıldığına dikkat çeken Türkmen, “Aynı dönem aralığında koyun etinin fiyatı da yüzde 56,4 arttı.  6 yıldır yürüttüğünüz et ve besilik hayvan ithalatının sorunu çözmekten uzak olduğunu görmekteyiz. Et ithalatının üreticiler ve tüketiciler açısından da uzun vadede sürdürülebilir bir politika olmadığı ortadadır” diye konuştu.

ADANA’DA 200-300 LİRAYA ADAKLIK KOYUN SATILIYOR

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışının önüne geçilemezken, Adana kent merkezinde “adaklık koyun” adı altında 200-300 liraya koyun satıldığına dikkat çeken Türkmen, “bir koyundan 30-40 kilo arası et çıktığı düşünüldüğünde, kilosu 30 liradan 900, 40 liradan bin 200 lira etmesi gerekir. Bu durum da ülkemizdeki hayvan kaçakçılığının hangi boyutlara ulaştığının bir göstergesidir” diye konuştu.

Bakan Çelik’e; “Ülke genelinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçmek için ithalat haricinde, üretimi ve besiciliği destekleyecek yeni ve sürdürülebilir bir çalışma veya politikanız var mıdır?” diye soran TÜRKMEN, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

“üretici ve besicinin girdi maliyetlerini düşürerek, et fiyatlarını dengelemek ve bu yolla hayvan varlığını korumak için bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?

Adana’da ‘adaklık koyun’ adı altında çok ucuza satılan bu hayvanlar Adana’ya nereden getirilmiştir? Tarım İl Müdürlüğü gibi ilgili kurum ve kuruluşların gerekli denetimi yaptığına inanıyor musunuz?

Adana ve diğer illerimizde bu şekilde satılan hayvanların özellikle Suriye’den ülkemize getirildiği iddiaları doğru mudur? Kaçak hayvan girişini ve bu hayvanların satışını önleme konusunda aldığınız tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Son 5 yılda ülkemize kaçak yollardan sokulan ve yakalanan hayvan sayısı nedir?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.