TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın parası diyabete gidiyor

Dünyada diyabet için harcanan tedavi ve sağlık giderleri yılda 673 milyar dolar

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2016 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2016 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Dünyanın parası diyabete gidiyor

Dünyanın parası diyabete gidiyor

 

Serhat ŞANLI

 

ADANA(İLKHABER)-Diyabet, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olmasının yanında, sağlık harcamalarında da önemli bir yer tutan hastalık olarak göze çarpıyor. 

Kronik hastalıklardan oluşan ekonomik maliyetler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir çalışma alanı oluşturmaktadır. Ülkelerin sağlık için oluşturduğu bütçelerin önemli bir kısmının kronik hastalıklara ayrılmaya başladığını belirten Adana Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şakir Özgür Keşkek, özellikle Amerika gibi gelişmiş ülkelerde tüm sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 12’sinin diyabet için harcandığını söyledi.

DÜNYADA YAKLAŞIK 415 MİLYON DİYABET HASTASI VAR

Doç.Dr.Şakir Özgür Keşkek, diyabetin bütün dünya için önemli bir halk sorunu haline geldiğine vurgu yaparak, ‘’ Dünyadaki sıklığı yaklaşık 415 milyon civarında. Türkiye’de de diyabetin yaygınlığı yaklaşık yüzde 14,5 -15 civarında. Özellikle Adana bölgesi ve diğer güney bölgelerinde Türkiye ortalamasının daha üzerinde bir Diyabet hastası sayısı var. Oran olarak yüzde 16 ile yüzde 18 civarında olduğunu düşünüyoruz.’’ dedi.

Keşkek, ‘’Ülkemizde diyabet konusunda yapılmış maliyet analizi çalışması sınırlı sayıda. Bunlardan bir tanesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğumuz bir çalışma. Son iki üç yıldır diyabetle ilgili bir çalışma yapıyoruz Tip1 ve tip2 diyabet ve diyabetin önemli bir komplikasyonu olan olan ‘Diyabetik ayağın maliyet analizini yaptık. Halen diyabetin önemli bir komplikasyonu olan retinopatinin maliyet analizi çalışmasını yapıyoruz.’’   ifadelerini kullandı.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DİYABETİN TEDAVİ MALİYETİ KİŞİ BAŞI YILLIK 5 BİN DOLAR

Amerika Birleşik Devletleri’nde katıldığı 6.ncı Uluslararası Diyabet ve Endokronoloji Konferansı’ndaki çalışmalarına da değinen Doç. Dr. Şakir Özgür Keşkek, ‘Konferansta yaptığımız sunumda diyabetin ülkemizdeki ortalama rakamlarını bildirdik. Değerlere baktığımızda gelişmekte olan ülkelerde diyabetin yıllık ortalama maliyeti 5000 dolar civarında. Üçüncü dünya ülkelerinde ise 300 dolar. Arada büyük farklar var. Bu 5 bin dolarlık maliyet içerisinde ciddi ameliyatlar var. Ülkemizde ise bir kişinin yalnız hastaneye bir geliş maliyeti 650 Dolar. Bizdeki hesaplamalar yıllık değil, çünkü elimizde düzenli veri tabanı olmadığından yıllık hesaplayamıyoruz. Bu miktar hastanın hastaneye bir giriş-çıkışında çıkan maliyettir. Eğer daha ağır komplikasyonu olduğunda bu 1500, hatta 2000 doları buluyor. Gelişmiş ülkelerde, özellikle Avrupa’da özel sağlık sigortaları var. Oradan net rakamları alabiliyoruz.’’ diye konuştu.

Keşkek, maliyet analizleri çalışmalarında hastalara uygulanan tedaviler, tıbbi tetkikler, ilaçlar, hekimlik hizmetleri, radyolojik hizmetler, hastanede uygulanan servis hizmetleri ve hemşirelik hizmetlerinden kaynaklanan maliyetlerinin göz önüne alındığını söyledi.

Gelişmiş ülkeler ile 3.ncü dünya ülkeleri arasındaki farka değinen Doç.Dr.Şakir Özgür Keşkek, “Ülkemizde örneğin bir hasta bizim kliniğe geliyor. Buradan çıkıp özel bir hastaneye gidiyor iki gün orada yatıyor.. Gelişmiş ülkelerde sağlık sistemi pahalı. Üçüncü dünya ülkelerinde ise hastanın servis ve hekim ücretleri biraz daha ucuz olduğu için maliyetler daha düşük gözüküyor tabi alınan hizmetler de farklı olabilir Örneğin Amerika’da verilen bir sağlık hizmeti ile Afrika’da verilen bir hizmet eşit değildir. ‘’ dedi.

Diyabetin tedavilerinde en büyük kalemlerin komplikasyonlardan kaynaklandığına vurgu yapan Keşkek, körlüğün en büyük sebebi olan ‘retinopati, böbrek hastalıklarına neden olan nefropati, sinir sistemine hasar veren nöropati, diyabetik ketoasidoz komplikasyonu, hiperosmolar koma komplikasyonu ve diyabetik ayak tedavi ve sağlık hizmetlerinin maliyetlerin çoğunluğunu oluşturduğunu söyledi.

YILLIK TEDAVİ GİDERİ 673 MİLYAR DOLAR

Ülkemizde 10-11 milyon civarında diyabetik hastası olduğunu vurgulayan Keşkek, Dünyada yaklaşık 415 milyon diyabet hastası olduğunu söyledi. Keşkek, ‘’Dünyada her 11 yetişkinden 1’i diyabet hastası. Tabi ki her iki diyabetliden biri belki diyabetli olduğunu bile bilmiyor. Teşhisi konulmamış. Görülüyor ki küresel harcamaların yüzde 12’i bu hastalığa harcanıyor. Buda yıllık ortalama 673 milyar dolar. Ayrıca diyabet hastalarının yüzde 75’i düşük ve orta düzeyindeki ülkelerde yaşıyor.’’ dedi.

DİYABETİK KLİNİKLER KURULMALI, DİYABETOLOGLAR YETİŞTİRİLMELİ

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de diyabet kliniklerinin kurulmasının önemine değinen Doç.Dr.Şakir Özgür Keşkek, ‘sözlerine şöyle devam etti;

‘’Sadece diyabet ile uğraşan hekimlerin olması gerekir. Tek başına endokrinologlar veya tek başına dahiliyeciler bu işi yürütüyor. Bence dünyada olduğu gibi artık Türkiye’de de diyabetologların yetiştirilmesi gerekiyor. Bunun yanında diyabet birimleri ve merkezlerin yapılması gerekir. Böylece hastalar tek merkezde tüm tedavilerini yapabilirler. Çünkü diyabet aynı zamanda sistemik bir hastalık sadece kan şekeri yüksekliği gibi görmüyoruz. Diyabet demek, kalp hastalığı demek, böbrek hastalığı demek, göz hastalığı demek aynı zamanda sinir hastalığı demek. Bundan dolayı çok merkezli düşünülmesi gerekmektedir.’’

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.