TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İncirlik Romanı” kitapçılarda

Yazar - Gazeteci Çetin Yiğenoğlu’nun “Çukurova Üçlemesi” diye bilinen “Küçük Amerika” dizisinin son kitabı “İncirlik Romanı” yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2016 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2016 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“İncirlik Romanı” kitapçılarda

 ADANA (İLKHABER)-Yazar - Gazeteci Çetin Yiğenoğlu’nun “Çukurova Üçlemesi” diye bilinen “Küçük Amerika” dizisinin son kitabı “İncirlik Romanı” yayınlandı.

Üç kitaplık çalışmanın “Başkan” adlı ilk kitabı bir monografi. Genelde Adana yerel yönetimlerinin masaya yatırıldığı Başkan’da Türkiye’deki yerel yönetim yapısına eleştirel bir bakışla yaklaşılıyor. Yanı sıra, sosyoekonomik, siyasal, kültürel yapısıyla Adana’nın son 75 yıllık geçmişine de göz atılıyor.

Dizinin ikinci kitabı “Kumpas” bir inceleme. Kumpas’ta Adana özeliyle yetinilmeyerek bütünüyle Doğu Akdeniz bölgesi incelenirken tikelden tümele Türkiye’nin yeni yönetsel yapısı eleştiriliyor. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana küresel aktörlerce kurgulanan diplomatik “kumpas”larla Türkiye’nin nasıl tam bağımlı hale getirildiği gözler önüne seriliyor.

Bir “inceleme, fantastik anlatı” olan “Küçük Amerika - 3 İNCİRLİK ROMANI”nda ise önceki iki kitapta incelenen zaman periyodunda Süper Güç’ün Adana’ya nasıl geldiği, yerleştiği “tapusal / tabusal” kimlik sahibi olduğu anlatılırken İncirlik’in başta Adana’ya, Türkiye’ye, Ortadoğu’ya etkileri irdeleniyor.

“İncirlik Romanı”ndan tadımlık bir bölüm:

TOROSLARIN KIZILDERİLİLERİ

‘Amerika’ adını ilk duyduğumda, Amerika’yı ilk gördüğümde (beyaz perde / white screen’de) üç - dört yaşlarımda olmalıyım. O zamanlar, Kızılderililere gönderme yaparak ‘Güneşin Çocuğu’ diyorlardı bana. Doğru bir yaklaşımdı, ne de olsa Doğu Toroslarda yaşayan bir kara kafalı kabileye mensuptum. Şef soyundan, Oturan Boğaların torunuyum. Torosların Apaçileri, diye biliniyoruz. Bölgenin Komançileriyle aynı kandanız. Karabıyıklılarla, Karaayaklılarla, Topuğukıllılarla da akrabayız. Atalarımın anlattığı, öğütleriyle büyütüldüğüm Mavi Gözlü Uluruh’a göre Diyarbakır’ın Şoşonileri, Hakkari’nin Şohonileri, Malatya’nın Pohuçürükleri, Rize’nin Çayenleri, Konya’nın Siyuları, İzmir’in Çerokileri, Edirne’nin Kayovaları, İstanbul’un Şayanları, Kırolarıyla da akrabayız.”

…………………………………..

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.