TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pazar yerinde kalsın

Seyhan Belediyesi’nin “Kent Meydanı” yapmak için ilk kazmayı vurduğu Balıkçılar Pazarı’nda ki esnaf yer konusunda tedirgin:

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Pazar yerinde kalsın

Pazar yerinde kalsın

 

 

ÖZEL HABER

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Seyhan Belediye Belediyesi tarafından yapımı başlanan kent meydanının bulunduğu alanda yer alan balıkçılar pazarı esnafı yerlerinin projelerine uygun bir şekilde dizayn edilerek kendilerine teslim edilmesini istedi.

Adana’da Seyhan Belediyesi tarafından yapımına önceki gün başlanan kent meydanı çalışması Adanalıların büyük takdirini topladı. Ancak yıllardır Adanalılara ve bölge illere hizmet veren ve vatandaşların uğrak yeri haline gelen Balık Pazarı’nın kentsel dönüşüm yapılan yerde bulunması esnafları tedirgin etti. Esnaflar balık pazarının yerinin taşınmamasını bulundukları yere modern bir pazar yapılması gerektiğini kaydetti.  Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Balıkçı esnafını mağdur etmeyeceklerini dile getirdi. Mevcutta bulunan yerin modernleştirilerek esnafa teslim edilebilineceğini ya da Regülatör Köprü civarında bulunan bir alanda balık pazarı kurabileceklerini bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Karalar, yeni yapılacak balık pazarının modern bir şekilde yapılacağını ailelerin gönül rahatlığıyla gidip balıklarını isterlerse orada pişirip yiyebilecekleri ya da satın alarak evlerine götürebilecekleri bir projelerinin olduğunu aktardı.

Seyit Elmas isimli balıkçı esnafı, başkanla konuştuklarını kentsel dönüşüm kapsamında evlerin yıkılacağını kendilerinin mağdur edilmeden geçici olarak bir yere yerleştirileceklerini ardından ise balık pazarının yenileneceğinin kendilerine söylendiğini savundu. Elmas, “Biz bu konuyu başkanımızla konuştuk. Önce evler var bunları yıkacak. Daha sonra bizim yerimizi ayarlayacak.  Hepimiz oraya geçeceğiz ondan sonra burayı yıkacaklar. Başkanımız bu konuda bize öncelik gösterip yardımcı oldu Allah ondan razı olsun. Burada 20 tane esnafız.  20 dükkandan ekmek yiyen 100’e yakın aile var. Burası önce yıkılsaydı çok mağdur olurduk. Regülatör Köprü’nün oraya gitmek  bizim için sıkıntı olur.  Buradaki dükkanlarımızın değerleri fazla ondan ziyade yıllardır Adana Balıkçılar pazarı burada biliniyor. Burası bizim için daha iyi regülatör köprüden günde bin tane insan ya geçer ya geçmez. Ama burası çarşının göbeği alış verişini yapan buraya da uğrayıp balığını alıp gidebiliyor.  Sıkıntımız otopark. Bu sıkıntıdan dolayı baya bir müşteri kaybımız oluyor. “ diye konuştu.

 Balıkçı esnafı ise Pazar yerlerinin yerinde kalmasını ancak modern bir hale getirilerek vatandaşların gönül rahatlığıyla gelebilecekleri bir şekilde yapılmasını istedi. Balıkçı esnaflarından Muhsin Balıkçı, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın öncülüğünde başlatılan yeni kent meydanı projesinin tüm herkese hayırlı uğurlu olmasını temenni etti. Kendilerinin yıllardır balıkçılık üzerine hizmet verdiklerini anlatan Balıkçı, “Sıkıntılarımızda çok büyük.  Buralarında yıkılacağı söz konusu. Yıkılacağı zaman bize burada bulunduğumuz yerde bir balık kompleksi yapılmasını istiyoruz. Bunun da sözünü bize verdiler daha önce. Modern bir balık pazarı yapılacağı söylendi.  Şuana kadar herhangi bir proje çıkmış değil bizde, bilemiyoruz. Burada mı kalacağız, başka yere mi atacaklar bilemiyoruz. Aytaç Durak döneminden beri bize sözler veriliyor. Yıkımlar başladı, bize de bir açıklık getirmeleri lazım. Bize somut bir şey sunsunlar. Burası da Adana, Feke’de Adana, Saimbeyli’de Adana, her yer Adana. Biz toptan  balık hali olduğumuz için tutup da bize mahallenin birinde yer verirlerse  biz kendimizi kaybederiz. Burası şehir merkezi. Geniş bir alan da meydan yapılacak. Bizde burada küçükte olsa modern bir yer istiyoruz. Tüm başkanlarımızın tercihi ve önerisi bu. Müşterilerimiz gelmiyor. Trafik sıkıntısı var, çöp sıkıntısı var, araçların giriş sıkıntısı var. Tüm müşterilerimiz marketlere kaçtı. Aslında kimse gitmek istemiyor ama bu sorunlarla karşılaşmamak için marketlere gidiyor. Belediye başkanımız bize pişirim yerleri ön görüyor. Modern bir yer yapacağını söylüyor. Bizde bu işi en iyi şekilde yaparız.  Resmiyette her hangi bir şey almadık. İnşallah bize de proje sunarlar bizde rahat ederiz. Müşterilerimiz yıkılacak diye gelmiyorlar. Zarardayız. Sezon başladı, yoğunluğumuz var. Her kesime hitap ediyoruz.” dedi.

Balıkçı esnafından Muhittin Uğur ise, balık pazarının yıllardır hizmet verdiği yerde modern bir halde tekrar hizmete devam etmesini istediklerini anlattı. Uğur, “Burası bu alandan kaldırılırsa bir çok esnafın ekmeğiyle oynanmış olunur. Burası merkezi bir yer olduğu için kaldırmak olmaz. Ama modern bir yer yapılacak olursa  burası çok mükemmel olur. Yani hiç olmazsa herkes kendi dükkanında kalmış olur. Bir balık pazarının yeri belli zaten  ama şimdi bizi buradan kaldırıp regülatör köprüye gönderirlerse adamlar nasıl kalkıp Şakirpaşa’dan, gelsin buraya. Burası modern hale getirilirse yaşanan trafik sorunu çözülür zaten, hiçbir sıkıntımız kalmaz. Pazarımızın yerinde kalmasını ve modern bir hale getirilerek bizlere teslim edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Esnaflardan Nusrettin Özgün, ise konuyla ilgili şunları söyledi; “Balık pazarını buradan kaldırmamaları ve yardımcı olmaları gerekiyor.  Bugün bu balık pazarını başka yere aldığın zaman gariban insan gelmez. Zengin insan arabasıyla her yere gidebilir. Garibanın belki yiyecek ekmek parası yok. Buraya tek dolmuşla her yerden gelebilirsin. Başka yere alırsan insanlar 2 -3 dolmuş değiştirerek balık almaya gelemez. Balık pazarının buradan kaldırırlarsa olmayan balık kültürü Adana’da tam biter. Yüz metre geriye alarak dükkanları modern bir hale getirebilirler.”

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.