TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gözler kalıntılarda

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, çeşitli eserlerin bulunduğu Tepebağ Höyüğü’ndeki arkeolojik kazıları yerinde inceledi

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gözler kalıntılarda

Abdurrahim SAĞ

ADANA(İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, medeniyetlere beşiklik eden Adana’nın kent merkezindeki Tepebağ Höyüğü’nde sürdürülen arkeolojik kazıları yerinde inceledi. Başkan Sözlü, günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılara ulaşılan Tepebağ Höyüğü’nün Adana ve Çukurova’nın tarihinin yeniden yazılmasına katkı sunacağını belirtti.
Başkan Hüseyin Sözlü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Adana Arkeoloji Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 2013’te başlatılan Tepebağ Höyüğü kazı alanını ziyaret etti. Başkan Sözlü, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatma Şahin başkanlığında, 6 uzman ve 15 işçinin çalışmasıyla sürdürülen kazıların bu yılki etabı hakkında bilgi aldı.
5 METRELİK KAZIDA 6 KÜLTÜR TABAKASI SAPTANDI
Doğuda Seyhan Nehri ile sınırlı olan 360x620 metre ölçülerinde, şehir ile birlikte 20 hektar alana yayılan, yaklaşık 15 metrelik yükseltiye sahip Tepebağ Höyüğü’nde niteliksiz yapıların kaldırılmasıyla, üç yıl önce başlatılan kazılarda yüzeyden 5 metre derinliğe kadar inildiği ve bu çalışmalarda 6 kültür tabakası saptandığı belirtildi. Tepebağ’ın günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine kadar kesintisiz yerleşim alanı olduğu ifade edilirken, Osmanlı, Ortaçağ, Bizans, Roma, Hellenistik, Demir Çağ ve Geç Tunç Çağı’na ait tabakalarda her dönemin sosyokültürel ve sosyoekonomik yaşamına ışık tutan mimarının gün yüzüne çıkarıldığı bildirildi.
Kazılarda pipolar, ağırlıklar, kandiller, sikkeler, amphoralar, unguentarium, figürinler ve çeşitli çanak ve çömlek parçaları bulunduğu bilgisini alan Başkan Sözlü, Yrd. Doç. Dr. Şahin ve ekibine çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diledi.
KÜLTÜR ZENGİNLİKLERİ TURİZME HİZMET EDECEK
Başkan Sözlü, “Arkeolojik zenginliğe sahip iller arasında öne çıkan Adana’da yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı bulunuyor. Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis, Tatarlı höyüklerindeki kazılar devam ediyor. Adana’nın merkezindeki Tepebağ başta olmak üzere diğer kazılarda ortaya çıkarılacak kültür zenginliklerin Adana’nın ekonomisine daha fazla katkı sunacağına ve turizme hizmet edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.