TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alparslan: Bitkisel ilaçların satışı yasaklanmalı

Son dönemde internet ve televizyon kanalları üzerinden satışları artan ve kimi zaman ölümcül olabilen sözde bitkisel ilaçların satışları devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Alparslan: Bitkisel ilaçların  satışı yasaklanmalı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Gıda mühendisleri halk sağlığına zarar veren ve hatta kimi zaman ölümcül sonuçlar bile doğura bilen bu ürünlerin satışlarının yasaklanmasını istedi.

Adana Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmuz Alparslan, televizyon kanalları ve internet üzerinden sözde hastalıklara iyi geldiği iddia edilerek satılan bitkisel ürünlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, insan sağlığını olumsuz etkileyen bu ürünlerin satışlarının yasaklanması gerektiğini savundu. Bitkisel ürünlerin kendi tüketim amacının dışında, bir etkisi ve fonksiyonun olduğunun iddia edildiğini savunan Alparslan, “Her hangi bir bitkinin, herhangi bir bitki karışımının ilaç olarak atfedilerek satışa sunulması Türk Gıda Mevzuatına göre suçtur. Birkaç bitki karışımının kilo aldırdığını, performansı yükselttiği,  prostat, şeker ve benzeri hastalıklara iyi geldiğini lanse ederek, bu şekilde insanların önüne koyarak haksız kazanç elde ettiklerini söyleyebiliriz. Bu aktarları suçlayacak bir ifade değil.” dedi.

 Aktarlar geleneksel en eski esnaf grupları olduğunu işaret eden Alparslan, “Biz aktarların bulunmalarını çarşıda bir renk olarak görürüz. Ama içlerinde usulüne göre aldatmacaya dönük olmadan, ne ise o insanların tercihlerini doğru bir şekilde yapabilecekleri ortamlarda işlerini yapmalarını öneririz. Konu sadece aktar konusu  değil. Teknolojinin de sağladığı bazı olanakların olumsuz kullanımına kadar genişlemiş durumda. Tabiki internet üzerinden satışlardan bahsediyorum. Televizyon üzerinden yapılan satışlardan bahsediyorum. Buralarda kontrol mekanizması işlemiyor yada çok zayıf işliyor. Sonuçta aktar dediğimiz göz önünde olan devletin denetleme mekanizmasına tabi olduğu yerlerdir. Zaman zaman kontrollerin yapılmasının da ne kadar yeterli olduğu, ya da yetersiz olduğu tartışılır bir konu tabiî ki. “diye konuştu.

 İşin diğer boyutunun ise tamamen kontrol dışı  ve tamamen yanıltıcı olduğunu kaydeden Alparslan sözlerini şöyle sürdürdü, “Bahsettiğim konu televizyon ve internet üzerinden satılan ürünler tabiki. İşte o pazarlama kanallarını açtığınızda görürsünüz. Eklem ağrılarından, tansiyondan, kalpten, damar tıkanıklığından birçok hastalıktan dem vurarak, buralardan pazarlama yöntemleri geliştiriyorlar ve haksız kazançlar elde ediyorlar. İnsan sağlığını ciddi oranda olumsuz etkileyecek sonuçlar olabiliyor. Yanı sıra tabiî ki internet üzerinden yapılan satışlarda var. Bunların kontrolü gerçekten zor. Yurt dışından da yapılan satışlar var. Bu yayın yapan televizyonları n Türkiye’de gıda kontrolü mekanizmasının kontrol altına alınması ve incelenmesi mümkün değil. Tabi burada  birde bilim insanı vasfıyla ortaya çıkıp onların ekmeğine yağ süren bir zümre var. Kimseler var. En azından bilim etiği çerçevesinde işlerini yapmalarını davet ediyoruz. Bu reklamların yasaklanması gerekiyor. Çünkü vasfının dışında faydasının olduğu iddia edilen yanıltıcı reklamlar bunlar. Oradan bile devlet mekanizması işletildiğinde eminim ki daha az insan mağdur olacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.