TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatar: 18 yıl geçti bir şey değişmedi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Ceyhan (Adana) depremiyle ilgili yaptığı açıklamada, yetkilileri bir kez daha uyararak, depremin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şey olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2016 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2016 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tatar: 18 yıl geçti bir şey değişmedi

ADANA (İLKHABER) - Jeoloji Mühendisleri Odasının en önemli hedeflerinden biri olan, deprem başta olmak üzere tüm afetler konusunda toplumsal bilinçlenmeyi ve kamusal örgütlenmeyi sağlamak olduğunu ifade eden Tatar, “Fakat bu amacın ne kadar gerçekleştiği konusunda biz Jeoloji Mühendisleri olarak ciddi kaygılar duyuyoruz. Çünkü ülkemizde afet yönetimi konusunda çağdaş ülkelerin uygulanan strateji değişikliği benimsenmesine rağmen, deprem zararlarını azaltma çalışmaları yerine, yine eski alışkanlıklarımıza dönerek günü kurtarma ve yara sarma politikalarının uygulandığına tanık olmaya başladık” dedi.

“YAŞANAN DEPREMLERDEN DERS ALAMADIK”

“Depremsellik açısından dünyanın en aktif kuşaklarından biri üzerinde yer alan Türkiye’de, deprem, dün olduğu gibi bugün de ve yarın da tekrar tekrar karşımıza çıkmaya devam edecektir” diyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, şöyle devam etti;

“Çok eskilere gitmeye gerek yok, 1939 Erzincan, 1998 Ceyhan (Adana), 1999 Marmara, 2011 Van depremleri ülkemizin, sonuçlarını unutamadığı, hazırlıksız yakalandığımız felaketlerden bazılarıdır. Şimdiye kadar yaşanmış olaylar afet yönetimi açısından ne öncesinde ne de sonrasında hazır olmadığımızı göstermiştir. Ne yazık ki yaşanan depremlerden ders almayı bilemedik, her depremde aynı karmaşa ve aynı acıları yaşamaya devam ettik.  Afet zararlarının doğrudan belirleyicisi olan; düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi, denetimsizlik ve tüm bu olumsuzlukları giderecek yasal düzenleme ve idari yapılanmaya ilişkin bütünlüklü bir çalışmanın yapıldığından söz etmek imkânsızdır.”

“JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ’NDEN YETERİNCE FAYDALANILMIYOR”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanılmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ülkemizin afet ve acil durumlarla ilgili sorunlarını çözmek, koordinasyonu sağlamak, kentsel dönüşümü sağlamak, çevre felaketlerini önlemek ve planları hayata geçirmek üzere kurulmuş olan ilgili kurumların risk yönetiminden ziyade kriz yönetiminde çalışmalarını yoğunlaştırdığı, eskiden olduğu gibi "yara sarma" politikasını ısrarla sürdürdüğünü görmekteyiz.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Kentimizde kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönmüştür. Az katlı binalar riskli bina olarak tespiti yapılarak yıkılmakta ve yerine çok katlı binalar yapılmaktadır.  Bu uygulamalar deprem yönünden risk taşıyan alüvyon zeminlerde yaygın olarak yapılmaktadır. Kentimizde de az olmakla birlikte örnekleri bulunan kentsel dönüşüm bilimsel çalışmalar yapılarak tespit edilen alanlarda “alan bazında” olmalıdır,  eski binayı yıkıp yerine çok katlı bina yapmakla kentsel dönüşüm olmaz bu olsa olsa rantsal dönüm olur. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır alüvyon zeminlerde çok katlı yapılaşmadan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz ama aynı uygulamalar devam ettiğini üzüntüyle izliyoruz. Bir kez daha ilgilileri uyarıyor saygılarımızı sunuyoruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.