TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘KOBİ’ler “Güvenli Yarınlar” için buluştu

Bankacılık dışı finans sektörünü tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB), ekonomide finansal sıkıntıya düşen ve nakit akışında aksaklık yaşayan KOBİ’lerin, finansmana erişim, kaynak alternatifleri, krediler ve borçlanma gibi konularda bilgilenmesini sağlamak amacıyla Adana Sanayi Odası’nda ‘KOBİ’ler ile Güçlü ve Güvenli yarınlara’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
‘KOBİ’ler “Güvenli Yarınlar” için buluştu

Funda BOZAN

 

ADANA(İLKHABER)-Bankacılık dışı finans sektörünü tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB), ekonomide finansal sıkıntıya düşen ve nakit akışında aksaklık yaşayan KOBİ’lerin, finansmana erişim, kaynak alternatifleri, krediler ve borçlanma gibi konularda bilgilenmesini sağlamak amacıyla  Adana Sanayi Odası’nda ‘KOBİ’ler ile Güçlü ve Güvenli yarınlara’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası Adana Ticaret Borsası, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, OSB Başkanı Bekir Sütçü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç,  Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nihat Sözütek, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin,  Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili M. Çağatay Baydar, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile Kobi’ler katıldı.

 

Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler ayrıca istihdamın yüzde 76’sını ve ihracatın da yüzde 56’sını karşılamaktadır. KOBİ’ler toplam katma değerin yüzde 55’ini gerçekleştirirken, toplam kredilerin sadece yüzde 24’üne ulaşabilmektedir. Türkiye ekonomisinin dinamosu olan KOBİ’lerin en büyük sorunu ise öz kaynak yetersizliği ve krediye erişimdeki güçlüklerdir. Bununla birlikte Türkiye’nin bir çok noktasında KOBİ’lere ulaşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği, organizasyonun son ayağını 1 milyar 700 milyon doları bulan, ihracat rakamlarına ulaşan Adana’da gerçekleştirdi.

 

Kentin ticari hayatına yön veren paydaşların katıldığı programda, KOBİ’lerin finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programları, krediler, kaynak alternatifleri, sigorta ve garanti hizmetleri gibi ihtiyaç duyulan konular hakkında bilgi verildi.

 

ADANA TEŞVİK VE YATIRIMLARDA HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİLDİR

 

Toplantıda ilk sözü alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ‘’Adana Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarındandır. İlimizin ekonomisinde küçük ölçekli işletmelerin rolü büyüktür. Adana ekonomisi son dönemlerde Türkiye’deki genel yatırımlar ve teşvik konusunda hak ettiği yeri alamamıştır. Adana Organize Sanayi bölgesinde bulunan kimi işletmeler teşvik kapsamından daha fazla yararlanan yanı başımızdaki Osmaniye’ye yatırımlarını kaydırmıştır. Teşvikler sektöre verilseydi işletmesini maliyeti daha düşük olan ilimizde daha da büyütecekti. Adana Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcı teşvikler nedeniyle diğer illerdeki sanayi bölgelerine kaymıştır. Bu nedenle ne yazık ki Adana gerekli yatırımı alamamaktadır. Fakat ilimiz halen tarım olsun sanayi olsun küçük ve orta ölçekli işletmeleriyle ekonomiye olan katkısını arttırmaya devam ediyor. Ülkemizin lokomotifi olan büyük şirketleri çıkarmaya devam edecektir. İşletmelerimiz unutulmuş bir il olmamıza rağmen ülke ekonomisine katkı yapmaya devam edecektir. ‘’ dedi.

 

2016 YILINDA 114 MİLYAR TL FİNANSMAN DESTEK SAĞLANDI

 

Bankalar dışında müşterilerine kredi veren kurumları tek çatı altında birleştiren birlik olduğunu belirten Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, ‘Bugün 62 faktoring şirketimiz var. Amacımız KOBİ’lerin en büyük sorunları arasında yer alan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim konularında farkındalık yaratarak; ihracat kapasitelerinin arttırılması, büyüme ve dış pazarlara erişimin sağlanmasına yönelik destek olmaktır. Bunula birlikte KOBİ’lerimize yeni alternatifleri nasıl sunabiliriz ? Bu bağlamda hizmetlerimizi daha iyi anlatmalıyız ki işletmelerimiz bankalar dışında kendilerine başka alternatiflerin de olduğunu bilsin. 2016 yılını gayet iyi geçirdik. Yaklaşık 114 milyar lira finansman sağladık. Bizim görevimiz işletmelerimize daha uygun alternatif finansal destekler sağlamak.’ Dedi.

 

 

Son dönemdeki dövizin çıkışına da değinen Cantekin, ‘Ekonomik istikrar bizim içinde önemli bir unsur. Bu ekonomik istikrarı bozmaya yönelik bazı durumlarla karşılaşabiliyoruz. Son dönemlerde bildiğiniz gibi döviz üzerinde ekonomik istikrarı bozmaya yönelik bazı girişimler olduğunu görüyoruz. Bu durumlarda bazı tedbirlerin alınması gerekebiliyor. Bu dönemde de sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu dövizlerimizi Tl’ye çevrilmesi yönündeki girişimi destekliyoruz. ‘ sözlerine ekledi.

 

 

ADANA EKONOMİSİ İHRACATIN ARTTIRILMASI İLE GÜÇLENİR.

 

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, ilimizde yaratılan katma değeri dikkate alırsak hizmet sektörünün Türkiye ortalamasının daha üzerinde olduğunu görüyoruz. Makro ölçekli ve orta ölçekli KOBİ’leri incelersek bunların ihracatta maalesef geri olduklarını görüyoruz. Çünkü Türkiye’nin yarattığı katma değerin yaklaşık 3,4’ünü Adana bölgesi yaratmaktadır. Toplam ihracatın da 1,1’ni yapıyor. İlimizde son 3-4 yıla bakarsak yaklaşık bin 800 firma ihracat yapmaktadır. Son dönemlerde bu sayının  düştüğünü görmekteyiz. Türkiye ortalmasına baktığımızda KOBİ’lerin ihracatta aldığı pay yüzde 50’nin üzerinde. Biz de tam tersi durum mevcut. Demek ki burada bir hastalık var. Burada KOBİ’leri ihracata hazırlamak gerekir. Adana’nın ekonomik olarak gelişmesi ihracatının arttırılmasından geçiyor. Bundan dolayı finansa sektörlerinin destek vermesi gerekiyor.’’ Dedi.

 

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili M.Çağatay Baydar ‘ Biz faktoring sektörü olarak ülke ekonomisi için varız. İhracatçımızın alacaklarını garanti altına alıyoruz. Paranın sigortasını yapıyoruz. Ayrıca gerekli durumlarda finans da sağlıyoruz. Adana’nın faktoringdeki hacmi gayri safi milli hasılaya göre, faktoring sektöründe daha düşük. GSMH’ya katkı olarak 6’ncı sırada olmasına karşılık faktoring sektöründe 9’uncu sırada yer almaktadır. Burada büyük bir potansiyelin olduğunu görmekteyiz.’ Dedi.

 

SANAYİDEKİ İHRACAT ARTARKEN, TARIM DA DÜŞTÜ

 

Sanayi ve Yaş meyve-sebze ithalatında yaşanan sıkıntıları dile getiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ‘Haksız ithalata karşı dayanamayan bir iplik sektörümüz var. Ayrıca Rusya ile yaşanan krizden dolayı yaş meyve-sebze ihracatında sıkıntılar yaşıyoruz. Umarım bu sıkıntıları atlatacağız. Akdeniz İhracatçıları olarak geçen yıla oranla bu yıl ihracatımızda yüzde 4 azalma oldu. Bu yıl ilk 10 ayda 1 milyar 300 milyon dolar bir ihracatımız oldu. Sanayide ihracatımız arttığı halde, tarımda düştü. Bunun sebebi Rusya ile aramızda çıkan kriz. Bu sorunları atlatacağımıza inanıyoruz. İlimizde en fazla ihracatımızı tekstil, kimya ve otomotiv alanında yapıyoruz. İhracatımızın büyük bölümü Avrupa ülkelerine olmaktadır. Ülkemizin kalkınması ihracatın artması ile olur. ‘ dedi.

 

Son olarak söz alan Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, ‘Adana olarak büyük bir birliktelik içindeyiz. Sanayi Odası, Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, OSB ve sivil toplum örgütleri ile bir birliktelik oluştu. Birlikteliğimizin bir sinerjiye dönüşeceği inancındayım. Bugünkü bu toplantımız ilimizdeki işletmelerimiz için yararlı olacaktır.’ Şeklinde konuştu.

 

Toplantı sonrası KOBİ temsilcileri ile Finansal Kurumlar Birliği yetkilileri karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.