TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gribal hastalıklara dikkat!

Son dönemde yaşanan mevsim değişikliği nedeniyle gribal enfeksiyonlara yakalananların sayısı artmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2016 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2016 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gribal hastalıklara dikkat!

Gribal hastalıklara dikkat!

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Son dönemde yaşanan mevsim değişikliği nedeniyle gribal enfeksiyonlara yakalananların sayısı artmaya başladı. Artan bu vakaları konunun uzmanı Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Doktor Yaşar Ulutaş’a sorduk.

Ulutaş, özellikle yaşlılar ve çocukların bu dönemde yaşanan ısı değişikliği nedeniyle hastalıklara daha çabuk yakalanabileceğini söyleyerek uyarıda bulundu. Dezavantajlı kişiler olarak adlandırdığı 65 yaş üstü yaşlılar ve çocukların mutlaka grup aşısı olmalarını isteyen Ulutaş, bağışıklık sistemi zayıf olan bu kişilerde yakalanacak rahatsızlığı ölümle dahi sonuçlana bileceğini savundu. Şimdi sizlerle Yaşar Ulutaş ile yaptığımız röportajımızı paylaşıyoruz.

Mevsimsel geçişler nedeniyle bu dönemde gribal hastalıklara yakalanan kişilerin sayasında bir artış yaşandığı görülüyor. İnsanların bu hastalıklardan korunması için ne yapmalarını öneriyorsunuz?

Yaşar Ulutaş: Grip hastalıkları tıpta her zaman ilkbahar ve sonbaharda atak yaparlar. Çünkü İlkbaharla, son baharda gece ve gündüz arasındaki ısı farkları büyük oranda açılır ve insanların buna büyük oranda uyum sağlaması zorlaşıyor. Özellikle  gece gündüz arasındaki ısı farkı insanlarda direnci düşüren bir etkendir. Aslında hastalandıran hava değil insanların direncinin düşmesidir. Özellikle hastalarımıza ve vatandaşlarımıza  bol sıvı tüketmelerini, kendilerini üşütmemelerini,  geceleri dikkat etmelerini, ısı farklılıklarını minimuma indirmelerini tavsiye ederiz.

Yaşlı ve çocuklara grip aşısı yapmayı öneriyor musunuz?

Yaşar Ulutaş: Yaşlılar ve çocuklar dezavantajlı gruplardır. Çünkü bu insanlarda direnç daha düşüktür. Hastalıklara karşı ,mikroplara karşı ,virüslere karşı bu insanlar daha zayıftırlar.  Onlar biraz daha fazla yakalanırlar bu tür hastalıklara, çünkü direnç düşük olduğu için mikroplar onlarda daha patojen seyrederler. O yüzden özellikle dezavantajlı gruplarda 65 yaş üstü , diyabeti olanlar, koahı olanlar, astım hastaları kronik hastalıkları olanlar, kronik böbrek hastaları gibi hastaların özellikle her yıl grip aşısı olmalarını tavsiye ediyoruz.  Çünkü bu dezavantajlı gruplar daha sık hasta olacak ve hastalandıkları zamanda hastalık daha ağır seyredecektir. Hatta hastanın kaybına kadar yol açabilecektir. Bunun için özellikle bu grup insanların mutlaka her yıl o yıla ait grip aşısını yaptırmaları biz hekimlerin tavsiyesidir.

Grip aşısı hangi tarihlerde yapılmalı?

Yaşar Ulutaş: Aşıları genellikle eylül ve ekim aylarında yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü her yıl aşı tekrarlanıyor. Aşı yeniden yapılıyor. Mesela bu yıl 2016’nın aşısı  sonbaharda çıkan aşı geçtiğimiz bir yıl en çok hastalık yapan 3-4 tane mikrop cinsini barındıran aşılardır. Bu aşı sadece o 4 mikropla karşılaşan insanlarda etkili olacaktır. Onun için bu yılın aşısını yaptırmak çok da önemli olacaktır. Mesela 2017 yılında yaptıracağımız aşılar daha farklı bir grup içerecektir. O yüzden aşıları yaptırırken buna da dikkat etmelerinde çok büyük  faydaları olacaktır.

Son dönemde özellikle aktarlarda satılan bitkilere bir rağbet olduğunu görüyoruz. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaşar Ulutaş: Bitkisel ilaçlar hepimizin bildiği birşey . İlaçlarda sonuçta bitkilerin öz sularından yapılan kimyasal yapılardan gelen ilaçlar. Ama bunların hangi oranda ne kadar süreyle, ne kadar miktarda kullanılacakları çok bilinmeyen bir şey. Hastalara yine şunları tavsiye ederiz. Bilmedikleri otları, bitkileri kullanmasınlar. Kullanacakları  bitkiler konusunda çok iyi araştırmalar yapsınlar ona göre, kendilerine iyi gelebilecek yada zarar verebilecek bitkileri birbirinden ayırt etsinler.

Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.