TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözüm doğalgazda

Kış aylarının akşam saatlerindeki en büyük sorunlarından olan soba bacalarından çıkan dumanlar, her yıl olduğu gibi bu yılda etkisini gösteriyor. Akşam belirli saatlerde yoğun duman nedeniyle dışarıya çıkmak imkansız hale geliyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çözüm doğalgazda

Çözüm doğalgazda

 

ÖZEL HABER

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Kış aylarının akşam saatlerindeki en büyük sorunlarından olan soba bacalarından çıkan dumanlar, her yıl olduğu gibi bu yılda etkisini gösteriyor. Akşam belirli saatlerde yoğun duman nedeniyle dışarıya çıkmak imkansız hale geliyor.

 

Adana’da akşam belirli saatlerde yoğunlaşan soba dumanları vatandaşlara neredeyse nefes bile aldırmıyor. Saat 18:00 ila 22:00 arasında sokak ve caddelerde nefes almak zorlaşıyor. Bu manzara özellikle kentte bulunan müstakil evlerin bulunduğu mahallelerde daha fazla his ediliyor. Adana Çevre Platformu üyesi Yaşar Gökoğlu, yaşanan bu hava kirliliğini gazetemize değerlendirdi. Soba bacalarından çıkan kömür ve benzeri maddelerin yakılması nedeniyle her kış aynı manzaranın tekrarlandığını aktaran Gökoğlu, akşam saatlerinde dışarı çıkan vatandaşların nefes almakta büyük güzlük çektiğini belirtti. Adana Çevre Platformu olarak gerekli yerlere başvuru yaptıklarını da vurgulayan Gökoğlu, ancak şuana kadar hiçbir tedbirin alınmadığını savundu.

 

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARIYLA HASTANEYE BAŞVURUYORLAR

Adana Büyükşehir Belediyesi, 'Adana'nın Hava Kalitesi İyileşiyor' adlı broşür dağıttığını kaydeden Gökoğlu, “Adana'nın güneyinde akşam saatlerinde vatandaşlar zehir karbonmonoksit gazını soluyor. Belediye çok iyi biliyor ki; TIR'larca Adana'ya getirilen kalitesiz kömürlerin Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracığıyla belirlenen ailelere torbalarca dağıtılıyor. Çaresiz bu aileler bu kömürleri yakmak zorunda kalıyor. Ve Adana havası solunamaz hale geliyor. İnsanlarımız solunum yolu hastalıkları ile hastaneye başvuru yapıyorlar. “ dedi.

 

ÇALIŞMALAR KENTİN GÜNEY MAHALLELERİNDE YAPILMALI

Kentin özellikle güney mahallelerine yönelik doğal gaz çalışması yapılması gerektiğini işaret eden Gökoğlu, “Kışın soğuğa karşı halkı korumak bir kamu görevi olmalıdır. Özel şirketlerin insafına bırakılmamalıdır. Adana’nın doğalgaz işletmesini alan firma kar amaçlı bir özel kuruluştur. Dolayısıyla en çok kar edeceği Kuzey Adana kesimlerine ilk doğal gaz yatırımlarını yapmıştır. Emekçilerin, orta hallilerin, yoksul kesimlerin yaşadığı yerlere doğal gaz işine girilmemektedir. Çünkü oradan daha az kar edeceğini ya da kar edemeyeceğini düşünmektedir. Bu şirket mantığından baktığınızda  onlar haklı ama kamusal  açıdan halk açısından baktığımızda buradan şu sonuç çıkıyor. Demek ki Doğal gaz gibi ısınma gibi halkın soğuktan korunması gibi konularda kar amaçlı şirketleri devreye sokmamak lazım.” diye konuştu.

KAMU ELİYLE DOĞAL GAZ BORULARI DÖŞENMELİ

Yaşar Gökoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Buna kamu gözüyle bakmak lazım biz hep enerjinin ısınmanın hep kamu işi olmasını savunduk. Buradan da şu sonuç çıkıyor. Bu firmanın Şakirpaşa’ya, Havuzlubahçe’ye, doğalgaz borularını döşemelerini beklemek yanlış olacaktır. Bu beklenti boşa çıkacaktır. Ve oradaki insanlar soğuğa karşı ısınmanın bir yolunu arayacaklardır. Eğer Valiliğe bağlı bir vakıf torba torba kömür veriyorsa bunu yakma yoluna gideceklerdir. Onu yaktığında kendi sağlığının, solunum yolu hastalıklarına açık olacağına tehlikeye gireceğine sağlığının bilse bile, bunu bile bile kömürü yakmaya devam edecektir. Peki çözüm ne, atmosferin havanın bol oksijenin karbonmonoksitten karbon dioksitten arınmış olmasını istiyoruz.  O zaman kömür dağıtımını durdurmalı, bir an önce kamu eliyle yoksulların yaşadığı bu kömürleri yakan insanların yaşadığı mahallelere doğalgaz tesisatını döşemek, doğalgaz fiyatlarını da mümkün olduğu kadar düşürmektir. Aklın yolu birdir çözüm bu.  Özel şirketlere bırakmamaktır.”

ÇÖZÜM DOĞAL GAZ OLMALI

Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek ise, kış aylarında hava kirliliğinin had safhaya geldiğini, yetkilileri acil tedbir alması gerektiğini söyledi.  Adana'daki hava kirliliği artık çekilmez hale geldiğini anlatan Sözütek,  yetkililerin şehir merkezini dolaşıp, daha sık hava kirliliği ölçümü yapmaları gerektiğini savundu. Sözütek,  son yapılan teknik araştırmaların şehirdeki hava kirliliğinin ne duruma geldiğini apaçık gösterdiğini,  özellikle akşamdan sonra sokağa çıkılamaz duruma gelindiğini kaydederek, “Burnumuz, genzimiz, gözlerimiz yanıyor, kirli hava ciğerimize işliyor. Şehirde, adeta gaz maskesiyle dolaşacak duruma geldik.  Devletimizin fakir fukaraya yardım amaçlı dağıttığı kömürler, el ve at arabalarıyla sokak sokak gezdirilip, ucuz şekilde satılıyor. Bu kalitesiz kömürü alan da kullanmıyor demek ki.  Bunun önüne geçmek lazım. Adana halkı bunu hak etmiyor. Bu şehrin havasını soluyan bu şehrin trafiğinde yol alan, ekmeğini yiyen, suyunu içen vatandaşlarımız bu durumdan fazlasıyla rahatsız.   İnsanlar yakında sokağa çıkamaz hale gelir. Acilen, bu kötü yakıt kullanımına ve hava kirliliğine çözüm bulunmalı. Doğalgaz kullanımı teşvik edilmeli. "şeklinde konuştu.

 

DOĞALGAZ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMALI

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan ise daha önce yaptığı açıklamasında, 2015-2016 yılında partikül madde toleranslı yasal limit değeri miktarı 2015’te 51, 2016’da ise 41 kez aşıldığını, yetkilileri hava kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışma yapması gerektiğini söylemişti. Doğan’da, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “2015 ve 2016 yılı Valilik İstasyonu Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan aldığımız veriler neticesinde, (PM) partikül madde toleranslı yasal limit değeri miktarı henüz yıl bitmeden 2015 yılı içerisinde 51 kez aşılmıştır. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde partikül madde (PM) 2016 yılı için yasal limit değeri metre küpte 80 mikrogram olarak belirlenmiş ve 2016 yılında 41 defa yasal limit değerinin aşıldığı görülmüştür. İlimizdeki hava kirliliğini azaltmak için; petrokok yani katı yakıtların kullanımının azaltılıp, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Yakıt kazanlarının periyodik bakımlarının ve araç egzoz emisyonlarının rutin aralıklarla yapılması, ısı izolasyonları ile enerji tasarrufu sağlayarak hava kirliliğinin azaltılması, sanayide enerjinin geri kazanılmasına önem verilmesi ve emisyon kaynağı olan tesislerde, gerekli çevresel yatırımların gerçekleştirilmesinin, sürdürebilir olarak sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.