TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meyan Şerbeti Resmen Urfa’nın

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının meyan şerbeti için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edildi. Türk Patent Enstitüsü Başkanlığına yapılan müracaatın sonucu 27 Mayıs Cuma günkü Resmi Gazete yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Meyan Şerbeti Resmen Urfa’nın

Meyan Şerbeti Resmen Urfa’nın

 

SEDAT ATİLLA

ŞANLIURFA-Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının meyan şerbeti için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edildi. Türk Patent Enstitüsü Başkanlığına yapılan müracaatın sonucu 27 Mayıs Cuma günkü Resmi Gazete yayınlandı.

Meyan Şerbeti’nin artık Şanlıurfa’ya ait olduğu tescillendi. 2013 yılında yapılan müracaatta, Ürünün Adı :  Meyan Kökü Şerbeti, Coğrafi İşaretin Adı :  Urfa Meyan Şerbeti(Biyanbalı) olarak yer verilmişti. Meyan Şerbetinin marka tescili onaylandıktan sonra dün Resmi Gazetede yayınlandı.

Şanlıurfa ili sınırları içerisinde, toprak ve iklim yapısı nedeniyle Birecik ve Fırat Nehri kenarında yaygın olarak ve yüksek kalitede yetişen meyan bitkisinin köklerinin ustalık içeren yöntemle şerbet haline dönüştürülüyor.

Yüzey şekillerinin elverişliliği ve Fırat Irmağı kenarında önemli bir köprübaşı olması nedeniyle, eski çağlardan bu yana çeşitli yerleşmelere ev sahipliği yapan Birecik, eski uygarlıkların (Hitit, Frig, Eski Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi) yaşam alanını oluşturan ve tarihi kültür açısından en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Birecik’in  Zeytinbahçe höyüğü, Akarçay höyüğü ve Mezra höyüğünde yapılan arkeolojik kazılarda bile ortaya çıkan Meyan kökü, coğrafyası açısından değerlendirildiğinde; Birecik yöresi, İran-Turan floristik bölgesine giriyor. Birecl’te, Akdeniz iklimi de hüküm sürdüğünden ve her iki fitocoğrafik bölgenin geçiş noktasında bulunuyor.

URFA’DA EN ÇOK NERELERDE YETİŞİYOR

Meyan bitkisi Şanlıurfa’da yöre halkı tarafından toplanıyor. Yoğun olarak toplandığı yerleşim yerleri arasında ise Haliliye ilçesinde; Çamlıdere köyü, Komat, Edene, Dodaş, Mağarcık, Nalçıkan, İncirli ve Sergavur köyleri, Bozova’da; Fırat nehri kenarı, Kızlar köyü, Tülmen, Kalecik ve Yaylak köyleri, Birecik; Merkez ve Geçittepe, Keskince, Dolucak, Çiftlik, Böğürtlen, Mezra (Sarraönü, Zehri ve Savi’ye bağlı köyler), Çiçekalan, Magaralı, Akarçay, Arat, Taslıhöyük, Kural, Cerdo, Kocaali Köyleri, Birecik-Ayrancı kasabası; Baglarbası, İnaplı, Ogurcuk, Karabas köyleri, Harran; Merkez ilçe ve Mamuca, Horoz, Kubacık, Yardımcı ve Atatürk köyleri bulunuyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.