TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ürünler iç piyasada tüketildi

Narenciye sezonun da hasat dönemi başladı. Hasat edilen ürünlerin yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle iç piyasada tüketildiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ürünler iç piyasada tüketildi

Ürünler iç piyasada tüketildi


 

BAYRAM BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Narenciye sezonun da hasat dönemi başladı. Hasat edilen ürünlerin yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle iç piyasada tüketildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir gazetemize konuştu. Başlamış olan hasat sezonunda yalnızca hasat edilen ürünlerin iç piyasada tüketildiğini belirten Karademir, Rusya’ya herhangi bir ihracat yapılmadığını ve kısa vadede görüşmelerin devam ettiği bir aylık süreç içerisinde ihracat kapılarının açılacağını umut ettiklerini anlattı. 2015- 2016 narenciye sezonunun normal koşullarda 24 Kasım’da uçağın düşürüldüğü güne kadar iyi geçtiğini dile getiren Karademir, “O tarihten sonra önemli bir ihracat pazarımız olan Rusya’yla yaşadığımız sıkıntı 31 Aralık’a kadar ötelenmişti.  24 Kasım’da uçağın düşürülmesinden sonra Rusya kapılarını 31 Aralık’a kadar açık bırakmıştı. 31 Aralık’a kadar zaten bizim ülkemizdeki turunçgil açısından önemli olan çeşitlerin ihracatı neredeyse tamamlanmış pozisyondaydı.” dedi.

Türkiye’de genel olarak 4 milyon ton ürün  üretiminin, 2 milyon tonunun ihraç edildiğini hatırlatan Karademir, “Geçen yıl bu ihracatla ilgili ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Yanlızca Rusya’ya 12.aydan sonra ihracat yaptığımız bir üründe sıkıntı yaşadık. 2016-2017 Hasat ve ihracat sezonunun henüz başladığı bir dönemdeyiz. Normal koşullarda Rusya’nın  limon ve greyfurtla ilgili her hangi bir kota yada ambargo uygulaması ve benzeri bir engelleme pozisyonu yoktur. Buda alternatif olmayışından dolayıdır. Bununda bilinmesi gerekir. Bizim esas sıkıntı yaşayacağımız daha çok mandalin ve  portakal çeşitleridir. Bugün itibariyle başlamış olan hasat sezonunda yalnızca hasat edilen ürünlerin iç piyasada tüketildiği Rusya’ya herhangi bir ihracat yapılmadığı ve kısa vadede görüşmelerin devam ettiği bir aylık süreç içerisinde ihracat kapılarının açılacağını umut ediyoruz. Ama en başta da söylediğimiz gibi greyfurt ve limonla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. İhracatçılarımız ve üreticilerimiz bu konuyla ilgili çalışıyorlar. İhracatçılarımız ürünlerini tüketip hem iç piyasaya ihracata göndermeye başladılar.  400 Bin dekarlık bir alan da bizim turunç gil üretimimiz var. 4 milyon tona  yakın bir turunçgil üretimimiz var. Mandalina greyfur, limon ve portakal olmak üzere. ” diye konuştu.

Üreticilerin farklı nedenlerden dolayı bazı ürünlerden kaçış yaşadığını anımsatan Karademir sözlerini şöyle sürdürdü; “Aslında üreticilerde krize bağlı olarak değil de, arkadaşlarımızın pazar durumunu bilmelerinden kaynaklı olarak  mandalin gruplarından bir kaçış oldu. Ama mevcut krizle ilişkilendirilmemesi gerekli. Daha çok limon ve geç dönemde hasat edilen mandalin gruplarına yönelim oldu. “

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.