TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin’e yeni okul kazandırdı

Necmi Karataş adındaki emekli öğretmen kendi adına yaptırdığı “Öğretmen Necmi Karataş Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Okulu” düzenlenen törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2016 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2016 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mardin’e yeni okul kazandırdı

 ADNAN AVUKA

MARDİN (İLKHABER)- Necmi Karataş adındaki emekli öğretmen kendi adına yaptırdığı “Öğretmen Necmi Karataş Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Okulu” düzenlenen törenle açıldı.  Açılışa Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeyhmus Sümer, ildeki öğretmen ve öğrenci velileri katıldı.

   Törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Necmi Karataş ve ailesine teşekkür etti. Eğitimin bulunmadığı bir yerde cehaletin kol gezdiğini belirten Sarı, herkes kendi imkanları dahilinde eğitime katkı yapması gerektiğini söyledi.  Sarı” Sayın valimizin çok acil bir işi nedeniyle bu törene katılamadı.  Necmi Hocaya ve Karataş ailesine selamları var. Bu güzel  ve bölgede örnek olacak okul Mardin ve Mardin  halkına  hayırlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından valilik tarafından hazırlanan teşekkür plaketi Emekli öğretmen Necmi Karataş’a verildi. Okulu gezen milli eğitim camiası ve beraberindeki heyet “Dört dörtlük bir okul yapıldı. Allah razı olsun” dediler.

                                      NECMİ KARATAŞ KENDİ AĞIZINDAN HAYATINI ANLATTI

Necmi Karataş ise hayatı hikayesini şöyle anlattı; ““Ben Samsun İli, Havza İlçesinde 04.04.1936  yılında doğdum. İlk okul tahsilimi havza merkez ilk okulunda  1949  öğretim yılında tamamladım.

İlk okuldan mezun olduktan sonra  öğretmen olmak için Samsun İli  Ladik İlçesi’nde bulunan  Akpınar  Köy Enstitüsü  imtihanlarını kazandım. 1957-1958 yılında mezun oldum. Tayinim Mardin iline yapıldı. Midyat İlçesi Estel Cumhuriyet İlk Okulu’nda 2’nci sınıf  öğretmeni  olarak göreve başladım.

Mardin  ilinde köy okulları emanet  suretiyle yapılıyordu il ve ilçe merkezlerinde inşaatta kullanılacak  malzemelerin  temini için  öğretmenler arasında  bu görevi  yapmaya aday olanlar müracaatta  bulundu. Müracaat eden  öğretmenler arasından ben seçildim. Başarılı olarak üç ay içerisinde ,üstlendiğimiz  tüm görevleri, inşaat mühendissi ile  kontrol ederek zamanında bitirdik. Kaymakam     ve validen takdirname  aldım. Estel kısmında ikinci bir okul yapıldı. Cumhuriyet İlkokulu çift öğretim yaptığında  bir kısmı öğretmenlerin  yeni yapılan okula tayin edilmesi gerekti. Bende yeni okula Müdür yardımcısı olarak tayin edildim. Burada bir yıl kadar çalıştıktan sonra Midyat ili Dargeçit  nahiyesine tayinimi  istedim.Tayinim yapıldı ve bende görevime başladım. Okul harabe halindeydi. Halk evi olarak kullanılıyordu  ve yetersizdi. Nahiyede okul çağında  bulunan kız ve erkek öğrencilerinin hepsinin  kayıtlarının yaptım, mevcut 50’den fazla oldu. Eski okulun tamiri ya da yeni bir okulun inşası  konusunda hiçbir faaliyet yoktu. Nahiyemize  yeni okul yapmak için  teşebbüse geçtim ve uğraşlarımıza rağmen   yapılacağına dair hiç bir yerden söz  alamadım. Bu durumda ilçe ilköğretim müdürlüğüne , kaymakamlığa, İl  Milli Eğitim  Müdürlüğüne, İlköğretim Genel Müdürlüğüne  ve Milli Eğitim  Bakanlığı’na  birer dilekçe ile okulun  durumunu ve  kayıt edilmiş öğrenci sayılarını  belirttim. Dilekçe altına okul müdürü, 2  öğretmen, mahalle muhtarı, iki azaya imza ettirdim. Bir ay içinde bakanlıktan  okul yapılacağının kabulünü   geldi. Nahiyeye kaymakam, ilköğretim müdürü tebrik  etmek için geldiler. Burada bir müddet çalıştıktan sonra, belirtilen okuldan tayinim  talebim üzerine    Ömerli  İlçesi Öğretim Müdürlüğü’ne çıktı.

 Ömerli ilçesinde  iki okul  binası vardı. Öğrenci azlığından  birini il jandarmaya  tahsis etmişlerdi. İlçede orta okul yoktu. Okuldan  jandarmayı çıkartırdım   orta okul açılması için teşebbüse geçerek 1968-1969   yılında faaliyete geçirdim. Bir öğretim yılı da orta okul müdür vekilliği yaptım.Orta okulu bitiren  çocuklarımın tahsilini yapmak için Mardin Merkez Yetiştirme Yurdu  Yardımcılığına tayinimi yaptırdım.Yetiştirme yurduna  alınacak çocuklardan kimsesiz ve muhtaç olanlarını  belirlemek için Mardin ve ilçelerini dolaştım ve bu çocukların kayıtlarını  yaptım.

  Çocukların üniversite tahsilleri için Bursa’ya tayinimi istedim. Haşim İşcan okulunda Müdür Yardımcı olarak 6 ay görev yaptım ve 01.05.1985 tarihinde emekliye ayrıldım. Öğretmenlik mesleğim  26 yıl 6 ay bilfiil icra ettim.   Emekliye ayrılmadan önce Siirt Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldum. Engeli çocukların eğitimleri için Eskişehir’de yaz tatilinde eğitim gördüm. Mesleğimde mezun ettiğim  öğrencilerimden avukat mühendis, hakim, subay, doktor olanlara rastladım. İşte o zaman meslek hayatımdaki yorgunluklarım  gitti. Tekrar öğretmenlik görevine başlama duygusu hasıl oldu. Bursa da 2 sene kız öğrenci yurdunda müdürlük görevi ve 10 sene de ana okulu müdürlüğü görevini severek  ve isteyerek yaptım.

 Oğullarım Mehmet Zafer Karataş Sağlık memuru olarak  mezun olduktan sonra, üniversite tahsilinde  büyük azim göstererek elektronik  mühendisi oldu. Bunca hizmette bulunduğum ve çok sevdiğim Mardin iline yaptırdığım  bu okula adımı vermek beni çok gururlandırdı. Oğullarımdan diğer ikisi de mühendis  ve bir diğeri doktor olarak  görev yapmaktadırlar.Allah herkese bu memleket aşkı nasip etsin” ifadelerlini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.