TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balıkları aşırı alg üremesi öldürmüş

Adana Valiliği, Seyhan Nehri'nin Akdeniz ile buluştuğu noktada yaşanan toplu kefal ölümlerinin sebebinin aşırı alg üremesi sonucu balıkların bağırsak sisteminde meydana gelen hasar olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Balıkları aşırı alg üremesi öldürmüş

Balıkları aşırı alg üremesi öldürmüş

ADANA (İHA) - Adana Valiliği, Seyhan Nehri'nin Akdeniz ile buluştuğu noktada yaşanan toplu kefal ölümlerinin sebebinin aşırı alg üremesi sonucu balıkların bağırsak sisteminde meydana gelen hasar olduğunu açıkladı.
Mersin'in Tarsus ilçesindeki Baharlı Mahallesi civarında Seyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü noktada yoğun miktarda balık ölümü görülmüştü.
Adana Valiliği'nin konuyla ilgili başlattığı çalışma sonucunda kıyıya vuran balıkların kefal cinsi olduğu belirlenirken, diğer su canlıları ve balık türlerinde ölüm olmadığı tespit edildi. Valilik, alınan numunelerin analiz raporlarını açıkladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan ilk analiz sonuçlarına göre; Toksikolojik muayenede, numuneler 49 parametre yönünden araştırılmış ancak herhangi bir toksin tespit edilmemiştir. Parazitolojik muayenede, balıklarda bağırsak sistemlerinde yoğun deformasyonlara sebep olan koksidiyoz hastalığı tespit edilmiştir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmalarda: bazı çevresel faktörlerin etkisiyle su yüzeyinde fazla miktarda besin maddesi üretimi durumunda, bazen alg (besin içeriği yüksek su yosunları) patlaması denilen alglerin aşırı gelişmeleri gibi durumlarda yaşanabileceği ve aşırı alg patlaması nedeniyle suyun rengi, kokusu ve ekolojik dengesinin bozulabileceği bildirilmektedir. Normalden farklı olarak gelişen ve aşırı üreyen algler ise bazı deniz canlıları için toksik etki yaparak bu tür canlıların toplu ölümüne yol açabilmektedir. Ayrıca kefal türü balıkların büyük kümeler halinde hareket etmeleri ve genellikle suyun yüzeyinde beslenmelerinden dolayı bu aşırı alg üremesi sonucu oluşan algleri fazlaca tüketip bağırsak sisteminde hasarların oluşabileceği düşünülmektedir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.