TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat boyu öğrenme öğrencisi çoğalıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AB-Türkiye finansmanında yürütülen “Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 24 pilot ilde düzenlenecek olan bilgilendirme toplantılarının ilki Adana’da yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hayat boyu öğrenme öğrencisi çoğalıyor

Hayat boyu öğrenme öğrencisi çoğalıyor  
Bayram BULUT ADANA (İLKHABER)-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AB-Türkiye finansmanında yürütülen “Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 24 pilot ilde düzenlenecek olan bilgilendirme toplantılarının ilki Adana’da yapıldı.

Adana’da bir otelde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar yaptı. Modern anlamlı devletlerde eğitim ve öğretim öncelikli görevi olup 19. Yüzyıldan başlayarak belirli yaş gruplarının okullarda eğitim- öğretim sürecine alınması zorunluluk olduğunu belirten Akpınar, “Ancak bilim ve teknolojinin hızla geliştiği bu çağda insanların çocuklarında öğrendikleri şeyler yaşamlarının geri kalan kısmında geçerli ve yararlı olmayacaktır. Artık insanların gençliklerinde öğrendikleri şeyleri onların yaşamları boyunca kullanmaları savı  geçersiz hale gelmiştir. Bugün çok önemli değişimlerin meydana gelme süresi bir insanın ömründen daha kısadır.  Bu nedenle eğitim artık yaşam boyu sürekli araştırma süreci olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

Böyle bir ihtiyacın ortaya çıkmış olduğu Hayat Boyu Öğrenil Projesi’nin, kişisel ve sosyal amaçlı öğrenimin yanı sıra çalışma amaçlı öğrenimi de kapsadığını dile getiren ve resmi eğitim sistemlerine ilişkin pek çok alanda yer aldığını hatırlatan Akpınar, “Hayat boyu öğrenim, insan ve bilgiye daha çok yatırım yapmayı, dijital okuma yazma da dahil olmak üzere temel bilgi ve becerilerin kazanılmasını teşvik etmeyi, esnek ve yenilikçi öğrenme fırsatlarını genişletmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizde AB’nin Yaşam Boyu Öğrenme ile ilgili karar ve politikalarının bilinmesi ve uygulanması gelecekte eğitim alanında meydana gelecek uyumu kolaylaştırması açısından önem arz etmekte, AB adaylığı olan ülkemizde konuya hassasiyetle yaklaşılmaktadır.” diye konuştu.

Akpınar, Adana’da Hayat Eğitim faaliyetleri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 17 Halk Eğitim Merkezi, 7 Mesleki Eğitim Merkezi ve 1 Olgunlaşma Enstitüsü olmak üzere 25 eğitim kurumunda yürütüldüğünü belirterek, “Sonuç olarak 10 Bin 763 kursla, 197 Bin 794 kişiye ulaşılmış ve 86 Bin 404 kişiye belgeleri düzenlenmiştir.” İfadelerini kullandı.

Ardından konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdülhakimoğulları, “Bilginin her geçen gün yenilendiği öğrenme alanlarının artarak değişiklik gösterdiği günümüzde istihdam alanındaki gelişimler ve güncellemelere ihtiyaç duyulması kaçınılmaz bir gerçektir. Öğrenme bireysel bir süreçtir. Hayat boyu öğrenme hayatın vazgeçilmez unsurlarından biridir. “ dedi.


Türkiye'de hayat boyu öğrenmeye katılım oranının 2006'a yüzde 1,8'ken 2015'te yüzde 4,6'ya çıktığını kaydeden Abdülhakimoğulları, AB'nin 2020 hedefinin yüzde 15 olduğuna dikkati çekti. Abdülhakimoğulları, buna ulaşmak için çok planlı çalışmaları gerektiğini belirtti. Tüm Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin hedef kitleleri olduğunu aktaran Abdülhakimoğulları, bu merkezlerdeki görevlileri hayat boyu öğrenme ilkeleri gözetilerek mesleki gelişimler için çeşitli eğitimlerle donatmayı planladıklarını söyledi.

Abdülhakimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü;  "Halk eğitimle alakalı ülkemizde kabul gören bir imaj var. Bu projeyle bunu da düzeltmeyi, makus talihinden kurtarmayı planladık. Halk Eğitim Merkezlerimiz biçki, dikiş, nakış ve boncuk kursları olarak anılmanın ötesinde sanayi, otomotiv, inşaat sektöründe, alternatif enerji alanlarında hizmet sunacak, beyin fırtınası yapacak kuruluşlar olduklarını birçok kere gösterdiler. Fakat bu olumsuz imajdan da bir noktada kurtulmaları gerekiyor. Bu projede buna öncelik verdik. 4 sektörde, 7 meslek alanında ders kitapları, ölçme değerlendirme materyalleri dahil olmak üzere program geliştirme çalışmaları yaptık." 

 Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, ise son olarak bir konuşma yaptı. Hayat boyu öğrenme kavramının sadece bakanlık nezdinde yürütülecek çalışmalarla gerçekleştirilemeyeceğini anlatan Horozoğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla yerel yönetimlerin de sürece katkı sağlaması gerektiğini işaret etti. Horozoğlu, kendilerine düşen görevin çok iyi organizasyon yapmak, eğitmenleri kalite ve sayı bakımından geliştirmek olduğunu belirterek, “Proje için kamu kaynaklarını akılcı kullanılması gerekiyor. Artık incik boncukla, çaputla falan uğraşmayacağız. Bulunduğumuz yörenin durum analizini çok iyi yapıp, buradaki halkın hangi konuda hizmete ihtiyacı olduğunu çok iyi tespit ederek hizmet vermek gerekiyor." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.