TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnovasyon Haftası etkinliklerle başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası'nda önemli girişimciler panel ve konferanslarda bir araya geliyor

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İnovasyon Haftası etkinliklerle başladı

İnovasyon Haftası etkinliklerle başladı
 

 
ADANA (İHA) - Ekonomi Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organize ettiği ikinci Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri, Adana HiltonSA Otel'de başladı.
Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in katkılarıyla dün başlayan etkinlikte, tanınmış girişimciler panel ve konferanslarda bir araya geliyor.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Zeki Kıvanç, çırçır ve dokuma fabrikalarının ilk olarak Çukurova'da kurulduğunu anlattı. Kıvanç, cumhuriyet döneminin başlarında Anadolu'da 24 fabrikanın bulunduğunu anımsattı. Gençlere seslenen Kıvanç, “Adana inovasyon haftasının en yoğun katılımcısının gençler olması, biz sanayiciler için en itici güç ve umut kaynağıdır. Bu potansiyeli iyi yönlendirmek gerekiyor. Özelde bölgemizde, makro anlamında ülkemizin kalkınması ancak potansiyelin doğru kazanılmasıyla mümkündür” dedi.

Aymen: “Fiyat düşürerek değil, katmadeğerli sattığımızda kazanıyoruz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen ise Türkiye'de ihracatın adeta patinaj çektiğini ileri sürerek, ticari gelişimin nasıl mümkün olacağını şöyle anlattı:
“Üretim, klasik yöntemlerle bir işe yaramıyor. Farklı sonuçlar için değişimden korkmamak lazım. Bu bilince sahip olduğumuz an ve değişimin peşinden koştuğumuz zaman, inovasyonu gerçekleştirmiş olacağız. Sadece üretim ve ihracatta değil, hayatın tüm katmanlarında, günlük yaşamda da yapma bilincine sahip olacağız. Ancak o zaman gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğiz. Rekabet şansımız az. Üretim çoğalınca karı düşürmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda işletmeleri geliştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle inovasyonun, AR-GE, tasarım ve markalaşmanın çok önemli olduğunu sizlerin de bilip, yönelmesi lazım. Fiyat düşürerek değil, inovatif, katmadeğerli sattığımızda daha fazla döviz kazanıyoruz ve daha fazla refaha sahip oluyoruz. En büyükler en inovatifler.”

Kocasert: “Türkiye'de AR-GE'ye yüzde 1 pay ayrılıyor”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kocasert de Türkiye'nin ihracatta 150 milyar dolar civarında patinaj yaptığını öne sürerek şu önerilerde bulundu:
“Yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız bunun önemli bir nedeni. Önce AR-GE ardından inovasyon sonra tasarım ve markalaşma dedik, sözümüzün de sonuna kadar arkasındayız. Biz bu söylemimizden asla vazgeçmeyeceğiz, çünkü biliyoruz ki, 2023 hedefleri koyduysak, 'dünyanın önemli oyuncularından biri olacağız' diyorsak, biz AR-GE'ye yeterince kaynak, enerji ve zaman ayırmak ve inovasyonu sadece dilimize değil aklımıza ve kalbimize de pelesenk etmek durumundayız. İlk kez geçen yıl ülkemizin Gayri Safi Milli Hasıla'dan (GSMH) AR-GE'ye ayırdığı pay yüzde 1 seviyelerine ulaştı. Çok mutluluk duyabiliriz ancak ABD, Japonya, Finlandiya, Norveç, Güney Kore gibi ülkelerin yüzde 4 ve hatta üzerinde bir pay aldığını söylersem almamız gereken çok yol olduğunu hepimiz farkına varırız.”

Sözlü: “Herkesin yaptığından daha farklısını yapmak gerekiyor”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, herkesin yaptığı üretimin rekabeti zorlaştırdığını dile getirdi. Sözlü, inovasyonun bu konuda önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bunun için herkesin yaptığını daha farklı yapmak ya da herkesin yaptıklarından çok daha farklısını ya da yapamadıklarını yapmak gibi arayış içerisinde olduğumuz zaman, piyasaya yeni mesajlar sunduğumuz zaman muhakkak ki daha başarılı olacağız” diye konuştu.

Demirtaş: “Teknolojik düzeyi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmeli”
Vali Mahmut Demirtaş ise günümüz dünyasında küresel ve bütünleşik bir ekonomik sistemin varlığından bahsederek, “Küreselleşen günümüz ekonomik sisteminde, ülkemizin önemli bir aktör olarak yer alması, tüm kesimlerin potansiyelini en iyi şekilde ortaya koymasıyla mümkündür. Bunun, yenilikçi yaklaşımının benimsenmesi, teknolojik düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesiyle sağlanabileceği açıktır. Bu kapsamda organize edilen faaliyetler ise toplumun geniş kesimine inovasyon ile ilgili farkındalığın yayılmasını sağlayacaktır” dedi.
Programda, "Türk İş Dünyası", "Dünyada Başarılarıyla Tanınanlar", "İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO'ları", "İlham Veren Girişimciler", "Yıkıcı İnovasyon Dönemi ve Maker Hareketi", "Modayı Marka Yapanlar","Innocampus", "Akıl Haritasıyla Yaratıcılığı Serbest Bırakmak", "Türkiye'de İnovasyon ve Endüstri 4.0", "Akıllı Nesneler", "Geleceğin Şehirleri", "Sıra Dışı Kadınlar", "Anadolu'nun Güneyinden Dünya Mutfağına Armağan","Başrolde İnovasyon" konulu panel ve konferanslar yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.