TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asgari ücret 2 bin TL olsun talebi

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilcisi H.Yaşar Gündoğdu, asgari ücretin net 2 Bin TL olması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Asgari ücret 2 bin  TL olsun talebi

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) – Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilcisi H.Yaşar Gündoğdu, asgari ücretin net 2 Bin TL olması gerektiğini söyledi.

DİSK Çukurova Bölge Temsilcilisi H. Yaşar Gündoğdu, sendika binasında konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Gündoğdu, 2017 yılında tek bir işçinin asgari yaşam maliyetinin 2 bin TL olacağını vurguladı. Asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dışında hesaplanılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, mevcut uygulamada asgari ücretin AGİ yoluyla kademeli olarak vergiden muaf tutulduğunu hatırlattı.  Evli ve 5 çocuklu çalışanın tümüyle vergiden muaf olabildiğine işaret eden Gündoğdu, “Ücretin asgari ücret bölümü tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır. AGİ devlet tarafından sağlanan bir destektir. Maaşlar hesaplanırken AGİ hesaba katılmamalıdır. 2008 yılı başında 414 dolar olan asgari ücret, 2016 Kasım ayı itibariyle 377 dolara geriledi. En düşük memur maaşı şuanda 2 bin 517 lira. Bu rakam memur maaşlarının yüksek olduğunu değil, asgari ücretin düşük olduğunu gösterir. 2017 yılında tek bir işçinin asgari yaşam maliyeti 2 bin TL olacaktır. Türkiye’de asgari ücret geçim ücreti olmaktan hala çok uzaktadır ve ücretler asgari iken eşitsizlikler azamidir. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamasının ücretleri aşındıracağını dikkate aldığımızda 2 bin TL net asgari ücret gerçekten asgari bir taleptir” dedi. 

Herkesi asgari ücret talebine sahip çıkmaya çağırdıklarını kaydeden Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’nde yer alan esaslar işçinin ve ailesinin insanca yaşamasına yetmemekle birlikte, bu yönetmelikteki ilkelere uyulması durumunda dahi 2017 yılı asgari ücretinin en az 2 bin TL net olması gerekir. Asgari ücretin sadece ücretlileri değil, tüm çalışanları ilgilendirdiğinin, tüm ücretleri belirlediğinin bilinciyle, tüm işçileri 2 Bin TL net asgari ücret talebine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.