TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi taşlarla, temel yapıp duvar ördüler

Adana’nın Yüreğir İlçesi’ne bağlı Ölümsüzlük Şehri olarak bilinen Misis Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık tarih tekrar restore ediliyor. Restorasyon çalışmaları devam ederken, mahalle sakinleri tarihi binaların aşırı tahrip olma sebeplerini gazetemize anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2016 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2016 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tarihi taşlarla, temel  yapıp duvar ördüler

 

 

 

ÖZEL HABER

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Roma dönemine ait 2 ve 3'üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970'li yıllara kadar kullanılan 2 su değirmenini, Tarihi Lokman Hekim Camii, Tarihi Kervan Saray ve daha birçok alanın restore çalışmaları sürüyor.  Devam eden çalışları mahalle sakinleriyle birlikte uzaktan gözlemledik. Vatandaşlardan Misis’teki bu tarihi alanların öncesi hakkında bilgiler aldık. Vatandaşlar çarpıcı iddialarda bulunarak, tarihi eserlerin nasıl tahrip edildiğini anlattı. Özellikle Kervan Saray olarak bilinen tarihi yerin geçmiş yıllarda tenekeciler ve demirciler tarafından kullanıldığını, etrafının tenekelerle kapatıldığını ilere süren mahalle sakinlerinden Mehmet Demir, “Bu alana demirciler ve tenekeciler gelmişti. Onlar tarihi binanın etrafını tenekelerle çevirerek binanın bazı yerlerini yıktılar. Yıllar oldu bu olay. Bu kişilerin bazıları öldü, bazıları ise başka yerlere gittiler. Tenekecilerden sonra bir tanesi çevirdi daha sonra. Yem sattı burada. O kişilerde tabiî ki zarar verdi. Onlardan sonra burası tamamen yıkılmaya başladı. Burada 3 -5 taş düştüyse onlar çevirdikten sonra daha çok yıkılmaya başladı.” dedi.

Yıkılan tarihi yerlere ait taşları kimilerinin götürerek evlerinin temelinde kullandığını, kimilerinin ise tarihi taşları evlerinin bahçelerinin duvarı olarak çevirdiğini savunan Demir, “Yukarıda surlar vardı. “Bunları devlet gelip görmesin yoksa bırakmazlar ev yapmamıza” diyip gelip kepçe dayadılar.  Traktörlerle götürüp attılar. Sur dediğim bir duvardan bahsediyorum. Kale duvarı gibi bir şeydi.  Burayı sit alanı göstermişler buranın altında daha çok şey var. Ben burada büyüdüm malcılık yapıyordum zamanında birkaç ev vardı. Taşları attılar, temellere kullandılar. Bahçe duvarları yaptılar. Deprem olmuş toprak aşağı kaymış onları da temele kullanmışlar. Doğudan gelenler ve benzeri yerlerden gelenler oldu. Herkes kendisine bir yer çevirdi. Buraya yerleştiler. Burası fakirlerin yeri. Gelip gelişi güzel ev yaptılar kira vermemek için. Zaten paraları da yok. Hepsi garip tarım işçisi. Buralar restore edilse de kıymetini bilen yok.” ifadelerini kullandı.

Tarihi Lokman Hekim Köprüsü ise yıllara rağmen hala kullanılıyor. Kullanılan bu köprünün üzerinden ise ağır tonajlı araçlarda geçerek tarihe azda olsa bir zarar veriyor. Bazı mahalle sakinleri ise yeni bir köprü yapılarak tarihi köprünün sadece yaya trafiğine açılmasını istiyor. Görüntüsüyle görenleri büyüleyen Misis Mahallesi’nde bulunan tarihi su değirmenlerinde Yılmaz Güney’in İnce Memed filmi de çekilmişti.  Misis'te kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini dile getiren Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ceyhan nehri üzerindeki tarihi su değirmenlerinin de restorasyonuna başladığını belirten Çelikcan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını belirtti. Yüreğir Belediye Başkanı "Tarihi ve kültürel mirasımızı turizme, işlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız" diye konuştu.

 

 

ÖLÜMSÜZLÜK ŞEHRİNİN KONUMU

Misis Antik Şehri Adana İlinin 27 km doğusunda Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer almaktadır. Çukurova üzerinde kurulan antik kent binlerce yıllık geçmişiyle çok büyük ilgi görmüş, özellikle Roma devrinin önemli kentleri arasında yer almıştır. İpek Yolu üzerinde kurulmuş olması ve geçit özelliği taşıması bu kenti ayrıca önemli kılmıştır. Misis, Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir. 7000 yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır. Misis’de toprağın bağrında sakladığı ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle birlikte günümüzde gözlemlene bilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii vb. yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Böylesine önem arz eden bir kent özellikle 1990 yılından günümüze kadar yoğun göçün getirmiş olduğu olumsuzluklarla hızla işgal edilmiş ve antik kent günümüze kadar büyük oranda tahrip edilmiştir. Bu tahribat aynı hızla devam etmektedir. Misis’in, kaçak yapılaşmaya daha fazla kurban edilmemesi ve en azından şimdiki haliyle kurtarılabilmesi için projelerin hazırlanması, uygulanması ve toplumsal bilincin kazandırılması kaçınılmaz bir gerçeklik olarak yüzümüze haykırmaktadır.  Bölgenin sit alanı olmasından kaynaklı olarak gerek belediyenin gerekse diğer kamu kurumlarının hizmet talepleri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca haklı olarak reddedilmektedir. Bu durum halk içinde olumsuz sonuçlar ortaya koymuştur. Sonuç olarak alt ve üst yapıdan yoksun çamurlu yollar, çevre düzenlemesinden uzak yapılaşma ve beraberinde işsizlikle gelen çeşitli sosyal problemler ortaya çıkmaktadır. Bu koşullarda kentlilik bilinci ve toplumsal entegrasyon sağlanamamaktadır.  

PROJESİNİN HAZIRLIK SÜRECİ

Tüm bu problemler göz önünde bulundurulduğunda bir taraftan antik şehri kurtarmak, diğer taraftan sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle vatandaş mağduriyetini gidermek duygusu bu projeyi hazırlamamıza temel teşkil etmiştir.

Bu düşüncelerle “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesini, gerek bölgemiz için gerekse Türkiye için model teşkil edecek, kazan-kazan mantığına uygun, nitelikli ve çok yönlü bir çalışmayla kamuoyunun takdirine sunuldu. Bugüne gelinceye kadar ciddi araştırmalar yapılmıştır. Tapu sicil kayıtlarıyla birlikte Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce alınan Misis Antik Kenti sit kararları arşivlenmiştir. Belediyemiz bünyesinde Mayıs 2011 tarihinde halihazır harita çalışması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Misis’le ilgili yapılan tüm arkeolojik araştırmalar tarihsel süreci ile birlikte incelenmiş ve bir durum tespiti ortaya konmuştur.

Bunun sonucunda Belediyemizin hazırladığı projede kaçak yapılarda oturmakta olan vatandaşlarımız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düşük taksitlerle sahip olabilecekleri tarım-köy tarzında konutlar inşa edilmesi ve tapulu konutlara geçen vatandaşlarımızın sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı teşvikler ile bölge özelliğine uygun tarım ve hayvancılığın daha modern koşullarda devam ettirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması düşünülmüştür. 

Kaçak yapılardan kurtarılan bölgede arkeolojik kazılara başlanması, süreç içerisinde Misis’in önemli bir antik kent modeli olarak dünya turizmine kazandırılması planlanmıştır. Projeyle aynı zamanda, bünyesinde arkeolojik değere sahip taşları barındıran yapıların restorasyonu, konservasyonu ile birlikte hayatın devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.

MİSİS PROJESİ İLE İLGİLİ YAPILAN FAALİYETLER

Bu aşamadan sonra proje öncelikle Yüreğir İlçe Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na sunulmuş ve destek bulmuştur. 26 Aralık 2011 tarihinde uluslararası bir konferans gerçekleştirilmiş ve proje böylelikle ivme kazanmıştır. 

Sonraki süreçte 9 Mart 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Bilgi ve Teknoloji Üniversitesi, İl Özel İdare, Büyükşehir Belediyesi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Adana Müzesi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Yüreğir Belediyesi’nin katılımıyla verimli      bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi Çalıştayı sonuç raporuyla olgunlaştırılmıştır. Ayrıca 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Antalya Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını koruma fuarında “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesinin ülke çapında tanıtımı yapılmıştır. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, standımızı ziyaret ederek proje hakkında bilgi almıştır. 01 Kasım 2011 tarihinde belediyemiz tarafından yapılan düzenleme ile Antik Misis proje birimi oluşturulmuştur. Bu projenin İlimiz tarafından sahiplenilmesi en çok önem verdiğimiz konulardan biri olmuştur. Bu nedenle yatırımları ile Adana’mıza çok önemli katkıları bulunan değerli işadamlarımız ile “Misis Arkeoloji Kazılarını Destekleme Derneği” kurulmuştur. İlimizin geleceğine yön veren tüm dinamikler ile birlikte bu projenin başarıya ulaşacağına inanıyoruz.

 ARKEOLOJİ KAZILARININ BAŞLAMASI
Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurettin Öztürk ve İtalya Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlanmış bulunmaktadır. “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi, dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır. 

Yaşam standartlarının geliştirilmesi sosyal yaşamı olumlu etkileyecek, bu durum farklı kültürlerden gelerek bölgede toplanmış olan nüfusun kent kültürüne adapte olması için katkı sağlayacaktır. Böylelikle bu proje ile hükümetimizin uygulamayı amaçladığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamına uygun önemli bir misyonu yerine getirmiş olacaktır. Projenin son aşamasında Adana Valiliği başta olmak üzere tüm yerel kurumların desteğiyle Yüreğir Belediyesi tarafından Misis'in tarihi değerinin ön plana çıkarılması için geleneksel hale gelecek festivaller düzenlenerek bölgenin ticari ve turistik potansiyeli arttırılacak Misis'in ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımı yapılacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.