TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana, sinemanın yüzünü güldürdü

Çukurova’nın bereketli topraklarında 47 yıl önce yakılan sanat meşalesi, 23. kez sinemanın yolunu aydınlattı ve 2017’ye yelken açtı

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2016 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2016 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana, sinemanın yüzünü güldürdü

Adana, sinemanın yüzünü güldürdü

 

 

ADANA(İLKHABER) - Çukurova’nın beyaz gelinliği pamuğu simgeleyen Uluslararası Adana Film Festivali, 23’üncü kez sinemaya gönül verenlerin beyaz perdeye yansıttığı emeği birbirinden değerli ödüllerle taçlandırdı. Sinemanın ustalarını Adanalılarla buluşturan, kent halkına ücretsiz film izleme keyfi yaşatan Uluslararası Adana Film Festivali, zengin programıyla, görkemli ödül törenleriyle göz doldurdu. Uzun ve kısa metraj yapımlar ile belgesellerden oluşan 250 filmin, 636 gösterimle ücretsiz izlemine sunulduğu festivalde, Adana halkı Türk Sineması’nın yıldızlarıyla kucaklaşıp, sinema üzerine söyleşmenin keyfini yaşadı. Galalara katılıp, hemşehrileriyle birlikte film izleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, zengin içeriği ve saygın kimliğiyle Adana’nın markası olan festivalin kesintisiz devam edeceğini, Çukurova’nın sinemaya beşiklik etmeyi sürdüreceğini vurguladı.
ULUSAL UZUN METRAJ’DA 12 FİLM YARIŞTI
Festivalin en önemli ayağı olan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda sinema ve sanat dünyasının değerli oyuncularının rol aldığı 12 film yarıştı.  Bu yarışmanın jürisinde ünlü yönetmen ve senaryo yazarı Tayfun Pirselimoğlu, yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ile oyuncular Hatice Aslan ve Muhammet Uzuner görev yaptı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, Erhan Tuncer'in 'Ağustos Böcekleri ve Karıncalar', Mehmet Can Mertoğlu'nun 'Albüm', Kıvanç Sezer’in 'Babamın Kanatları', Handan Öztürk'ün 'Bana Git De', Hiner Saleem'in 'Dar Elbise', Çağdaş Çağrı'nın 'Geçmiş', Yüksel Aksu'nun 'İftarlık Gazoz', Reha Erdem'in 'Koca Dünya', Güven Beklen'in 'Mehmet Salih', Çağan Irmak'ın 'Nadide Hayat', Derviş Zaim'in 'Rüya' ve Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Tarla' adlı eserleri yarıştı.
ÖDÜLLER GÖRKEMLİ TÖRENDE SAHİPLERİNİ BULDU
Uluslararası Adana Film Festivali’nin görkemli ödül töreni Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenin sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Cem davran üstlendi. Ünlü sanatçı Zuhal Olcay, piyanist Selim Atakan ile birlikte sevilen şarkılarını seslendirdi.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Reha Erdem’in yönettiği ‘Koca Dünya’ En İyi Film Ödülünün sahibi oldu. ‘Albüm’ filminin yönetmeni Mehmet Can Mertoğlu, En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. Tarık Akan anısına verilen En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü Menderes Samancılar ‘Babamın Kanatları’ndaki rolüyle aldı. ‘Rüya’ filmindeki performansı Gizem Erdem’e En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getirdi. 630 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalde, ‘Babamın Kanatları’ 7, ‘Koca Dünya’ 4, ‘Albüm’ 3, ‘Tarla’ 2, ‘İftarlık Gazoz’ ve ‘Rüya’ 1’er ödül kazandı.
ASIL OLAN BİRLİĞİMİZ, BERABERLİĞİMİZDİR’
Törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Uluslararası Film Festivali’nin Adana’na çok yakıştığını belirtip, geçen yıl terör olayları ve şehitler nedeniyle bir kısmı yapılamayan festivalin bundan sonra kesintisiz sürmesi için çalışacaklarını belirtti. Terör olayları ve darbe kalkışması şehitlerini rahmet ve minnetle anan Başkan Hüseyin Sözlü, “Türkiye, herkesin gözünün olduğu bir ülke. Elbette bu ülkeye, bu devlete, bu millete rahat vermek istemeyen kötü niyetliler olacak. Tabi ki onların kötü niyeti devam edecek. Ama asıl olan, bizim birliğimiz ve beraberliğimizdir. İnşallah bundan sonra ne yaşarsak yaşayalım, devletimizin, milletimizin kesintisiz devam ettiği gibi festivalimiz de kesintisiz olarak devam edecek. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehitlerimiz ve gazilerimizin kurduğu bu ülkeyi, bu cumhuriyeti kültürle, sanatla besleyerek, destekleyerek yüceltiriz” dedi.
‘SİNEMAYA SANATA HİZMET ETMEKTEN ÖTE GAYEMİZ YOK’
Başkan Sözlü, yakın zamanda vefat eden sinema sanatçıları Tarık Akan ve Mahmut Hekimoğlu’na da rahmet dileyip, “Türk Sineması’na, sanatına hizmet etmekten öte bir gayemiz yok. Elbette eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Ama Türk Sineması’na, sanatın emekçilerine, destek verebiliyorsak, hizmet edebiliyorsak, sanatımıza katkı koyabiliyorsak, ne mutlu bize” diye konuştu.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise konuşmasında 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nde sinema sanatçılarıyla bir araya olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Bu festivalin Adana için büyük değer taşıdığını vurgulayan Vali Demirtaş, hafta boyunca törenler, film galaları, söyleşiler, ve sergilerle sinemayı halkla buluşturan kişi, kurum ve sanatçılara şükranlarını sundu.
ADANA KONULU SENARYO ÖDÜLÜ, TABANA KUVVET’İN
2’ncisi gerçekleştirilen 'Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması'nın sonuçları da büyük ödül töreninde açıklandı. Yazar, yönetmen ve senarist Füruzan, yönetmen ve senarist Biket İlhan, Araştırmacı Yazar ve Orhan Kemal Müzesi kurucusu Işık Öğütçü, Psikolog ve Yazar Jülide Sevim ile Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun'dan oluşan jüri 62 eseri değerlendirdi. Bu yarışmada Onur Durun’un yazdığı ‘Tabana Kuvvet’ Orhan Kemal Birincilik ödülünün sahibi oldu. Fadim Koçak ve Nuri Gürdil’in yazdığı ‘İğne Deliği’ Yaşar Kemal İkincilik Ödülü, Atay Sözer’in yazdığı ‘Allah’ın Adamı’ Muzaffer İzgü Üçüncülük Ödülü’ne layık görüldü. 
KISA FİLM YARIŞMALARINDA BÜYÜK HEYECAN YAŞANDI
ABD’den Japonya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden filmi, sektörün her alanında görev yapan sinema profesyonellerini konuk eden bir sinema platformu haline gelen Uluslararası Adana Film Festivali’nde, Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ile Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması da heyecan dolu geçti.
Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Film Yarışması’na Fransa, İtalya, Portekiz, Tunus, Cezayir, Mısır, İspanya, Hırvatistan, Malta, Fas, Suriye, Yunanistan, Slovenya, Bosna - Hersek, Makedonya - Kosova, Lübnan, İsrail, Arnavutluk, Filistin, Libya, Sırbistan, Ürdün, Karadağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi Akdeniz ülkelerinin yanı sıra, Türkiye’den de pek çok kısa film yönetmeni ilgi gösterdi. Kurmaca, canlandırma, deneysel ve belgesel dallarında yarışan 66 filmi Yunanistan'dan film eleştirmeni Michel Demopoulos, ABD’den Karen Cirillo, ve Türkiye'den yapımcı Ali Akdeniz ile belgesel film yönetmeni Nurdan Arca’dan oluşan jüri değerlendirdi.
GENÇ YÖNETMENLERE FIRSAT SUNULDU
Genç yönetmenlerin yetişmesine, sanat dünyasındaki yerlerini almasına fırsat veren Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise ön değerlendirmeyi Yönetmen Belma Baş, yapımcı ve senarist Haşmet Topaloğlu, belgesel film yönetmeni Ender Yeşildağ yaptı. Kurmaca, canlandırma, belgesel ve deneysel dallarındaki yarışmanın ana jürisi kurgu yönetmeni Ali Aga, yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu Kılıç, sinema yazarı Fırat Sayıcı, akademisyen Prof.Dr.Zakir Avşar ve oyuncu Selen Domaç’tan oluştu. Bu yarışmaların sonuçları da Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’ndeki dev törende açıklandı ve ödüller sahiplerini buldu.

////////////////

---KUTU HABER 1---

23. Uluslararası Adana Film Festivali’nde ‘Onur Ödülleri’ Ayla Algan, Murat Soydan ve Osman Şahin’e…


Sinemayla yoğrulan hayatlara onur ödülleri

Adana Büyükşehir Belediyesi 23. Adana Uluslararası Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl usta oyuncular Ayla Algan ve Murat Soydan ile sinemaya uyarlanan çok sayıda eseri bulunan yazar Osman Şahin’e verildi. Sinemayla yoğrulan hayatların saygın ödüllerle taçlandığı gecede, 66 yaşında hayata gözlerini yuman ‘Yeşilçam’ın Yakışıklısı’ Tarık Akan da anıldı.
SİNEMANIN ONUR GECESİ

Sunuculuğunu Çiğdem Tunç’un yaptığı, Uluslararası Adana Film Festivali Onur Ödülleri töreni, beyazperdenin emekçileri, kent protokolü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini Adana HiltonSA Otel’de buluşturdu. Şarkıcı Ayşegül Aldinç’in şarkılarıyla renklendirdiği gecenin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Başkanı Hüseyin Sözlü,  demokrasi ve terör şehitlerini saygıyla anıp, “Bugün burada festivalimizi gerçekleştirebiliyorsak, bunu şehitlerimize borçluyuz” dedi.

‘TÜRK SİNEMASI’NA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Uluslararası Adana Film Festivali’nin Türkiye’nin en önemli iki film festivalinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Hüseyin Sözlü, ”Ülkemizdeki sinemalarda Türk filmleri, gişe açısından dünyayı domine eden Hollywood filmleriyle rekabet edebiliyor. Biz de Türk Sineması’na ara vermeden hizmet etmeye devam edeceğiz. Eksiklerimiz varsa giderip, zamanla daha iyi olacağız. Bugün burada bulunarak bizlere güç veren sanatçılarımıza, sinemanın duayenlerine ve gelecek vadeden gençlere teşekkür ediyorum. Varlığınızla bizlere şeref verdiniz” diye konuştu.
SİNEMAYLA DOLU YAŞAMLAR

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışan 12 filmin fragmanlarının gösterildiği gecede, festival sponsoru kuruluşların temsilcilerine de teşekkür plaketleri sunuldu. Türk Sineması’na ömrünü veren sanatçılar Ayla Algan ve Murat Soydan’a onur ödüllerini Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü verdi. Çukurovalı Yazar Osman Şahin ise onur ödülünü Yapımcı Abdurrahman Keskiner’in elinden aldı. Duygu dolu törende Ayla Algan, Murat Soydan ve Osman Şahin Adana Film Festivali’nin bu ödülle kendilerini şereflendirdiğini vurgulayarak, Başkan Hüseyin Sözlü’ye, Türk Sineması’nı desteklemeye devam etme kararlılığından dolayı teşekkürlerini sundu.


---KUTU HABER 2---
Engelsiz festival
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, her yıl gerçekleştirilen bölüm nedeniyle ‘Engelsiz Festival’ unvanını alan Uluslararası Adana Film Festivali, bu yıl da geleneğini bozmadı. Engelli vatandaşlar için özel gösterimler gerçekleştirildi. Sesli betimleme sistemiyle özel olarak hazırlanan bölümde görme ve işitme engelliler de sinema keyfini yaşadı. 

---KUTU HABER 3---
Yaşar Kemal: Çukurova'dan dünyaya açılan pencere
Uluslararası Adana Film Festivali’nde Türk edebiyatının büyük ustası, Çukurova’nın bereketli topraklarını anlatan Yaşar Kemal için düzenlenen söyleşi büyük ilgi gördü. Medoratörlüğünü Yetka Kopan’ın yaptığı Yaşar Kemal: Çukurova’dan Dünyaya Açılan Pencere söyleşisinde yazar - yapımcı Nebil Özgentürk, yapımcı Arif Keskiner, yazar Osman Şahin ve oyuncu Menderes Samancılar anılarını ve düşüncelerini paylaştı. Yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı 'Türkiye'nin Evrensel Yazarı: Yaşar Kemal' isimli belgesel büyük beğeni aldı.

---KUTU HABER 4---
Sergiler ziyaretçi akınına uğradı
Uluslararası Adana Film Festivali’nde birbirinden değerli üç sergi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Eski Türk Filmleri Afişleri ve 45’likler Sergisi’nde Serdar Kürkbabaoğlu’nun koleksiyonuna ait afişler, Gramofon Evi’nin koleksiyonuna ait film müziklerinin yer aldığı plaklar, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sergilendi.
Görkem Gül’ün hazırladığı Türk Sineması’nın Yüzleri Sergisi de festival haftası boyunda Büyükşehir Belediyesi Fuayesi’nde ziyaretçi aldı. Yine Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait olan Türk Sineması’nın unutulmaz filmlerinin afişlerinin yer aldığı sergi, Adana Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.  

---KUTU HABER 5---
A
ltın Koza Kısa Film Atölyesi 
Uluslararası Adana Film Festivali’nin geleneksel etkinliklerinden Altın Koza Film Atölyesi, genç sinemacıların yolunu aydınlattı. Koordinatörlüğünü senarist ve yönetmen Işıl Özgetürk’ün üstlendiği atölyede, sinemada sektörünün profesyonelleri katılımcılara kurgu, senaryo - film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında eğitim verdi.   

////////////// SAYFA SEKRETERİNİN DİKKATİNE ÖNEMLİ NOT: YARIŞMA SONUÇLARI AYRI AYRI KUTU ŞEKLİNDE OLACAK

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI SONUÇLARI
En İyi Film                                           : Koca Dünya (Yapımcı: Ömer Atay, Yönetmen: Reha Erdem)
Adana İzleyici Ödülü           : İftarlık Gazoz (Yapımcı: Yüksel Aksu/Elif Dağdeviren/Muzaffer Yıldırım, Yönetmen: Yüksel Aksu)
Yılmaz Güney Ödülü                                : Babamın Kanatları (Yapımcı: Soner Alper, Yönetmen: Kıvanç Sezer)
En İyi Yönetmen                      : Mehmet Can Mertoğlu (Albüm)
En İyi Senaryo                                      : Mehmet Can Mertoğlu (Albüm)
Jüri Özel Ödülü                                      : Tarla (Yapımcı: Taha Altaylı/Sezgi Üstün San, Yönetmen: Cemil Ağacıkoğlu)
En İyi Kadın Oyuncu                                 : Gizem Erdem (Rüya)
En İyi Erkek Oyuncu                                : Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)
En İyi Müzik                                                : Bajar (Babamın Kanatları)
En İyi Görüntü Yönetmeni   : Florent Herry (Koca Dünya)
En İyi Sanat Yönetmeni        : Meral Efe/Yunus Emre Yurtseven (Albüm)
En İyi Kurgu                                                : Umut Sakallıoğlu (Babamın Kanatları)
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Kübra Kip (Babamın Kanatları)
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Musap Ekici (Babamın Kanatları)
Türkan Şoray Umut Genç Veren Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu : Ilgaz Kocatürk (Tarla)
Siyad En İyi Film Ödülü                  : Babamın Kanatları
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Reha Erdem (Koca Dünya)

////////////////////

AKDENİZ ÜLKELERİ ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI SONUÇLARI

En İyi Kurmaca: The Silence ( Sessizlik) Yönetmen: Ali Asgari ve Famoosh Samadi (Fransa-İtalya)
En İyi Canlandırma: Ghost Town ( Hayalet Şehir) Yönetmen: Marko Djeska (Hırvatistan)
En İyi Deneysel ( Özgün Anlatım): Blood Brothers (Kan Kardeşler ) Yönetmen: Marco Espirito ve Santo Miguel  Coimbra (Portekiz)
En İyi Belgesel: Fatima (Fatima) Yönetmen: Nina Khada (Fransa)
Kurmaca Film Jüri Özel Ödülü: Daughter Of The Bride ( Gelinin Kızı ) Yönetmen: Tamar Rudoy ( İsrail Deneysel (Özgün Anlatım) Film Jüri Özel Ödülü: The Asfalt (Asfalt) Yönetmen: Süleyman Demirel (Türkiye)
Canlandırma Film Jüri Özel Ödülü: Noevus ( Noevus ) Yönetmen: Samuel Yal ( Fransa )

///////////////////////

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI SONUÇLARI
En İyi Kurmaca
: “7 Santimetre” Yönetmen: Metehan Şereflioğlu ( Dokuz Eylül Üniversitesi )
En İyi Belgesel: “Müsahip” Yönetmen: İbrahim Aybek ve Eren Bektaş ( Selçuk Üniversitesi )
En İyi Canlandırma: “Nefretin Üvey Evlatlarıyız” Yönetmen: Metin Vatansever ( Anadolu Üniversitesi )
En İyi Deneysel: “Kes-me”  Yönetmen: Aysu Uğur ( Gazi Üniversitesi )
Kurmaca Jüri Özel Ödülü: “En Yeni Gerçekçilik”  Yönetmen: Mehmet Ali Sevimli ( Selçuk Üniversitesi )
Belgesel Jüri Özel Ödülü: “Baba Usta- Mezar İşleri Yapılır”  Yönetmen: Abdurrahman Baştuğ ve Özgün Kabakçıoğlu (Bahçeşehir Üniversitesi )

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.