TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEOG’da devlet okulları başarısız

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, TEOG sınav sonuçlarına göre özel okullarda okuyan öğrencilerin aldıkları başarı oranının, devlet okullarında okuyan öğrencilere göre daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 16:33
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
TEOG’da devlet okulları başarısız

TEOG’da devlet okulları başarısız
 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, TEOG sınav sonuçlarına göre özel okullarda okuyan öğrencilerin aldıkları başarı oranının, devlet okullarında okuyan öğrencilere göre daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Her yıl eğitim kalitesinde bir düşüş yaşandığını savunan Karagöz, okul sayısı artmasına rağmen kamusal eğitim alan öğrenci sayısında azalma yaşandığını dile getirdi. 2014-2015/2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde 386 Bin öğrencinin başarı kriteri üzerinden - devlet okullarından alınıp, özel okullara gönderildiğini belirten Karagöz, “TEOG sınav sonuçları geçenlerde açıklandı. Özel okulların tamamı yüzde yüz başarılı devlet okulları özel okullara göre daha az başarılı. Özellikle varoşlarda, kırsal kesimlerde yoksul ailelerin gittiği okullara devlet tek kuruş kaynak aktarmazken,  yine varoşlardaki başarılı çocukları başarı kriteri, okuldaki okulda ki öğrencilerin kardeş sayısı ve aile  geliri durumu üzerinden devlet okullarından alınıp özel okullara gönderiliyor.” dedi.

Özel okullara gönderilen öğrencilere devlet tarafından kaynak aktarıldığını söyleyen Karagöz, “Kamusal eğitim veren devlet okullarına devlet eliyle özellikle ilk okullara tek kuruş kaynak aktarmazken, özel okullara gönderilen her öğrenci için 3 Bin 500 Lira ile 3 Bin 750 lira arası  gibi bir kaynak aktarılıyor. Bu birincisi 2.si ise kullanılacak araç ve gereç noktasında varoşlardaki okullar ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Gene emekli dönüşü öğretmen arkadaşlarımız, ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız bu varoşlardaki bölgelere gönderiliyorlar. Bu öğretmen arkadaşlarımızın yetersizliğinden bahsetmiyorum. Şunu ifade etmek istiyorum. Bunlar istedikleri zaman KPSS sınavına hazırlanmak için okullardan ayrılabiliyorlar. Dolayısıyla yıl içerisinde bir sınıfta birden fazla öğretmen arkadaşımız görev alıyor. Buda eğitim öğretimi çok olumsuz yönde etkiliyor. “ diye konuştu.

74 Bin ücretli öğretmenin atamaları yapılmadığı halde düşük ücretle sözleşmeli olarak çalıştırıldığını işaret eden Karagöz, “Son yıllarda özellikle 1015-2016 eğitim öğretim yıllarının biliyorsunuz son günlerini yaşıyoruz. Bu eğitim öğretim yılı içerisinde yaklaşık olarak 74 Bin ücretli öğretmen arkadaşımız atamaları yapılmadığı halde, şuanda okullarda asgari ücretin altındaki ücretle çalıştırılıyorlar. Madem başarısızsa neden varoştaki okullara gönderiliyor bu arkadaşlarımız öğretmen olarak. Öğretmenlik yapma yeteneğine sahip ise neden atamaları yapılmıyor. Ben ek ders ücretiyle birlikte 3 bin lira alırken, bu kişiler neden 800 ile bin lira arası bir ücretle çalıştırılıyorlar. “şeklinde konuştu.

Asgari ücretim 1300 lira olduğu bir ülkede ailelerin çocuklarını özel okullarda eğitim görmelerini sağlamasının beklenemeyeceğini vurgulayan Karagöz, “Bir yandan 5 kişilik 10 kişilik sınıflarda eğitim görülürken diğer yandan devlet okullarında 50 kişilik  sınıflarımız var. Bunu gidermedikçe eğitimin kalitesini arttıramazsın. Güneyde ki okullarda teşekkür belgesi alan bir öğrencimizle,  İsmet İnönü yada Gazi Orta Okulu öğrencilerini bir sınava tabi tuttuğumuzda birinin çok başarılı diğerinin çok başarısız olduğunu göreceğiz. Çocuklarımızı değerlendirirken çevre koşullarını da göz önünde bulunduruyoruz. “ifadelerini kullandı.

Karagöz sözlerini şöyle sürdürdü;

“Baktığımızda gerçekten kamusal eğitimin verildiği devlet okullarında eğitimin tümüyle bitirilmek istendiğini görüyoruz. Ülke genelinde birçok okulda çocuklarımıza yönelik taciz tecavüz iddialarını görüyoruz. Bu ülkede birlik beraberlik içerisinde olmak istiyorsak eğitim birinci planda olmalıdır. Her türlü kaynak aktarılmalıdır. Eğitimde sağlıkta güvenlikte tasarruf tedbirleri uygulanmamalıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.