TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ver bir mis kokulu küncülü simit”

Taş fırınlar unlu mamüllere yenik düşüyor, yerel lezzetlerden biri daha tarih oluyor

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Ver bir mis kokulu küncülü simit”

“Ver bir mis kokulu küncülü simit”

 

Süreyya URİ

ADANA(İLKHABER)-Bir çay, bir taş fırın simidi ile yapılan ayak üstü kahvaltı dönemi sona eriyor, çünkü tarihi yüzlerce yıla dayanan taş fırınlar bugünün elektrikli fırınlarında üretim yapan unlu mamullere ne yazık ki yenik düştü. Taş fırınlarda pişirilen mis kokulu susamlı simitler de tıpkı pişirildiği taş fırınlar gibi tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya hazırlanıyor. İş alanı daraldığı için  yeni yetişmeyen taş fırın ustalarının da sayıları giderek azalıyor.

Çok fazla sayıda açılan unlu mamüller taş fırınların en büyük rakibi olsa da, damak tadından vazgeçemeyenler, taş fırın simitlerini tercih ediyor, ancak bulmakta zorlanıyor.  Yüz yıldan daha uzun süredir hizmet veren ve neredeyse yıkılacak kadar eskiyen taş bir fırında mesleğini icra eden yarım asırlık taş fırın ustası Kemal Yıldız da, taş fırın kültürünün yaşatılmasından yana. Adana simidinin özel olduğunu söyleyen  Yıldız, “Bizim pişirdiğimiz simitlerden başka illerde bulamazsınız. Her yörenin simidi farklıdır, lezzeti farklıdır. Adana simidinin lezzeti çok farklıdır. Bunu bir yiyen tadını bir daha unutamaz. Gençliğini Adana’da geçirmiş, bizim simitlerimizi tatmış insanlar, yıllar sonra Adana’ya geldiğinde bu simitleri arıyor. Bazen tesadüfen fırınımızın önünden geçenler gözlerine inanamıyor. Hemen bir simit alıyor, burada yemeye başlıyor. Çünkü bizim simidimiz damak tadı oluşturuyor ve bu damak tadını alanlar yıllar geçse de o tadı unutmuyor, özlüyor” dedi.

Ürettikleri simitlerin  sağlık açısından da çok yararlı olduğunu belirten Yıldız, “Simitlerimizin içinde hiç bir katkı maddesi yok. Böyle katkısız bir gıda bulmak günümüzde çok zor. Simitlerimizi nohut mayası kullanarak hazırladığımız hamurla yapıyoruz. Simitlere bir de susam ekleyince tadına doyum olmuyor. Sıcak sıcak fırından çıkardığımızda mis gibi kokuyor” diye konuştu.

Yerel lezzetlerin yaşatılması gerektiğini vurgulayan simit ustası Kemal Yıldız, bu konuda yerel yönetimler ve devlet kurumlarının da kendilerine sahip çıkmasını, destek olmasını istiyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.