TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Yağmur, kıyma makineleri konusunda uyardı

Kurban Bayramı öncesi Adana Kasaplar Odası’ndan kurban alacaklara ve kurban etlerini kıyma yapmak isteyenlere önemli uyarılar geldi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Başkan Yağmur, kıyma makineleri konusunda uyardı

 Bayram BULUT /ÖZEL HABER

 ADANA (İLKHABER)-Kurban Bayramı öncesi Adana Kasaplar Odası’ndan kurban alacaklara ve kurban etlerini kıyma yapmak isteyenlere önemli uyarılar geldi.

Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, yaşanan gelişmeleri gazetemize anlattı. Geçen yıllarda yaşanan Suriye koyunlarının kurban bayramı esnasında piyasaya sürülmesi konusunun bu yıl yaşanmadığını anlatan Yağmur, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün bu yıl hassasiyetle konuya yaklaştıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını hatırlattı.

Kurban kestirecek kişilerin işinin ehli kasaplarla bu işi gerçekleştirmesini isteyen Başkan Yağmur, “Vatandaşların belediyeler ve kasaplar odasından kimlik almayan kişilere kurbanlarını kestirmemelerini istiyoruz. Çünkü geçen yıllarda bunları çok yaşadık bu yılda olacaktır. İnsanlar kasabın diye giderek koyun kesmek isteyecek ve mutlaka bir yerlerini keserek hastanelik olacaklardır. Bizler vatandaşlardan gerçekten izin kimlik belgeleri olan kasaplara kurbanlıklarını kestirmelerini istiyoruz.” dedi.

Son zamanlarda hazır kıyma makinelerinin türediğine dikkat çeken Başkan Yağmur, “Sağlık ortamından yoksun bu makinelerde çekilen kıymalar sağlığa zarar verebilir. Kurban bayramında bu makinelerin piyasada daha çok yer alacağını düşünüyoruz. Bakkalından, manavına, lokantacısından, koyuncusuna kadar herkeste bu hazır kıyma makineleri bulunuyor. Dükkanların üzerlerine yazmışlar kıyma çekilir diye. Bunlar hakkında zabıta önlemini alması lazım. Kurban bitene kadar bu makinelere el koysunlar. Biber salçası çekenler şimdi kurban döneminde biberi bıraktılar ete döndüler. Tablaların üzerinde kıyma makinelerini gezdiriyorlar. Buda sağlık açısından ciddi tehlikeler yaratıyor.”diye konuştu.

Kurban Bayramı öncesi Kasaplar Odası Başkanlığı tarafından toplanan komisyonca kurban kesim ücretlerinde belirlendiğini belirten Başkan Yağmur, “Buna göre, kesim ücretleri 45 TL oldu. Büyükbaş kesim ücreti ise 350 TL. Canlı hayvan kilogram satış fiyatlarında ise küçükbaş hayvanlarda koyun 16 TL, keçi 15 TL, teke de yine 15 TL olarak, büyükbaş hayvanlarda ise tosun 16 TL. düve 15 TL olarak belirlendi.” dedi.

Başkan Yağmur, öte yandan kıyma çekme makineleri konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından kurban bayramı denetimi ile ilgili yazı gönderildiğini belirtti. Başkan Yağmur denetimler kapsamında gönderilen yazıda kıyma çekimi konusunda hijyen uyarılarında bulunduğu vurgulayarak, “Bilindiği üzere Kurban Bayramı yaklaşmakta olup, söz konusu dönemde kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılması önem arz etmektedir. Bu kapsamda Kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısıyla halk sağlının korunması amacıyla etlerin parçalanması  ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri işleyen ruhsatlı  iş yerleri tarafından yapılmalıdır.” bu ifadeleri kullandıklarını anlattı. Başkan Yağmur, Kasaplar Odası olarak Kurban Bayramı boyunca vatandaşlar için en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.