TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlara şiddet masaya yatırıldı

19. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı, Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM) ev sahipliğinde Adana’da başladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kadınlara şiddet masaya yatırıldı

Kadınlara şiddet masaya yatırıldı

 

 

 

 

 

ADANA(İLKHABER) - 19. Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı,  Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM) ev sahipliğinde Adana’da başladı.

 

Adana Şirinpark Otel’de dün, kadına yönelik şiddetle ve cinsiyet temelli ayrımcılıkla mücadele eden; farklı illerden 21 sivil toplum örgütünün temsilcisi 200’den fazla kadının katılımıyla başlayan kurultayda,  yerel yönetimlerin kadına yönelik şiddet alanında neler yapabileceği ve kadın örgütlerinin yerel yönetimlerle ilişkileri ele alınacak.

 

ŞİDDETLE MÜCADELE EDEN ÖRGÜTLERİN SORUNLARI

Kurultayın açış konuşmasını yapan AKDAM Başkanı Av. Muhal İkikardeş, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılığın en önemli toplumsal sorunlar arasında yer aldığını belirterek, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkati çekti.

 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET SORUNUNUN ÖNEMİNİ BİR TÜRLÜ ANLATAMADIK”

Yerel yönetimlere ve halka, kadına yönelik şiddet sorununun kanalizasyon, asfalt çalışmaları, parklar ya da semt pazarları kadar önemli olduğunu bir türlü anlatamadıklarını belirten Av. İkikardeş, “Kadın danışma merkezlerinin olmazsa olmaz olduğunu ve bunu talep etmeleri gerektiğiyle ilgili bir duyarlılık oluşturmada ne yazık ki başarılı olamadık” dedi.

 

“ÖRGÜTLER DİYALOG KURMAKTA İSTEKLİ DEĞİL”

Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’deki sivil toplum kuruluşlarının işin içinde İstanbul ve Ankara’dan bir örgüt olmadığı durumlarda diyalog kurmaya pek istekli olmadığını dile getiren Av. İkikardeş, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelemediğini, vakaları tartışamadığını ve veri paylaşımı yapamadığını söyledi.  Av. İkikardeş, “Özellikle belediye çatısı altındaki kadın danışma merkezlerinin sivil toplum kuruluşlarına mesafeli durduğunu gözlemliyoruz” diye konuştu.

 

“BELEDİYENİN KADIN ŞİDDETİYLE MÜCADELE EDEN BİRİMİ OLARAK GÖREV YAPIYORLAR”

Kadın kuruluşlarının en önemli sorunlarından birinin bütçe olduğunun altını çizen Av. İkikardeş, AKDAM’ın genel giderlerinin karşılanması karşılığında Adana Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle hem Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Da(ya)nışma Merkezi sıfatını kullandığını hem de dernek olarak belediyenin kadın şiddetiyle mücadele eden birimi olarak görev yürüttüklerini vurguladı.

 

“BİZE AYRILAN NET BİR BÜTÇE HİÇ OLMADI”

“Bize ayrılan net bir bütçe hiç olmadı” diyen Av. İkikardeş, kimi zaman mutfak ihtiyaçlarından sekreter sağlanmasına dek geniş imkanların sağlandığını belirterek, “Şu an ise yalnızca elektrik, su, telefon ve toplantı giderleri sağlanıyor. Kadromuz ya da maaşımız yok. Yaptığımız çalışmalar belediyenin bünyesi içerisindeki birimlerle eş tutulmuyor, aynı derecede bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

 

“STANDART BİR PROTOKOL YOK”

Yıllardır imzaladıkları protokolde bir standart olmadığını kaydeden Av. İkikardeş, “Örneğin, sık sık bağlı olduğumuz müdürlüğümüz ya da birimimiz değişebiliyor. Daha önceleri belediyenin kültür müdürlüğü ile protokol imzalarken, en son sosyal hizmetler müdürlüğü ile imzaladık. Şimdi yine değişerek başka bir müdürlük onun yerini aldı” dedi.

 

“AYRILAN NET BİR BÜTÇE HİÇ OLMADI”

AKDAM’a ayrılan belirli bir mekanın da olmadığının altını çizen Av. İkikardeş,”Neresi gösterilirse orada çalıştık. Ne yazık ki çok adres değiştirdik, bu da çalışmalarımızı çok etkiledi. Şu an yeni yeni yeni toparlanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BARIŞI, DAŞANIŞMAYI, ÖRGÜTLENMEYİ VE MÜCADELEYİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

Kurultayda yerel yönetimlerin kadına yönelik şiddet alanında neler yapabileceği ve kadına yönelik şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerle ilişkilerinin ele alınacağını hatırlatan Av. İkikardeş, kurultayın dışarıdaki çatışma diline, erkek egemen dünyanın dayattığı tüm engellemelere inat barışı, dayanışmayı, örgütlenmeyi ve mücadeleyi yeniden inşa etme sürecine önemli bir katkı sunacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.