TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tek çare demokrasi

CHP Adana İl Başkanı Barut, İstanbul Taksim’de gerçekleştirilen “Cumhuriyet ve Demokrasi” buluşmasının amacına ulaştığını, darbe ve diktanın çözüm olmadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2016 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2016 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tek çare demokrasi

Tek çare demokrasi

 

 

 

ADANA(İLKHABER)  – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut,  15 Temmuz darbe girişiminin 3'üncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablo olduğuna dikkati çekerek, “Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Ne darbe ne dikta, Türkiye’nin tek ihtiyacı özgürlükçü demokrasidir” dedi.

 

ADANA İL ÖRGÜTÜ 27 OTOBÜSLE KATILDI

CHP Genel Merkezi’nin İstanbul Taksim’de düzenlediği,  siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Cumhuriyet ve Demokrasi” buluşmasına CHP Adana İl örgütü 27 otobüsle katıldı. Sadece Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin taşındığı büyük buluşma yüzbinlerce kişinin aynı anda “demokrasi ve cumhuriyet” talebini haykırdığı bir şölene dönüştü.

 

YÜZBİNLER CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTI

Büyük buluşmayı değerlendirdiği açıklamasında Türkiye’nin darbelerden çok çektiğini dile getiren CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP olarak her türlü darbeye de diktaya karşı olduklarının altını çizdi. Taksim Meydanı’nı dolduran yüzbinlerce kişinin demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıktığını dile getiren Barut, konuşmasında önemli mesajlar veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun okuduğu ve alandaki yüzbinlerin de onayını aldığı Taksim Manifestosu’nun ise tarihi bir belge olduğunun altını çizdi.

 

DARBE GİRİŞİMİ PARLAMENTER DEMOKRASİYE KARŞI YAPILDI

15 Temmuz darbe girişiminin doğrudan parlamenter demokrasiye karşı yapıldığını vurgulayan Barut, “Darbe girişimi sırasında TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz” diye konuştu.

 

DARBEYE VE HER TÜRLÜ VESAYETE KARŞI ÇIKMAK NAMUS BORCUDUR

Bütün siyasal partilerin darbe girişimine karşı çıktığını, demokrasi konusunda tartışmasız ortak paydanın oluştuğunu dile getiren Barut, tüm siyasi partilerin ve siyasetçilerin siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorunda olduğunu söyledi.  “Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur” diyen Barut, hep birlikte ve her zaman “Ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi” denilmesi gerektiğini kaydetti.

 

DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL HUKUK DEVLETİ İLKESİ DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR

Darbe girişimi sırasında halkın direnme hakkını kullanmasının demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıktığına işaret eden Barut, “ Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır. Darbe girişimi anayasada yasama, yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetleme işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” diye konuştu.

 

DEVLET YÖNETİMİ LİYAKATA DAYANMALI

Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iade edilmesi gerektiğini belirten Barut, bu konunun tüm siyasal partilerin gündeminde olması gerektiğinin altını çizdi. Darbe girişiminin devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade eden Barut, “Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışı tarihe gömülmelidir. Devletin yeniden inşası artık zorunlu bir haldir” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE 3’ÜNCÜ SINIF DEĞİL ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİYE LAYIK

İnancı,  kimliği ve yaşam tarzı ne olursa olsun, insanların ülkenin caddelerinde, sokaklarında, meydanlarında, parklarında özgürce gezebilmesi gerektiğini kaydeden Barut, 15 Temmuz darbe girişiminin 3'üncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablo olduğuna dikkati çekti. Barut, “Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

DEVLET KİNLE, ÖFKEYLE VE ÖN YARGIYLA YÖNETİLEMEZ

Devletin, kinle, öfkeyle ya da ön yargıyla yönetilemeyeceğinin altını çizen CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, “Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Böylesi durumlara da izin verilmemelidir” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.